Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται το ποσό από το 2022 - Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται το ποσό από το 2022 - Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας
Η παρέμβαση που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και στο οποίο θα προβλέπεται η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης

Με την ανεργία να χτυπάει διψήφιο ποσοστό αύξησης (12,97% τον Ιούλιο) μεσούσης της τουριστικής σεζόν και με την ρήτρα μη απόλυσης να εκπνέει στις 31 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η κυβέρνηση ετοιμάζει τριπλή παρέμβαση στην αγορά εργασίας από το φθινόπωρο.

Οι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα και συγκεκριμένα 1.095.997, αριθμός αυξημένος κατά 125.796 σε σύγκριση με τις 970.201 που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο μόλις 147.524 άτομα είναι επιδοτούμενοι άνεργοι, παίρνουν δηλαδή το επίδομα, εκ των οποίων ένα μικρό ποσοστό (15,80%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Η παρέμβαση που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και στο οποίο θα προβλέπεται η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Η χρηματοδότηση του νέου καθεστώτος θα γίνει μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επίδομα ανεργίας

Το επίδομα αυξάνεται στα 407 ευρώ από το 2022 (έναντι 399,25 ευρώ που είναι σήμερα) λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το ποσό του επιδόματος, στο ύψος του τελευταίου μισθού που έπαιρνε ο άνεργος. Το αυξημένο επίδομα θα ισχύει για τους πρώτους μήνες της ανεργίας, ενώ σταδιακά και όσο περνούν οι μήνες χωρίς δουλειά, το ποσό θα υποχωρεί έως ότου φτάσει στα σημερινά επίπεδα του. Η νέα φιλοσοφία επιδότησης της ανεργίας θα ισχύσει πιλοτικά σε ένα μικρό δείγμα ανέργων και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί καθολικά και θα συνδυαστεί με προγράμματα κατάρτισης και ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Προγράμματα απασχόλησης

Σειρά προγραμμάτων που αφορούν συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να ρίξει ο ΟΑΕΔ στην μάχη κατά την ανεργίας. Το μεγαλύτερο από τα νέα προγράμματα που σχεδιάζει ο Οργανισμός αφορά 75.000 ανέργους με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Εντός του Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 ανέργους, με επιδότηση μισθού και εισφορών κατά 100%. Ωφελούμενοι θα είναι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι). Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Προγράμματα κατάρτισης

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ και τα ΚΕΚ από το φθινόπωρο θα επικεντρωθούν στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, για μακροχρόνια άνεργους και εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας. Επίσης σε «πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα ανεργίας: Σχέδιο αύξησής του στο ύψος του τελευταίου μισθού - Τι θα ισχύσει για τους μακροχρόνια άνεργους

gazzetta
gazzetta reader insider insider