ΕΦΚΑ: Από σήμερα η αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 24 δόσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Από σήμερα η αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 24 δόσεις
Η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης έχει ανοίξει ήδη και γίνεται ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ πρόκειται να δώσει η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 24 δόσεις, που ενεργοποιήθηκε σήμερα, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες αιτήσεις από οφειλέτες που δεν ήταν σε κάποια ρύθμιση, ενώ στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς μπορούν να «μεταπηδήσουν» και όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης έχει ανοίξει ήδη και γίνεται ηλεκτρονικά (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao) για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.

Όσον αφορά στους οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί στην ρύθμιση των 12 δόσεων και οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις 24, μπορούν να το πράξουν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Για την έναρξη της ηλεκτρονικής αίτησης θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Η διάταξη του νέου νόμου, που ακολουθεί το μοντέλο της ρύθμισης της ΑΑΔΕ σε 24 δόσεις, αντί για 12 που ισχύει σήμερα, αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με «φρέσκα» χρέη. Παράλληλα, η διάταξη προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των 12 δόσεων να «μεταπηδήσουν» στις 24 δόσεις, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μηνιαία δόση τους κατά 50%.

Το ελάχιστο ποσό µηνιαίας δόσης της ρύθµισης δεν µπορεί να είναι µικρότερο των 50 ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθµιση πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα υπαγωγής. Οι επόµενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιµη ηµέρα κάθε επόµενου µήνα, από τον µήνα υπαγωγής στη ρύθµιση.

Με την υπαγωγή στη ρύθµιση, κατά τη διάρκεια αυτής και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:

  • Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενηµερότητας
  • Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη εις βάρος του οφειλέτη.

Ποιοι οφελούνται

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% (αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12) και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» τα επιτόκια στα χρέη προς την εφορία και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

  • περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης, και
  • περίπου 90.000 οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α' τρίμηνο του 2022.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει χρέη ύψους 10.000 ευρώ, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει μηνιαίως 833 ευρώ, επιβάρυνση που θεωρείται μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι για να παραμείνει ενεργή η ρύθμισή του θα πρέπει να καταβάλλει ανελλιπώς και την τρέχουσα μηνιαία εισφορά.

Με την ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 δόσεων η μηνιαία δόση του θα μειωθεί στα 414 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αυξάνονται οι δόσεις για χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Παραγραφή οφειλών στην 10ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider