Φορολογικά
20-09-2021 | 07:54

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται από την Τετάρτη ο νέος λογαριασμός, πώς θα απαλλαγούν από το φόρο οι πυρόπληκτοι

Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ: Έρχεται από την Τετάρτη ο νέος λογαριασμός, πώς θα απαλλαγούν από το φόρο οι πυρόπληκτοι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Από την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2021 για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο με ανοιχτό το ενδεχόμενο τη καταβολής διπλής δόσης χωρίς πρόστιμο έως το τέλος Οκτωβρίου. 

Οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από το ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και αύριο Τρίτη. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε τη δυνατότητα των φορολογουμένων να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς την όποια επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.