Έρχεται νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ για την πυροπροστασία της Ελλάδας – Τι μας δίδαξε το 2022

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ για την πυροπροστασία της Ελλάδας – Τι μας δίδαξε το 2022
Παρά το γεγονός ότι το 2022 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 3,1%, οι εκτάσεις που κάηκαν στην Ελλάδα φθάνουν τα 200.000 στρέμματα ενώ στην Ευρώπη κάηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα

Νέα χρηματοδότηση για την ενίσχυση της πυροπροστασίας αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι από την Ελλάδα, η οποία φέτος κατέγραψε μεν αύξηση των πυρκαγιών αλλά μείωση των καμένων εκτάσεων.

Κάνοντας έναν απολογισμό, κατά την εκδήλωση λήξης της αντιπυρικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κόμβο του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Η Ελλάδα σημείωσε καλές αποδόσεις στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και λόγω της αποτελεσματικότητας, επιβραβεύεται, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προανήγγειλε ότι για το επόμενο καλοκαίρι οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες χρηματοδοτήσεις για εξοπλισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και θα διαρκέσει γύρω στα 7 χρόνια θα βασιστεί επίσης σε ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως υπενθύμισε ο υπουργός μιλώντας για την επόμενη μέρα.

Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές αλλά μειώθηκαν οι καμένες εκτάσεις

Παρά το γεγονός ότι το 2022 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 3,1%, οι εκτάσεις που κάηκαν στην Ελλάδα φθάνουν τα 200.000 στρέμματα ενώ στην Ευρώπη κάηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα. Ο περιορισμός της ζημιάς βασίστηκε στην αλλαγή του δόγματος, όπως επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης καθώς η στρατηγική βασίστηκε στην πρόληψη, την προετοιμασία και την άμεση επέμβαση ενώ αυξήθηκαν τα μέσα πρόληψης και καταστολής καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό. Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών διπλασιάστηκε (4.000) ενώ υπήρξαν και επιπλέον εθελοντές στην πολιτική προστασία (2.600). Οι περιπολίες αυξήθηκαν κατά 100% ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και οι «δασοκομάντος» (500) ως μέρος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Ακόμη, η πολιτική προστασία είχε στη διάθεσή της 83 αεροσκάφη (48 αεροπλάνα και 35 ελικόπτερα).

Φέτος, πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα καθαρισμού ύψους 100 εκατομμυρίων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καθαριστούν 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, να συντηρηθούν 12.000 χλμ δασικών δρόμων και να δημιουργηθούν 1.625 χλμ νέων αντιπλημμυρικών ζωνών.

Ως προς τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, κατά το διάστημα 1/5-31/10/2022 εκδηλώθηκαν 5.922 πυρκαγιές οι οποίες άφησαν πίσω τους 223.217 στρέμματα και το 62% των καμένων εκτάσεων προέκυψε τον Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο εκδηλώθηκαν οι επτά μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Οι μεγαλύτερες κατά σειρά πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος ήταν εκείνη στο Δάσος της Δαδιάς (κάηκαν 46.040 στρέμματα), στην Πεντέλη (κάηκαν 27.817 στρέμματα), στη Λέσβο (Πολιχνίτος) όπου κάηκαν 20.131 στρέμματα και του Ρεθύμνου (Μέλαμπες) όπου κάηκαν 19.864 στρέμματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης: Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Από τις 7.000 φωτιές μόνον 7 ξέφυγαν

Στυλιανίδης για τη Δαδιά: Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider