ΕΝΔΙΣΥ: Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης- Εδώ και τώρα η καταβολή των οριστικών αποφάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΔΙΣΥ: Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης- Εδώ και τώρα η καταβολή των οριστικών αποφάσεων

Σε φιάσκο για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εξελίχθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την «πολυθρύλητη» χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης. Μια διαδικασία που από την αρχή το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει καταγγείλει ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει.

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση). Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες:

  • έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή. Επισημαίνεται όμως, ότι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που έχουν υποβάλει για προκαταβολή σύνταξης, έχουν ταυτόχρονα υποβάλει και για προσωρινή, οπότε και αυτό το ποσοστό αφαιρείται (ανέρχεται δε περίπου σε 7.218 αιτήσεις)
  • από το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν υποβληθεί, το 20%, δηλαδή περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές. Άρα, τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το «μέτρο Χατζηδάκη» είναι 21.652.

«Το στοιχείο αυτό δείχνει ολοκάθαρα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι «ιθαγενείς», για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του Υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους. Δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα» ανακοίνωσε το ΕΝΔΙΣΥ.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Συνταξιούχων η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων και θα φορτώσει με χρέη περίπου 20% των συνταξιούχων, που επί της ουσίας δεν δικαιούνται σύνταξη, αλλά η κυβέρνηση τους δίνει αναδρομικά. Παράλληλα καλεί το υπουργείο Εργασίας να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και να εστιάσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider