Φθηνά σπίτια στο Κέντρο της Αθήνας για νέα ζευγάρια - Το κυβερνητικό σχέδιο παίρνει μπροστά το φθινόπωρο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φθηνά σπίτια στο Κέντρο της Αθήνας για νέα ζευγάρια - Το κυβερνητικό σχέδιο παίρνει μπροστά το φθινόπωρο
«Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί» ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος σε χθεσινές του δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την παροχής φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Η παρέμβαση θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών) για την ανακαίνιση παλαιών σπιτιών του Κέντρου, αλλά και δυνατότητα επιδότησης ενοικίου έως και 80% (ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων).

Δικαιούχοι θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί. Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές» ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος σε χθεσινές του δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο υπουργός προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» και αποκάλυψε πως με το project ΠΥΡΚΑΛ (μετεγκατάσταση 19 υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη) θα απελευθερωθούν περίπου 350.000 τετραγωνικά μέτρα στο Κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα διατεθούν για κοινωνική κατοικία.

Άτοκα δάνεια και επιδότηση ενοικίου

Το στεγαστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, «πατάει» πάνω σε παρόμοια προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), ενώ βασίζεται κατά ένα μέρος στα επιδοτούμενα δάνεια του παλιού ΟΕΚ και κατά ένα άλλο μέρος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Στόχος είναι η στήριξη νέων χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.

  • την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση - ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
  • την επιδότηση ενοικίου
  • την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το πρόγραμμα στην πρώτη του φάση (2022-2023) θα προβλέπει:

- τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και

- την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με συμβολικό ενοίκιο, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent to own).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποια είναι η τάση στα logistics – Που κυμαίνονται τα ενοίκια

Φθηνή κατοικία σε νέα ζευγάρια και ευάλωτους, κατάρτιση και απασχόληση σε άνεργους - Όλες οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ

«Ναυμαχία» Attica Group και Minoan Lines (και) για τις λιμενικές υποδομές σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider