Επανένταξη στις 120 δόσεις για 270.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Πώς γίνεται και με ποιους όρους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανένταξη στις 120 δόσεις για 270.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Πώς γίνεται και με ποιους όρους
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και στην περίπτωση μη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών

«Ανοίγει» εντός του Απριλίου η ρύθμιση των 120 δόσεων για πάνω από 270.000 οφειλέτες που την έχασαν, ενώ ενεργοποιείται και η ρύθμιση των έως 72 δόσεων για τις «κορονο-οφειλές» της περιόδου Μάρτιος 2020-Ιούλιος 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις αιτήσεις επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις των 120 ή των 72 δόσεων, είναι να υποβληθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023. Παράλληλα θα πρέπει να πληρωθούν δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, για να αναβιώσουν οι δύο ρυθμίσεις θα πρέπει σε περίπτωση που υπάρχουν «φρέσκες» οφειλές οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση, να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 δόσεων με αίτηση έως 31/7/2023. Η υπαγωγή μίας οφειλής στις 24 δόσεις επιτρέπεται ακόμη και εάν ο οφειλέτης είχε χάσει παλαιότερη πάγια ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι δυνατή η αναβίωση των ρυθμίσεων για όσους έχουν μπει σε ρύθμιση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, μολονότι ως προς τις λοιπές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραμένουν συνεπείς, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 μηνιαίων δόσεων.

Η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ με την αναβίωση των ρυθμίσεων «παγώνουν» αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αναστέλλονται ποινικές διώξεις και χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα στους οφειλέτες.

Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και στην περίπτωση μη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντίστροφη μέτρηση για την επανένταξη οφειλετών του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

Έρχεται το νέο πακέτο στήριξης – Η διπλή ρύθμιση οφειλών και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

Πώς γίνεται η παραγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ - Η διαδικασία βήμα βήμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider