Επιστρεπτέα προκαταβολή–φόρος εισοδήματος: Οι αλλαγές στις προθεσμίες πληρωμής και η εφάπαξ καταβολή των οφειλών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή–φόρος εισοδήματος: Οι αλλαγές στις προθεσμίες πληρωμής και η εφάπαξ καταβολή των οφειλών
Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής έφερε αλλαγές και στις ημερομηνίες  πληρωμής των φόρων και οφειλών στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.  

Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής έφερε αλλαγές και στις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων και οφειλών στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

Ειδικότερα, το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με το είδος της οφειλής διαμορφώνεται ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό σημείωμα τους είναι χρεωστικό μπορούν να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις μπορούν να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η τελευταία δόση λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 3%. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τη αγνοήσουν τη σημερινή προθεσμία και να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (του Ιουλίου και του Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου και να αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Αυγούστου κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου έως 31 Αυγούστου ενώ μπορούν να επιλέξουν να καταβάλουν το φόρο εφάπαξ με έκπτωση 3%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο συνολικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 870,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40% του συνολικού ποσού.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που η βεβαίωση της οφειλής τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε έως 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει μέχρι σήμερα να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 15%. Για όσους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση ενώ και για αυτούς ισχύει η έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022. Επισημαίνεται ότι το έξτρα «κούρεμα» 15% του κρατικού δανείου χάνουν όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τα περίπου 3,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, έχουν εισπραχθεί περίπου 522,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20% του συνόλου ενώ έχουν διαγραφεί ποσά συνολικού ύψους περίπου 90,7 εκατ. ευρώ επειδή οι υπόχρεοι προχώρησαν στην εφάπαξ εξόφληση των προς επιστροφή ποσών με έκπτωση 15%.

3. ΕΝΦΙΑ. Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης από τις 10 μηνιαίες δόσεις. Η βεβαίωση για το φετινό ΕΝΦΙΑ είναι συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% του συνολικού ποσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση πληρωμής έως 31/8 για οφειλές που βεβαιώνονται μετά την 25/7

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα ευκαιρία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι 31/8 στο «myBusinessSupport»

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε «σβήνουν» τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις - Νέες οδηγίες Πιτσιλή - Αναλυτικά παραδείγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider