Ασφαλιστικά
12-10-2021 | 07:28

«Καμπανάκι» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Προβληματίζει τις Βρυξέλλες το πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ για το 2022

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Προβληματίζει τις Βρυξέλλες το πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ για το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Υπό αίρεση θέτουν οι Βρυξέλλες το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1 .039 δις ευρώ, που αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ζητήσει διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού που κάνουν λόγο για πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που τα έσοδα των ταμείων έχουν πάρει την κατιούσα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των lockdown στις επιχειρήσεις.

Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές παρουσιάζουν μείωση κατά 30%-40% από την αρχή της χρονιάς, καθώς οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν είναι συνεπείς με τις πληρωμές τους, είτε γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είτε γιατί μπορούν να τις μεταθέσουν χρονικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το ταμειακό έλλειμμα του Φορέα, διογκώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το «άνοιγμα» ξεπέρασε τα 952 εκατ. ευρώ. 

Μοναδική ελπίδα για τον ΕΦΚΑ  για να καλυφθεί το έλλειμμα στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το Δημόσιο, το οποίο πρόκειται να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Έτσι, το κατ΄εκτίμηση πλεόνασμα τροφοδοτείται -σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης- από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πηγές της αισιοδοξίας για τα έσοδα

Η αισιόδοξη εκτίμηση για αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά 969 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου) οφείλεται σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο σε τρεις παράγοντες:

  • στην εκτίμηση για αύξηση κατά 749 εκατ. ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, ως απόρροια της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης,
  • στην αύξηση, κατά 209 εκατ. ευρώ, των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,
  • στην αυξημένη χρηματοδότηση που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης, με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης.

Βελτιωμένο και το 2021

Βελτιωμένο αναμένεται να «κλείσει» και για το 2021 για τα Ταμεία, με πλεόνασμα ύψους 442 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 304 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 710 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 671 εκατ. ευρώ.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «στην επίδραση του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επί των εισφορών, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις».

Βέβαια, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου. Συγκεκριμένα, κατά 188 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν οι δαπάνες για καταβολή κύριων συντάξεων αλλά και εφάπαξ, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Επιπλέον 143 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν για παροχές σε είδος, με την πανδημία να έχει αυξήσει τη ζήτηση για συγκεκριμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δαπάνη 314 εκατ. στον ΕΦΚΑ για την καταβολή εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ παροχών - Στο 1,039 δισ. το πλεόνασμα του 2022

Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μαξιλάρι» 900 + 724 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2022 για το επιπλέον κόστος