Ασφαλιστικά
20-05-2021 | 12:07

Έρχεται νέος γύρος αναδρομικών στους συνταξιούχους: Επιστρέφονται δώρα και μειώσεις επικουρικών

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Έρχεται νέος γύρος αναδρομικών στους συνταξιούχους: Επιστρέφονται δώρα και μειώσεις επικουρικών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των «κομμένων» δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδωτικού και δημόσιου τομέα.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η επιστροφή των αναδρομικών -κατά πάσα πιθανότητα- θα αφορά:

  • τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ).
  • τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
  • την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη δίκη του ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, επιδικάστηκε η επιστροφή αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και δόθηκαν πίσω στους συνταξιούχους το περασμένο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει αγωγές ή όχι.

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η απόφαση για τις επικουρικές και τα Δώρα, καθώς όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί θα αφορούν το εν λόγω 11μηνο και το κόστος τους υπολογίζεται περί τα 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφαση 898/2021 (TMHMA 12o) απεφάνθη υπέρ της επιστροφής των αναδρομικών του 11μήνου για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα με τόκο (6% ετησίως), ενώ έκρινε αντιστυνταγματικό το «ψαλίδισμά» τους κατά 10%-20% όταν το ποσό τους ξεπερνά τα 200 ευρώ (μεικτά).

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους τους φέτος, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από δημοσιονομικής πλευράς, λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους, «συναίνεσαν» (σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου) να «απαρνηθούν» μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες. 

Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση επιστροφής τους θα είναι πολιτική, καθώς αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. Ωστόσο το δημοσιονομικό της «αποτύπωμα» θα είναι καίριο, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ υστερεί σε εισπράξεις εδώ και 14 περίπου μήνες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού εξαντλούνται μήνα με τον μήνα εξαιτίας της ύφεσης και του «πακέτου» στήριξης της οικονομίας.

Αναδρομικά και από την Εισφορά Αλληλεγγύης

«Παράθυρο» για νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. 

Δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο προσφυγών από συνταξιούχους - δικαιούχους, που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών της εισφοράς που κατέβαλλαν (και κρίθηκε αντισυνταγματική) και μάλιστα αναδρομικά.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει και στην συγκεκριμένη περίπτωση αν θα δώσει πολιτική λύση στο θέμα, επιστρέφοντας τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα σε όλους τους δικαιούχους τους, ή θα «τροφοδοτήσει» με την στάση της ένα νέο «χορό» προσφυγών, όπως συνέβη με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τις μνημονιακές περικοπές του 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινή σύνταξη: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά για τους ήδη συνταξιούχους - Τα νέα ποσά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ιούνιο και Ιούλιο η επιστροφή τους σε 200.000 δικαιούχους - Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις

Πώς θα απονέμονται οι εκκρεμείς συντάξεις από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές - Όλη η τροπολογία