Πάνω από 5% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Πάνω από 5% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων
Περίπου το 85% των αποβλήτων που δημιουργούνται από δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης θεωρούνται ακίνδυνα.

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,56% για να φτάσει τα 22,690 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, από 15,536 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Τα ιατρικά απόβλητα προκύπτουν από ιατρικές, χειρουργικές και θεραπευτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης. Η διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, δηλαδή η συλλογή, επεξεργασία και διάθεση βιοϊατρικών αποβλήτων μέσω μιας σειράς διεργασιών όπως η αποτέφρωση, η χημική επεξεργασία και η αποστείρωση διασφαλίζει ότι τα βιοϊατρικά απόβλητα συλλέγονται, περιορίζονται, επεξεργάζονται και απορρίπτονται σωστά, προστατεύοντας το ευρύ κοινό, την πανίδα και το περιβάλλον.

Ο αυξανόμενος όγκος βιοιατρικών αποβλήτων αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, μιας αγοράς η οποία διαχωρίζεται σε επιμέρους κλάδους ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, την τοποθεσία επεξεργασίας, τις χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες και τα γεωγραφικά κριτήρια.

Η πλειονότητα των ιατρικών αποβλήτων παράγεται ως αποτέλεσμα διαφόρων θεραπειών και δοκιμών για την αντιμετώπιση ασθενειών. Περίπου το 85% των αποβλήτων που δημιουργούνται από δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης θεωρούνται ακίνδυνα. Από την άλλη, περίπου το 15% των αποβλήτων είναι επικίνδυνα, δηλαδή είναι τοξικά και μολυσματικά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 16 δισεκατομμύρια ενέσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως το 2018, απαιτώντας κατάλληλη και επαρκή επεξεργασία προκειμένου να διατεθούν τα ιατρικά απόβλητα με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, η αγορά διαχείρισης ιατρικών απορριμμάτων αναμένεται να αναπτυχθεί καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ασφαλή απόρριψη με έγχυση για την αποφυγή υγειονομικών κρίσεων.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, τα νοσοκομεία παράγουν περισσότερα μη επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως μαντηλάκια μιας χρήσης και άδεια δοχεία απολύμανσης, δίνοντας ώθηση στη βιομηχανία διαχείρισης ιατρικών απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου της Ρύπανσης, η Ινδία παρήγαγε 45.308 τόνους βιοϊατρικών αποβλήτων μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαΐου 2021 ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαφόρων διαγνωστικών δραστηριοτήτων και θεραπείας ασθενών με COVID-19. Επιπλέον, οι κυβερνητικές προσπάθειες να βελτιώσει τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπέγραψε έναν κανονισμό το 2019 για τα πρότυπα διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων ο οποίος περιγράφει εξορθολογισμένους κανόνες για την επεξεργασία των επικίνδυνων φαρμακευτικών αποβλήτων. Επιπλέον, η αυξημένη χρηματοδότηση για ερευνητικές δραστηριότητες και η ευρεία χρήση βιοϊατρικών προϊόντων και τεχνολογιών οδηγούν στην επέκταση της αγοράς.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος των υπηρεσιών και της μεταφοράς είναι πιθανό να περιορίσει την επέκταση της αγοράς διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων.

Λόγω της αυξανόμενης συχνότητας των χρόνιων ασθενειών, η παρουσία σημαντικών παραγόντων έχει θέτει στο επίκεντρο και την περιβαλλοντική συνείδηση ​​σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και έχει αυξήσει την ποσότητα των ιατρικών αποβλήτων στην περιοχή.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν διάφορες μεθόδους ανάπτυξης, όπως συνεργασίες, συμφωνίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η Waste Management, εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και περιβαλλοντικών υπηρεσιών με έδρα στις ΗΠΑ, πλήρωσε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την Advanced Disposal Services, Inc. το 2019. Η εξαγορά επεκτείνει την παρουσία της Waste Management και επιτρέπει στην εταιρεία να παρέχει διαφοροποιημένη, βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υπηρεσιών ανακύκλωσης σε πάνω από 3 εκατομμύρια νέους εμπορικούς, βιομηχανικούς και οικιακούς πελάτες σε 16 πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η συμβολή της πανδημίας

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων αναμένεται να αυξηθεί θετικά ως αποτέλεσμα της επιδημίας COVID-19. Η πανδημία έχει ασκήσει πίεση στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυξάνοντας τον όγκο των ιατρικών αποβλήτων που παράγονται από νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ερευνητικά ιδρύματα, εργαστήρια και κλινικές. Λόγω της επιδημίας, η χρήση ειδών μίας χρήσης ή απόρριψης αυξήθηκε δραματικά. Η πλειονότητα των νοσοκομειακών απορριμμάτων αποτελείται από χειρουργικά γάντια, σεντόνια μιας χρήσης, μάσκες, χειρουργικές ρόμπες, σύριγγες, σακούλες ενδοφλέβιας φυσιολογικού ορού και άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται τακτικά. Ως αποτέλεσμα, η αγορά διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων είναι πιθανό να καθοδηγείται από την αυξημένη χρήση ιατρικών ειδών μιας χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γαλλία: Τα συνδικάτα απορρίπτουν ως ανεπαρκείς τις προτάσεις της διοίκησης για αυξήσεις 2,2 - 3,7%

23:39

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς προς το εξωτερικό

23:34

Ιράν: Συνελήφθη για κατασκοπεία ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας

23:28

Ιταλία: Σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού - Πάνω από 107.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

23:18

Σε χαμηλά 2,5 ετών οι πωλήσεις της GM στην Κίνα στο β' τρίμηνο

23:09

Μικρά κέρδη στην Wall Street με ώθηση από την Fed

22:58

Βραζιλία: Ισχυρό προβάδισμα Λούλα έναντι του Μπολσονάρου, 3 μήνες πριν τις προεδρικές κάλπες

22:51

Σε bear market με νέες απώλειες 2% το πετρέλαιο - Στα 100 δολάρια το brent

22:44

Σουηδία: Επίθεση με μαχαίρι σε πολιτικό φεστιβάλ - Μία νεκρή, συνελήφθη ο δράστης

22:32

Βρετανία: Ανυποχώρητος ο Μπ. Τζόνσον - «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει στο υπουργικό συμβούλιο

22:19

Βουλή: Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης του Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αρμόδια επιτροπή

22:16

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός εποχής ο κ. Μητσοτάκης - Πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ρεύμα λόγω της ιδεοληψίας του

22:06

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο παγκόσμιας ύφεσης το 2023

22:00

Επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16 εναντίον Ελλάδας και Κύπρου

21:50

Βουλγαρία: Η ΕΕ εγκρίνει τη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την Πολιτική Συνοχής ύψους 11 δισ. ευρώ

21:47

Σε χαμηλά 21 μηνών ο χρυσός - Έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών

21:44

Βρετανία - Επιτροπή 1922: Πρώτη η ανανέωση των μελών της και μετά η αλλαγή κανονισμού για την πρόταση μομφής

21:32

Σερβία: Ο Βούτσιτς απέρριψε το αίτημα του ΕΚ για την αναγνώριση του Κοσόβου

21:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Λαζαρίδου: Δημιουργείται μια νέα γενιά επενδυτικών έργων στη χώρα

21:09

Πρακτικά Fed: Ακόμα πιο επιθετική πολιτική στα επιτόκια, αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:00

ΑΔΜΗΕ: Διανομή μερίσματος και αγορά ιδίων μετοχών αποφάσισε η γσ

20:47

Στοκχόλμη: Aποδοκιμάζει την ενέργεια βουλευτών να φωτογραφηθούν με σημαία του PKK

20:46

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 8,5% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ

20:37

Οι Ουκρανοί «ανησυχούν» για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον

20:33

Χατζηδάκης: Κάνουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη

20:17

Στάσσης στο Economist: Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία από ποτέ

20:05

Νέο μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά F-16 και drones

20:00

Καύσιμα: Ακριβό το «φουλάρισμα» - Τριπλή απειλή βλέπει η αγορά

19:59

Γεωργιάδης: Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και το 2022

19:55

Σταϊκούρας: Συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων