«Γκάζι» για την απονομή 85.000 κύριων συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο - Εύσημα των θεσμών για την πορεία απονομών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάζι» για την απονομή 85.000 κύριων συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο - Εύσημα των θεσμών για την πορεία απονομών
Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί στους θεσμούς να προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου στην απονομή 85.000 κύριων συντάξεων εν αναμονή και 6.000 εφάπαξ.

Πρόοδο στο θέμα απομείωσης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης και προβληματισμό για την επιστροφή αναδρομικών βάσει δικαστικών αποφάσεων, περιλαμβάνει η 13η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων οι θεσμοί παρατηρούν «ότι θα εκκαθαριστούν πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022, όπως αναφέρουν οι ελληνικές αρχές». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν ότι «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα», λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί στους θεσμούς να προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου στην απονομή 85.000 κύριων συντάξεων εν αναμονή και 6.000 εφάπαξ. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθούν και οι 90.000 επικουρικές συντάξεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου στόχος του ΕΦΚΑ είναι να εκδοθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν το 2019 κι αμέσως μετά να προχωρήσει η έκδοση εκείνων που αφορούν τα έτη 2020-2021. Στόχος είναι οι ρυθμοί απονομών να «γκαζώσουν» ακόμη περισσότερο και από τις 15.000 συντάξεις το μήνα που είναι σήμερα να ανεβούν στις 20.000-25.000 συντάξεις κατά το κρίσιμο τρίμηνο Μαρτίου - Ιουνίου 2022, ώστε να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.

Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν μόνο οι αιτήσεις που αφορούν διεθνείς και ανελαστικές συντάξεις, οι οποίες εξαιρούνται από την καταμέτρηση των ληξιπρόθεσμων με βάση και την διεθνή πρακτική.

Ανησυχία για τα αναδρομικά

Οι θεσμοί αναφέρονται στην έκθεσή τους και στις δικαστικές εκκρεμότητες και στο ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους, ένα ενδεχόμενο που κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

«Η πρόσθετη δημοσιονομική αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής αποζημίωσης για περικοπές συντάξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Υπενθυμίζεται πως αναμένεται η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για το 11άμηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, που ανάλογα με το εύρος των δικαιούχων και τις παραγραφές μπορούν να ανέλθουν μέχρι και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ρεκόρ απονομών το 2021 - Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάθεσης σε πιστοποιημένους ιδιώτες

Σταϊκούρας για 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: Αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider