Εργασιακά
23-12-2020 | 08:09

Πόση άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι για δωρεάν rapid test

Newsroom
Μοιράσου το
Πόση άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι για δωρεάν rapid test

Τρίωρη άδεια μετ' αποδοχών προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν rapid test για κορονοϊό, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν μέσα από την πλατφόρμα testing.gov.gr.

Σύμφωνα με το άρθρο 71 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται τα εξής: «εργαζόμενος ο οποίος επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο κατά του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής του στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί προς τον σκοπό αυτό, και εφόσον η ώρα διενέργειας του ελέγχου ορίζεται εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας του, δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του για τρεις ώρες με άδεια του εργοδότη του, χωρίς περικοπή των αποδοχών του.

Ο εργαζόμενος, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη του το μήνυμα (sms) που του έχει αποσταλεί από την αρμόδια αρχή, στο οποίο προσδιορίζονται η ημερομηνία, ο τόπος διεξαγωγής (διεύθυνση του κέντρου ελέγχου) και η ώρα του προγραμματισμένου ελέγχου, καθώς και βεβαίωση πραγματοποίησής του. Το μήνυμα (sms) που έχει αποσταλεί στον εργαζόμενο από την αρμόδια αρχή υπέχει και θέση δικαιολογητικού μετακίνησης κατά τη διάρκεια των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να γίνονται 12.000 τυχαία τεστ ανά ημέρα. Η πρώτη ομάδα πολιτών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ειδοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. 

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώνονται προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, ιδιότητα, επάγγελμα και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου. Αφού συμπληρώσει κάποιος τα στοιχεία του και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, θα του αποστέλλεται ένα sms με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσει στη φόρμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης της αίτησης.

Αν επιλεγεί κάποιος για έλεγχο, θα του αποσταλεί νέο sms μερικές ημέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση, μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα μοναδικό κωδικό, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένα σημεία για να εκτελέσουν το τεστ.

Στη συνέχεια, ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα, ενώ η πληροφορία του τεστ θα περνάει στο μητρώο Covid. Η πληροφορία θα αποτελεί τμήμα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. 

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων, rapid test. Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναρτηθεί σε 73 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών, σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων, όσο και της στατιστικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Δημόσιο: Άδεια ειδικού σκοπού και στις διακοπές των Χριστουγέννων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.