Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου - Οι νέες κλίμακες και το έξτρα κέρδος για τους μισθωτούς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου - Οι νέες κλίμακες και το έξτρα κέρδος για τους μισθωτούς
Η Ουκρανική κρίση και η καθίζηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπονομεύουν την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των εισφορών εντός του έτους

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου στον κλάδο της επικούρησης, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες και αυξάνοντας οριακά τους μισθούς για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ αλλά και στο ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4387/2016, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης που ανέρχονται σήμερα σε 6,5%, από τον Ιούνιο θα πέσουν στο 6% (3% για τους εργοδότες και 3% για τους εργαζόμενους). Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Σημειώνεται πως έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ. για τον εργοδότη).

Συνεπώς υπολείπεται μια μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο η Ουκρανική κρίση και η καθίζηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπονομεύουν την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των εισφορών εντός του έτους, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου στο φόρουμ των Δελφών. «Θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω μείωσή τους», τόνισε, όμως η διεθνής αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Πάντως οι εργοδοτικοί φορείς πιέζουν την κυβέρνηση για ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, που θεωρείται υψηλό και μάλιστα σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (έκθεση ΙΟΒΕ).

Μια τέτοια κίνηση, κατά την άποψή τους, θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, βελτιώνοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να προσλάβουν νέο προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, 19.351 θέσεις (από τις 50.000 που προστέθηκαν φέτος στο πρόγραμμα) καλύφθηκαν ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από εργοδότες που επέλεξαν να πριμοδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του νέου προσωπικού τους για τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα, ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηριότητες του τομέα υγείας.

Τα νέα ποσά από την 1η Ιουνίου

Δεδομένου ότι μειώσεις των εισφορών επικούρησης από την 1η Ιουνίου μειώνονται κατά μισή μονάδα, μισθωτός των 800 ευρώ που πληρώνει σήμερα εισφορά 26 ευρώ, από την 1η Ιουνίου θα καταβάλλει 24 ευρώ (ετήσιο όφελος 24 ευρώ για εργοδότη και εργαζόμενο).

Για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 32,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 30 ευρώ (ετήσιο όφελος 30 ευρώ για την κάθε πλευρά).

Για μικτό μισθό 1.500 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 48,75 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 45 ευρώ (ετήσιο όφελος 45 ευρώ για την κάθε πλευρά).

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έχουν επικουρική ασφάλιση, οι νέες κλίμακες έχουν ως εξής:

  • 1η κατηγορία: Από 42 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 39 ευρώ.
  • 2η κατηγορία: Από 51 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 47 ευρώ.
  • 3η κατηγορία: Από 61 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 56 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η άνοδος του κατώτατου, τα καλά νέα για την οικονομία και η ώρα των εισφορών

Επιδοτούμενες προσλήψεις: Δωρεάν εισφορές επέλεξαν 19.351 επιχειρήσεις στο α' τρίμηνο

«Φθηνές» εισφορές επέλεξαν οι μη μισθωτοί για το 2022 - Τι συνεπάγεται για τις μελλοντικές τους συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider