Εργασιακά
03-10-2021 | 09:06

Ξεμπλοκάρει η απονομή επιδομάτων και παροχών σε πολίτες που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Ξεμπλοκάρει η απονομή επιδομάτων και παροχών σε πολίτες που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ταχύτερη απονομή επιδομάτων ανεργίας, παροχών μητρότητας και του οικογενειακού βοηθήματος σηματοδοτεί η ένταξη του ΟΑΕΔ στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών EESSI.

Μετά τον e-ΕΦΚΑ που εντάχθηκε στο σύύστημα τον περασμένο Ιούλιο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην απονομή των διεθνών συντάξεων αλλά και των αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα, ήρθε η σειρά του ΟΑΕΔ να εισέλθει στο ΕΕSSI.

Mάλιστα την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΟΑΕΔ πρόκειται να παρουσιάσει το έργο ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Οργανισμού με το EESSI, που θα επιταχύνει τις απονομές παροχών σε όσους εργαζόμενους έχουν δουλέψει και στο εξωτερικό.

Το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσω του EESSI διασυνδέονται τα συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των παραπάνω χωρών, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών και εργασιακών πληροφοριών. Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση θα συμβάλει:

- Στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του ΟΑΕΔ και των Φορέων των Κρατών Μελών,

- Στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών,

- Στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων,

- Στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων,

- Στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη του EESSI

  • Ηλεκτρονική ανταλλαγή των δεδομένων (αντικαθιστώντας τις τρέχουσες ανταλλαγές που βασίζονται κυρίως σε έγγραφα μέσα)
  • Ταχύτερος χειρισμός για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Αποτελεσματικότερη επαλήθευση των δεδομένων που ανταλλάσσονται

Πού θα εφαρμοστεί

  • Μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, καθώς και της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Θα συνδεθούν περίπου 15.000 αρμόδιοι Φορείς.
  • Προσωπική κάλυψη

- Υπήκοοι των Κρατών Μελών Πολίτες Τρίτων Χωρών που διαμένουν νομίμως σε έδαφος Κράτους-Μέλους στην Επικράτεια της ΕΕ Προστατευόμενα μέλη των οικογενειών αυτών.

  • Επιχειρησιακή κάλυψη

Ανταλλαγή δεδομένων σε όλους τους κλάδους Κοινωνικής Ασφάλισης που προσδιορίζονται από τους Κανονισμούς συντονισμού των Συστημάτων  Κοινωνικής Ασφάλισης στα πεδία που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.