Επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα το λαμβάνουν διπλό και για περισσότερο χρόνο - Πιλοτική δράση του Ταμείου Ανάκαμψης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα το λαμβάνουν διπλό και για περισσότερο χρόνο - Πιλοτική δράση του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα δύο πιλοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυξάνεται έως και 150% το επίδομα ανεργίας για 20.000 ανέργους του ΟΑΕΔ, ενώ γενναία αύξηση θα δούν στο ποσό που εισπράττουν 10.500 μακροχρόνια άνεργοι.

Τα δύο πιλοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ανακοινώθηκαν χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Αναπροσαρμογή επιδομάτων ανεργίας – Σύνδεση επιδόματος ανεργίας με προϋπηρεσία (58.600.000 €)

Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη σύνδεσή του με τον τελευταίο μισθό που λάμβαναν οι άνεργοι πριν την απόλυση.

Οσοι δηλαδή εργάζονται με τον κατώτατο μισθό ή είναι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα των 407 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα ανεργίας (με ανώτατο όριο), το οποίο θα μειώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες της επιδότησης χωρίς να πέσει κάτω από τα 407 ευρώ.

Για παράδειγμα, τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα μπορεί να ανέρχεται στο 55% του μέσου μισθού του ανέργου πριν την απόλυση, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Η μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά που θα επιλεγούν και η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα ανήκουν για το πολιτικό πρόγραμμα, θα αποσαφηνιστεί σύντομα από το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα όλοι οι άνεργοι λαμβάνουν το ίδιο σταθερό ποσό, το οποίο ορίζεται ως το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού (726 ευρώ), ανεξάρτητα από το πόσα εισέπρατταν και πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι να υπάρξει σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του άνεργου, ενώ σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή προσφερόμενη θέση εργασίας θα υπάρχουν ποινές.

- Όσοι δικαιούχοι του επιδόματος αρνηθούν 3 φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις τους, την πρόσφατη αμοιβή τους και τον τόπο εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ θα διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος.

- Όσοι άνεργοι αρνηθούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης θα διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για έξι μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος.

Στον αντίποδα, όσοι άνεργοι εντάσσονται στην αγορά εργασίας ενόσω λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, θα επιβραβεύονται με ένα μπόνους το 50% του επιδόματος (περίπου 200 ευρώ) για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.

Αναπροσαρμογή επιδομάτων ανεργίας – Νέα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων (33.800.000 €)

Το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους που θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται για 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, από 200 ευρώ για 12 μήνες που λαμβάνουν σήμερα, θα εισπράττουν 325 ευρώ το πρώτο τετράμηνο, 275 ευρώ το επόμενο τετράμηνο και 200 ευρώ το τελευταίο τετράμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται προϋπόθεση παράλληλης συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί με τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, πέραν του 4% για να καλύψει και κάποιους μετά το 12μηνο. Το κόστος αυτού του προγράμματος είναι 41,9 εκατ. για 5.000 υφιστάμενους μακροχρόνια ανέργους και 5.300 νέους δικαιούχους.

Στο μεταξύ, μπόνους 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ αν επανενεργοποιηθούν και συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης εξεύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζουν όλα στον ΟΑΕΔ: «Κόφτης» στο επίδομα ανεργίας - Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές

Χατζηδάκης: Δεν πειράζουμε το επίδομα ανεργίας – Δεν θα καλύψουμε τους απατεώνες

Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται το ποσό από το 2022 - Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider