Ποιες είναι οι προτεραιότητες βιωσιμότητας των CEO για το 2024

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες είναι οι προτεραιότητες βιωσιμότητας των CEO για το 2024
ESG
Σύμφωνα με την KMPG, περισσότερα από τα δύο τρίτα των CEO παγκοσμίως (69%) έχουν ενσωματώσει πλήρως το ESG.

Νέες προτεραιότητες θέτουν για το ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης κριτήρια) θέτουν οι CEO των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως με τις προσεγγίσεις να μην είναι πλέον μονοθεματικές εστιάζοντας αμιγώς στον περιβαλλοντικό παράγοντα αλλά να επεκτείνονται και σε άλλους, επίκαιρους τομείς.

Σύμφωνα με την KMPG, περισσότερα από τα δύο τρίτα των CEO παγκοσμίως (69%) έχουν ενσωματώσει πλήρως το ESG στις επιχειρήσεις τους καθώς βλέπουν το ESG ως ένα μέσο για την δημιουργία αξίας και για να καταστήσουν το εμπορικό σήμα τους πιο ελκυστικό στους πελάτες. Ωστόσο, ένα παρόμοιο ποσοστό (68%) παραδέχτηκε ότι η τρέχουσα πρόοδός τους στο ESG δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τον πιθανό έλεγχο από ενδιαφερόμενους ή μετόχους.

Στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, συχνά οι εταιρείες επικρίνονται επειδή θέτουν φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας στη θεωρία, αλλά λαμβάνουν πολύ λίγα μέτρα στην πράξη για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Παρ’ όλα αυτά το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο κατά του Greenwashing και η μεγαλύτερη εξοικείωση των επιχειρήσεων με τις στρατηγικές ESG θέτουν την πολιτικής τους σε ένα πιο ρεαλιστικό κάδρο.

Ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις των επικεφαλής των οργανισμών υγείας, οι οποίοι σε σχετική έρευνα του Forbes αναφέρθηκαν στις προτεραιότητές τους για τη βιωσιμότητα για το 2024. Μια από αυτές είναι η δημιουργία βιώσιμων πόλεων. «Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία μας, από χρόνιες παθήσεις και αναπνευστικές ασθένειες μέχρι την εξάπλωση ασθενειών και προβλήματα ψυχικής υγείας», επισημαίνει ο Nigel Sullivan, επικεφαλής βιωσιμότητας στην εταιρεία παροχής υγειονομικής περίθαλψης Bupa. «Καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, οι κάτοικοι των πόλεων, που αποτελούν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα υγείας».

Ο Sullivan υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση αυτής της ταυτόχρονης κρίσης κλίματος και υγείας, υπάρχει ανάγκη για διαβιομηχανική και διασυνοριακή συνεργασία «για τη δημιουργία υγιών, βιώσιμων πόλεων που ωφελούν τους ανθρώπους και την υγεία του πλανήτη». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Bupa ένωσε τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα Norman Foster, το οποίο προωθεί τη διεπιστημονική σκέψη και έρευνα, για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς αρχιτεκτόνων σχετικά με το σχεδιασμό πόλεων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρηθούν υγιείς. Συγκεκριμένα, θα παρέχει τεχνογνωσία στον τομέα της υγείας στο πρόγραμμα Norman Foster Institute for Sustainable Cities και θα υποστηρίξει νέες έρευνες για το κλίμα και την υγεία στις πόλεις.

Μια δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί ο μετριασμός των επιπτώσεων του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην κλιματική αλλαγή

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία συμβούλων Health Policy Partnership. Στην πραγματικότητα, αν ο τομέας ήταν … χώρα, θα ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος ρυπαίνων στη Γη.

Για το λόγο αυτό, ο μετριασμός του αντίκτυπου του τομέα της υγείας στην κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμος, σύμφωνα με την Pam Cheng, εκτελεστική αντιπρόεδρο και επικεφαλής αειφορίας στην AstraZeneca.

«Ως μεμονωμένοι οργανισμοί και ως μέρος του οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της φροντίδας βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα για την υγεία», λέει. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τις εκπομπές του πεδίου 1 και 2 κατά 98% έως το 2026 και να μειώσει στο μισό τις εκπομπές του εύρους 3 έως το 2030. Έχει επίσης συγκαλέσει την Task Force Health Systems Initiative Sustainable Markets – μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που επιταχύνει τη μετάβαση σε μηδενικά συστήματα υγείας.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι η μείωση της επίδρασης του κλάδου υγείας στην κλιματική αλλαγή. Η δημόσια υγεία επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και καθιστά πιο περίπλοκη την πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Αυτή η αυξημένη επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης, με τη σειρά της, προκαλεί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος της ασθένειας συνεχίζεται, με δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες και τα κορίτσια, σημειώνει ο Kris Licht, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας καταναλωτικών αγαθών FTSE 100 Reckitt.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε στην αποδυνάμωση αυτού του κύκλου χρησιμοποιώντας την προσέγγισή μας για να επηρεάσουμε την αλλαγή σε κλίμακα», εξηγεί ο Licht. «Φέρνοντας τη φροντίδα πιο κοντά στην κοινότητα, μέσω της παιδείας για την υγεία και της πρόσβασης στην αυτοφροντίδα μέσω των φαρμακείων, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας, για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας και τη μείωση των εκπομπών».

Το 2024, η Reckitt θα ζωντανέψει το όραμά της για τη βιωσιμότητα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας της με την Πρωτοβουλία Sustainable Markets, όπου ηγείται μιας σειράς εργασιών με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του παραδοσιακού οικοσυστήματος υγείας, ώστε να προσεγγίσει τους ανθρώπους πριν γίνουν ασθενείς. «Το Reckitt αγγίζει 30 εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα», λέει ο Licht. «Το να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση για την προστασία της υγείας τους και του πλανήτη, είναι το καλύτερο στοίχημά μας για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Αλλάζουν οι τάσεις και οι κανονισμοί στις επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται μέχρι το 2026

Ποιος συλλέγει τα στοιχεία ESG των επιχειρήσεων – Οι πρωταγωνιστές και οι προτεραιότητες

Στο 87% το ESG Transparency Score της BriQ Properties

gazzetta
gazzetta reader insider insider