Φορολογικά
26-10-2021 | 08:05

Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα αλλάζουν κάθε χρόνο

Newsroom
Μοιράσου το
Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα αλλάζουν κάθε χρόνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κάθε χρόνο και αυτόματα θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά και  την ενεργοποίηση των 13.808 νέων τιμών ζώνης θα ετοιμάσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Τις αλλαγές στο καθεστώς προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων προανήγγειλε ο υφυπουργός  Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μιλώντας χθες στο 22ο συνέδριο της Prodexpo ο υφυπουργός ανέφερε ότι «σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» ενώ για τις προωθούμενες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2022 δήλωσε ότι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υφυπουργός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 με την οποία ασχολούνται δυο ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών.  Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως όσων έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία περιουσία.

Μετά και την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα ακίνητα σε όλη τη χώρα, θα έρθει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων, το οποίο εντάσσεται στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος.

Πρόκειται για την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις η μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

ΠΟΜΙΔΑ

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Prodexpo επεσήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα στις αγοροπωλησίες εντοπίζεται στη συλλογή των δικαιολογητικών (απαιτούνται το λιγότερο 10), ενώ η ταυτότητα κτιρίου (από 1/1/2022) αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κόστους και γραφειοκρατίας. Ο κ. Παραδιάς έθιξε και το ζήτημα των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας ότι χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε δικαιοπραξία, κάτι που θα οδηγήσει προοδευτικά στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βεσυρόπουλος: Σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών