Από την «Αριάδνη» στον «Άτλαντα»: Πότε θα είναι εφικτή η έκδοση σύνταξης αυτόματα, με λίγα κλικ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από την «Αριάδνη» στον «Άτλαντα»: Πότε θα είναι εφικτή η έκδοση σύνταξης αυτόματα, με λίγα κλικ
Στόχος είναι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται αμέσως

Από τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, η απονομή της σύνταξης ψηφιακά, χωρίς ταλαιπωρία και δικαιολογητικά από τους ασφαλισμένους.

Στόχος είναι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται αμέσως, ενώ για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι αφού ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα κάνουν αίτηση και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα τους ενημερώνει για το πότε θα καταβληθεί η σύνταξή τους. Μέχρι το τέλος του έτους και με την πολύτιμη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ολοκληρωθεί η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των πρ.Ταμείων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων από το 2022.

Η διαδικασία θα είναι απλή και φιλική προς τον χρήστη και θα εξελίσσεται σε 3 βήματα:

  • Η αίτηση του υποψήφιου συνταξιούχου θα υποβάλλεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Στόχος είναι η κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και στην απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους.

  • Μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του ορίσει το ραντεβού για το πότε θα λάβει τη σύνταξή του (σε έναν τρίμηνο το πολύ).
  • Ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνονται μέσω e-mail για το έναρξη πίστωσης του λογαριασμό του με το ποσό που δικαιούται (χωρίς κανένα δικαιολογητικό).

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Κλειδί το σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

To σύστημα που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας συνιστά μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», που διευκολύνει την θεμελίωση και απονομής συντάξεων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στον «Άτλαντα» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, με μερικά μόνο κλικ. Ακόμη και τα δικαιολογητικά δεν θα τα καταθέτει ο ασφαλισμένος, αλλά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο μέσω e mail.

Πως λειτουργεί το σύστημα «Αριάδνη»

Το σύστημα «Αριάδνη», που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σκοπεύει να θέσει ένα τέλος σε μια σειρά παραβατικές συμπεριφορές εργασιακού χαρακτήρα, οι οποίες «πατούν» στην έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων.

Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επομένως, η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση καταχωρείται πρωτογενώς στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ, παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα οι επιθεωρητές εργασίας να δυσκολεύονται να ελέγξουν την υποδηλωμένη εργασία και την ασφάλιση του εργαζόμενου.

Την παθογένεια θα «θεραπεύσει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την «Αριάδνη» θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα ραντεβού ασφαλισμένων με ιδιώτες - Ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών

e-ΕΦΚΑ: Στις 15/11 πιάνουν δουλειά 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

gazzetta
gazzetta reader insider insider