Γιατί δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια

Μοιράσου το
Γιατί δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω ώστε να ξημερώνει νωρίτερα και να νυχτώνει νωρίτερα.

Μην ξεγελιέστε από το ότι θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνο: η χειμερινή ώρα σημαίνει ότι θα σκοτεινιάζει πολύ νωρίτερα -ακόμη και πριν τις 5 το απόγευμα.

Αρκετά κράτη δεν υιοθετούν τη χειμερινή ώρα, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της θερινής ώρας είναι ασυναγώνιστα και πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να αλλάζουμε την ώρα κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο.

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, για παράδειγμα, προτείνει να μην ξαναγυρίσουμε τα ρολόγια πίσω. Όπως σημειώνει, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, ασκούνται πιέσεις να υιοθετηθεί η θερινή ώρα σε μόνιμη βάση, επεκτείνοντας σταθερά τις ώρες φωτός το απόγευμα.

Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης προβάλλουν μια σειρά από επιχειρήματα που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα που έχει για την οικονομία, τον τουρισμό, ακόμη και τον αθλητισμό η πρωινή έγερση κατά μία ώρα νωρίτερα και η παράταση της μέρας το απόγευμα.

1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι δείκτες των ρολογιών μεταφέρονται μία ώρα μπροστά την άνοιξη. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα νυχτώνει αργότερα, συνεπώς, θα χρειαζόμαστε λιγότερες ώρες τα φώτα αλλά και τη θέρμανση.

Ενδεικτικά για τη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών από τη δεκαετία του 1990, οι καταναλωτές εξοικονομούν 260 εκατ. λίρες ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η επιμήκυνση της μέρας κατά μία ώρα τον χειμώνα μπορεί να «γλιτώνει» από τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών 485 εκατ. λίρες κάθε χρόνο λόγω μειωμένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και θέρμανσης. Το όφελος, όμως, είναι σημαντικό και για το περιβάλλον, αφού μειώνονται δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα –κατά 70.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό Elizabeth Garnsey που έχει την ευθύνη σύνταξης της έκθεσης, εκτιμάται ότι το 0,5% της παραγωγής ενέργειας στη Βρετανία σπαταλιέται λόγω της επιστροφής των ρολογιών στη χειμερινή ώρα. «Αυτό συμβαίνει επειδή έχει περισσότερο φως το πρωί, πριν ξυπνήσει ο κόσμος για να πάει στη δουλειά του», εξηγεί.

2. Οφέλη για τις επιχειρήσεις

Με την αλλαγή της ώρας την Κυριακή, οι αγορές και οι επιχειρήσεις θα έρθουν πιο κοντά στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Ώρα (CET), το οποίο σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα διευκολυνθεί στις συναλλαγές του με βασικά κέντρα της Ευρώπης, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Μιλάνο.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες, αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση του εργατικού κόστους, καθώς τα ωράρια των υπαλλήλων θα εναρμονίζονται καλύτερα με τις εργάσιμες ώρες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

3. Aσφάλεια στους δρόμους

Τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς –ακόμη πιο νωρίς λόγω της αλλαγής ώρας– εντείνεται η αγωνία των γονιών για τα παιδιά που γυρίζουν από το σχολείο ή τις δραστηριότητες ενώ έχει νυχτώσει, ενώ μεγαλύτερη ανασφάλεια δημιουργείται γενικότερα στις μετακινήσεις. Με την παράταση της μέρας, η ασφάλεια στους δρόμους βελτιώνεται και η εγκληματική δράση δυσχεραίνεται.

Με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά τη δοκιμαστική τριετία 1968-1971 στη Βρετανία, κατά την οποία διατηρήθηκε η θερινή ώρα, οι τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 11% συγκεκριμένα τις ώρες του απογεύματος που επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας. Σήμερα, καταγράφονται 50% περισσότερα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα με θύματα ενήλικες τις απογευματινές ώρες αιχμής και τριπλάσια ατυχήματα με θύματα παιδιά.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, μια επιπλέον ώρα ημέρας θα εξοικονομούσε 200 εκατ. λίρες από έξοδα που συνδέονται με τα ατυχήματα, ενώ η εγκληματική δράση –που συνήθως πραγματοποιείται τις ώρες της νύχτας– θα συρρικνωνόταν κατά 3%.

