Τα 11 επιδόματα που αυξάνονται από 1η Απριλίου - Ποια θα χορηγούνται με προπληρωμένη κάρτα

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Τα 11 επιδόματα που αυξάνονται από 1η Απριλίου - Ποια θα χορηγούνται με προπληρωμένη κάρτα
Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και αυξάνονται αυτόματα πολλά επιδόματα της ΔΥΠΑ, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί στα 475 ευρώ το μήνα (με αύξηση 8%)

Εντός της εβδομάδα θα αποσταλεί η πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό στους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος νομοθετημένου μισθού και να προτείνουν τον νέο που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αύξηση θα κινείται πέριξ του 8% με 9%, δηλαδή στα 770 έως 780 ευρώ, συμπαρασύροντας μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ.

Αυτό διότι με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και αυξάνονται αυτόματα το επίδομα ανεργίας, που θα ανέβει στα 475 ευρώ το μήνα (με αύξηση 8%), από 438 ευρώ που είναι τώρα. Με το μισθό στα 770 ευρώ θα αυξηθούν επίσης το επίδομα γάμου (στα 77 ευρώ, από 71 ευρώ τώρα), αλλά και τα επιδόματα τριετιών για όσους είχαν κλείσει προϋπηρεσία από 3 έτη και άνω ως το 2012.

Στο ύψος του βασικού μισθού θα ανέλθουν το επίδομα μητρότητας (για 9 μήνες), το επίδομα γονικής άδειας (για 2 μήνες), αλλά και οι μισθοί που προβλέπονται σε αρκετά επιδοτούμενα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Όσο για το εποχικό επίδομα, αναμένεται να διαμορφωθεί από 602 ως 1.204 ευρώ (557-1.115 ευρώ σήμερα).

Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με την αύξηση του μισθού κατά 5.5% την 1η Απριλίου 2023 θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ ενώ με αύξηση 8.5% θα ανέλθει σε 475.2 ευρώ.

Επίσης αναπροσαρμόζονται βοηθήματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

- Βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που μένουν άνεργοι. Θα διαμορφωθεί από 438 ευρώ σε 462 - 475.2 ευρώ.
- Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας που ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, και σήμερα είναι στα 227,6 ευρώ. Από 1η Απριλίου θα αυξηθεί από 240 έως 247 ευρώ.
- Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας. Σήμερα είναι στα 350,2 ευρώ και από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 369 έως 380 ευρώ.
- Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων, το οποίο σήμερα είναι στα 262,65 ευρώ και από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη (έως 3 κατώτατοι μισθοί), δηλαδή από 2.139 ευρώ σήμερα σε 2.256 έως 2.320 ευρώ από τον Απρίλιο.

Άλλες αποζημιώσεις της ΔΥΠΑ που θα αυξηθούν είναι:

 • η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας ,
 • η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.
 • Προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας
 • Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Με προπληρωμένη κάρτα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά το φετινό καλοκαίρι, το 50% των επιδομάτων των ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ θα πληρώνεται μέσω προπληρωμένων καρτών, οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με όριο ανάληψης μετρητών.

Τα επιδόματα αυτά θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- τα εξής:

 • η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
 • το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,
 • το επίδομα παιδιού,
 • το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
 • η επιδότηση στέγασης,
 • οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία,
 • το επίδομα γέννησης,
 • το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ανατροπές του 2023 σε συντάξεις, εισφορές και επιδόματα

Κατώτατος μισθός: Εκκινεί εντός της εβδομάδας η διαδικασία αναπροσαρμογής του - Τα 3 σενάρια αύξησης

Έως τις 10 Μαρτίου «κλειδώνει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού