Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς παράταση η εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%, στο τραπέζι η αύξηση του αριθμού των δόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς παράταση η εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%, στο τραπέζι η αύξηση του αριθμού των δόσεων
Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να επανεξετάζει το σχεδιασμό του για την επιστρεπτέα προκαταβολή με στόχο να διευκολύνει περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και να ενισχύσει τη ρευστότητά τους.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να επανεξετάζει το σχεδιασμό του για την επιστρεπτέα προκαταβολή με στόχο να διευκολύνει περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και να ενισχύσει τη ρευστότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:

1. Παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%. Ενώ η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2022, η ΑΑΔΕ δεν έχει στείλει μέχρι στιγμής το «λογαριασμό» που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι ενισχύθηκαν μέσω των κύκλων της κρατικών δανείων θεωρείται βέβαιο ότι παραταθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη μήνα.

2. Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής της επιστρεπτέας. Οι 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις 30 Ιουνίου 2022, εξετάζεται να αυξηθούν σε πάνω από 70 έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία δαπάνη των υπόχρεων και να τονωθεί η ρευστότητα τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση ακόμη και για διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων, δηλαδή να φθάσουν τις 120, σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις στην οικονομία που προκαλεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διευκρινίζοντας πάντως ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση παραμένει εκτός ατζέντας περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Σημειώνεται ότι οι φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει από τη κυβέρνηση έως και πλήρη διαγραφή των οφειλών.

Από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από τα οποία το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ καθώς αναμένει κάποιοι να καταβάλλουν λιγότερα κάνοντας χρήση της έκπτωση του 15% για εφάπαξ εξόφληση και κάποιοι άλλοι να αφήσουν απλήρωτη την οφειλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider