Αντιμέτωποι με μειώσεις που ξεκινούν από 11% και φτάνουν μέχρι και 35% (ανάλογα το Ταμείο) βρέθηκαν σήμερα 144.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι διαπίστωσαν τις νέες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.
Συνολικά, από τον περασμένο Αύγουστο, οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους ανέρχονταΙ σε 210.900, σε σύνολο 1.080.000 επικουρικών συντάξεων που επανυπολογίστηκαν από το ΕΤΕΑ.
Μεσοσταθμικά οι μειώσεις κυμαίνονται στα επίπεδα 10 – 12%, αλλά σε ορισμένα ταμεία φτάνουν ακόμη και στο 35%. Από το σύνολο των συντάξεων, οι 105.000 περίπου έχουν υποστεί μειώσεις άνω των 100 ευρώ το μήνα, ενώ άλλες 42.500 υποχώρησαν από 50 έως100 ευρώ.
Αναλυτικότερα, μειώσεις της τάξης του 11% κατά μέσο όρο αντίκρισαν στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΕΑΜ, ενώ στα επίπεδα του 14% ανήλθαν οι μειώσεις των συνταξιούχων πρώην εμποροϋπάλληλων του ΤΕΑΥΕΚ.
Οι περικοπές φτάνουν στο 18% για τους πρώην ναυτικούς πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ) και εκτοξεύονται στο 35% για τους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους στην τράπεζα Πίστεως – AlphaBank (ΤΑΠΤΠ). Τέλος, οριακές είναι οι περικοπές των συνταξιούχων – πρώην εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΚΑΠ ΔΕΗ).
Το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων αναμένεται τον Οκτώβριο και θα αφορά συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, που ξεκινούν από τον Ιούνιο, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.