4. Ώθηση στον τουρισμό

Η παράταση της ημέρας και τα φωτεινά απογεύματα έχει πολύ σημαντικά οφέλη και για τον τουρισμό, εάν νύχτωνε αργότερα, οι τουρίστες θα κυκλοφορούσαν περισσότερες ώρες και θα έκαναν μεγαλύτερες δαπάνες. Ειδικά για τη Βρετανία, η διατήρηση της θερινής ώρας και τον χειμώνα θα έδινε ώθηση 3,5 δισ. λιρών στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού φορέα Tourism Alliance. Η ανάπτυξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 60.000-80.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο που θα απέφεραν επιπλέον εισόδημα 720 εκατ. λίρες.

5. Περισσότερες επιτυχίες στον αθλητισμό

Οι περισσότερες ώρες φωτός σημαίνουν και περισσότερες ώρες προπόνησης και παρακολούθησης αγώνων. Οι αθλητικές ενώσεις στη Βρετανία ασκούν για πολλά χρόνια πιέσεις προκειμένου να καθιερωθεί η θερινή ώρα όλον τον χρόνο, εκτιμώντας ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τον αθλητικό κλάδο. Σύμφωνα με μελέτη της ένωσης γκολφ τη δεκαετία του 1980, το οικονομικό όφελος θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. δολάρια ετησίως από τις επιπλέον πωλήσεις εισιτηρίων και τις προμήθειες.

Όπως υποστηρίζει ο David Prerau, συγγραφέας του βιβλίου Saving the Daylight: Why We Put the Clocks Forward (Κρατάμε το φως της ημέρας: Γιατί βάζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, σε ελεύθερη απόδοση), τα φωτεινά απογεύματα επηρεάζουν τα πάντα: από την τρομοκρατία της Μέσης Ανατολής μέχρι τα εισιτήρια που κόβουν τα θέατρα στο Λονδίνο, την εγκληματική δράση στους δρόμους και τα κέρδη των ραδιοφωνικών σταθμών».

Ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτά συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και κανείς δεν ξέρει αν η θερινή ώρα θα κατορθώσει να «επιβάλει» την παρουσία της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Άστατος ο καιρός την Τρίτη - Αυξημένες παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών

23:36

ΗΠΑ: Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον-Τζον

23:22

Έφοδος της ΕΛΑΣ στο σπίτι διοικητή αστυνομικού τμήματος στις Κυκλάδες

23:10

Ήπιες διακυμάνσεις στην Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με απώλειες 6%

22:57

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία πως «κρατά όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

22:44

Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την έκτακτη σύνοδο της Βουλής σχετικά με τις υποκλοπές

22:32

Κροατία: Δημοσιογράφος διέσωσε τον Β. Όρμπαν από βυθιζόμενο σκάφος στις δαλματικές ακτές

22:19

ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους Ρώσου ολιγάρχη και βουλευτή αξίας 90 εκατ. δολαρίων

22:10

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο

21:57

Ουκρανία: Συνελήφθησαν δύο άντρες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας

21:40

Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας

21:39

«Έπιασε» εκ νέου τα 1.800 δολάρια o χρυσός - Άνοδος σχεδόν 4% για το ασήμι

21:24

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους ενός δισ. δολαρίων

21:10

Η Ρωσία αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

20:47

Η ΕΚΤ διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

20:44

Ιράν: Δέκα νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

20:30

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

20:30

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα λειτουργικά έξοδα – Αντιστάσεις στον πληθωρισμό, δαπάνες για τεχνολογία

20:17

Η Τουρκία θα κατασκευάσει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones Bayraktar

20:09

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Στυλίδα - 60 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:44

Οικονόμου: Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής - «Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να λάβει απαντήσεις με τον δέοντα θεσμικό τρόπο»

19:34

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αξιολογούν εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία

19:24

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

19:10

Όμιλος Attica: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τα τρία νεότευκτα ταχύπλοα

18:53

Ρωσία: Δημιουργήθηκαν 40 τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

18:39

Nvidia: Μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τα έσοδα στο β' τρίμηνο - Πτώση 8% της μετοχής

18:32

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

18:20

Η ΕΕ κατέθεσε το τελικό της κείμενο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

18:05

Ουκρανία: Δεκαετής κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη - Πυροβόλησε εναντίον κατοικιών με άρμα μάχης

18:00

Κατέκτησε τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο