Τι ισχύει με την ασφάλιση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ισχύει με την ασφάλιση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων

Με την έναρξη της θερινής περιόδου πολλοί αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες για ενοικίαση οχημάτων στις καλοκαιρινές διακοπές. Πέρα από την επιλογή της μάρκας και των κυβικών είναι σημαντική και η επιλογή της σωστής ασφάλισης, προκειμένου να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Αρχίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική και στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, όπως ακριβώς και στα ΙΧ. Μάλιστα, το κόστος της ασφάλισης είναι ενσωματωμένο στο κόστος ενοικίασης.

Επιπλέον, οι εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες με επιπλέον κόστος τις εξής προαιρετικές καλύψεις:

  • Απαλλαγή από Ίδιες Ζημιές με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να μειώσει την οικονομική του ευθύνη για ζημιές που πιθανόν προκύψουν στο αυτοκίνητο συνεπεία σύγκρουσης. Αν ο χρήστης αποδεχθεί αυτήν την κάλυψη θα είναι υπεύθυνος μόνο για το ποσό απαλλαγής, όπως αυτό έχει καθορισθεί στην αρχή της μίσθωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή Ιδίων Ζημιών, με την οποία ο μισθωτής, σε περίπτωση πρόκλησης ζημιών, έχει πολύ μικρή έως μηδενική οικονομική ευθύνη.
  • Απαλλαγή Κλοπής, η οποία δίνει την δυνατότητα στον μισθωτή να μειώσει την οικονομική του ευθύνη σε περίπτωση κλοπής.
  • Προσωπική Κάλυψη, η οποία εξασφαλίζει, μέχρι ένα ποσό, τον οδηγό και τους επιβάτες για σωματικές βλάβες η και απώλεια ζωής ως αποτέλεσμα ατυχήματος με το αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω καλύψεις δεν περιλαμβάνονται κάποιες ζημιές, όπως αυτές που προκαλούνται αποκλειστικά στο κάτω μέρος των αυτοκινήτων, στα ελαστικά και στους τροχούς και οι οποίες δεν αποτελούν μέρος ενός γενικότερου ατυχήματος, ζημιές που οφείλονται σε κακή χρήση του αυτοκινήτου π.χ. οδήγηση σε ακατάλληλο δρόμο, ρυμούλκηση άλλου οχήματος, μεταφορά εκρηκτικών υλών, συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας κ.α.

Εννοείται πως ο κάθε πελάτης μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε από τις προαιρετικές καλύψεις. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα είναι υπεύθυνος για όλες τις ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ενοικίασης.

Πως γίνεται η χρέωση των ζημιών

Σύμφωνα με ενημέρωση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτου (ΣΤΕΕΑ), για να αποφεύγονται στα λάθη στην χρέωση ζημιών οι Εταιρείες Ενοικίασης Αυτοκινήτων ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:

Πριν την έναρξη της μίσθωσης τα αυτοκίνητα ελέγχονται για ζημιές. Τυχόν ζημιές καταγράφονται και σημειώνονται στο ανάλογο σχεδιάγραμμα.Ο πελάτης ενημερώνεται για τις διαθέσιμες καλύψεις καθώς και για την ευθύνη του σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στο αυτοκίνητο. Στην συνέχεια καλείται να υπογράψει το Μισθωτήριο Συμβόλαιο.

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου δεν γίνεται καμία χρέωση αν δεν ελεγχθεί πρώτα το αυτοκίνητο. Αν υπάρχουν νέες ζημιές γίνονται χρεώσεις ανάλογα με το αν ο πελάτης είχε δεχθεί ή όχι τις επιπλέον καλύψεις ως εξής:

  • Αν δεν είχε δεχθεί επιπλέον καλύψεις χρεώνεται όχι μόνο για τα έξοδα για την επισκευή των ζημιών αλλά και για όλα τα έξοδα που θα προκύψουν και που σχετίζονται με το ατύχημα (π.χ. μεταφορά του αυτοκινήτου, αποθετικές ζημιές κ.α.)
  • Αν είχε δεχθεί Απαλλαγή Ιδίων Ζημιών χρεώνεται μέχρι του ποσού της απαλλαγής.
  • Αν είχε δεχθεί Πλήρη Απαλλαγή Ιδίων Ζημιών δεν θα πρέπει να χρεωθεί κανένα ποσό εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider