Tέλη κυκλοφορίας: Ραβασάκια με πρόστιμα στέλνει η ΑΑΔΕ σε «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ΙΧ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tέλη κυκλοφορίας: Ραβασάκια με πρόστιμα στέλνει η ΑΑΔΕ σε «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ΙΧ
Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι, αλλά δεν φρόντισαν να τις καταθέσουν ξανά θέτοντας και πάλι το όχημα τους σε ακινησία.

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» άρχισε να στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στις διακοπές τους. Ενώ πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους «ξέχασαν» να τις καταθέσουν ξανά όταν έληξε ο χρόνος για τον οποίο είχαν καταβάλει τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες, διατήρησαν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους. Εντοπίστηκαν όμως από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και τους βεβαιώθηκαν με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες τα πρόστιμα. Μάλιστα το πρόστιμο είναι «τσουχτερό» καθώς είναι το διπλάσιο των ετήσιων τελών μετά την αφαίρεση του διπλάσιου ποσού των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη αυτοκινήτου ο οποίος είχε πάρει πίσω τις πινακίδες για ένα μήνα αλλά όταν έληξε ο μήνας «ξέχασε» να το θέσει σε ακινησία με αποτέλεσμα να δει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxisnet ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

- Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

- Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 840 ευρώ κατέβαλε 70 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Αύγουστο, θα πρέπει σήμερα μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο το έχει σταθμεύσει. Αν το αμελήσει, από αύριο θα τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.540 ευρώ ( 840Χ2 μείον 140 ευρώ ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Δεν χρειάζεται νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Η ΑΑΔΕ αναζητεί λύση για τα Νομικά Πρόσωπα

30.000 ποδήλατα στους δρόμους της Καρδίτσας όσα και τα επιβατικά αυτοκίνητα

Βουλή: Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο ΚΚΕ για παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider