Επανυπολογισμός συντάξεων: Για ποιους έρχονται αυξήσεις από το καλοκαίρι και αναδρομικά σε μία δόση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανυπολογισμός συντάξεων: Για ποιους έρχονται αυξήσεις από το καλοκαίρι και αναδρομικά σε μία δόση
Eπηρεάζονται όλες οι συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί, είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους.

Αυξήσεις σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, και αναδρομικά που θα καταβληθούν σε μία δόση «φέρνει» ο επανυπολογισμός με βάση τις διατάξεις του νόμου Βρούτση (Οκτώβριος 2019) στις κύριες συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων (πριν το νόμο Κατρούγκαλου).

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου, επηρεάζονται όλες οι συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί, είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους.

Η υπουργική απόφαση ορίζει πως για τον καθορισμό του καταβλητέου από 01.10.2019 ποσού συγκρίνεται

  • το καταβαλόμενο την 30.09.2019 ποσό εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς
  • το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τις νέες διατάξεις.

Προσωπική διαφορά

Αν το καταβαλλόμενο καθαρό προ φόρου ποσό των συντάξεων την 12.05.2016 είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα εθνικής, ανταποδοτικής και τυχόν προσωπικής διαφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως θετική προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Αν το καταβαλλόμενο καθαρό προ φόρου ποσό των συντάξεων την 12.05.2016 είναι μικρότερο από το άθροισμα εθνικής, ανταποδοτικής και τυχόν προσωπικής διαφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, τότε συνεχίζει να καταβάλλεται η αρνητική προσωπική διαφορά που καταβαλλόταν μέχρι την 30.09.2019 με βάση το ισχύον δοσολόγιο, αρχής γενομένης της 01.01.2019 και το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά που θα προέκυπτε από τις διατάξεις της παρούσας είναι μικρότερη από την προσωπική διαφορά που προέκυπτε για το διάστημα από 13.05.2016 έως 30.09.2019, ολοκληρώνεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς που μέχρι την 30.09.2019 σύμφωνα με το ισχύον δοσολόγιο και η διαφορά των δύο ποσών χορηγείται ως θετική προσωπική διαφορά, η οποία συμψηφίζεται κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Για 200.000 συνταξιούχους προβλέπονται αυξήσεις και αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 έως την ημέρα εφαρμογής της υπουργικής απόφασης.

Ωστόσο οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν πραγματική αύξηση στη σύνταξή τους, πάρα μόνο λογιστική.

Τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από τη νέα αναπροσαρμογή για το χρονικό διάστημα από 01.10.2019 έως και τη δημοσίευση της απόφασης, χορηγούνται εφάπαξ.

Διαβάστε επίσης

Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 οι αιτήσεις- Εκπνέει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider