Ένα ακόμη βήμα για τη βιώσιμη διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια από την ΕΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα ακόμη βήμα για τη βιώσιμη διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια από την ΕΕ
λαχανικά φρούτα
Η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork), η οποία προωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων περνάει στην επόμενη φάση.

Ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της βιώσιμης διατροφής και τη θωράκιση της επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των lockdown λόγω του COVID-19 κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork), η οποία προωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων περνάει στην επόμενη φάση καθώς την Πέμπτη ξεκίνησε η διαβούλευση καλώντας όλους όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από τους γεωργούς και τη βιομηχανία τροφίμων έως τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές, να τοποθετηθούν και να συμβάλουν στη μετάβαση αυτή.

Εκτιμάται ότι το 2017 στην ΕΕ πάνω από 950. 000 θάνατοι οφείλονταν στην ανθυγιεινή διατροφή (ένας στους πέντε) ενώ μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται κυρίως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που απειλούν τη ζωή αλλά και τις επιπτώσεις του διατροφικού μας συστήματος στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα και όπως έχει εξαγγελθεί η Επιτροπή προβαίνει μεταξύ άλλων σε ενέργειες για να μειωθεί κατά 50% η χρήση και ο κίνδυνος των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030 και για να μειωθεί κατά 50 % η χρήση των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030. Κατ’ επέκταση, προωθείται η βιολογική γεωργία η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται από την ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο το 25 % του συνόλου της γεωργικής γης) να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική Farm to Fork στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασής μας σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής που θα πρέπει:

  • Να έχει ουδέτερη ή θετική περιβαλλοντική επίπτωση
  • Να συμβάλει στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και στην ανατροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας
  • Να ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια και να προασπίζει τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι ο καθένας έχει πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα
  • Να διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα είναι οικονομικά προσιτά παράγοντας παράλληλα δικαιότερες οικονομικές αποδόσεις, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα της αγοράς στην ΕΕ

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης δήλωσε σχετικά: «Η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, τα οποία σχεδιάζουμε με τη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων τάσεων όσον αφορά το κλίμα, την απώλεια βιοποικιλότητας και την ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι απαραίτητο για τη στήριξη και την επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επικείμενη πρωτοβουλία μας είναι όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη και αποτελεσματική και προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία σε όλους τους παράγοντες του συστήματος τροφίμων ώστε να ενεργούν με βιώσιμο τρόπο. Καλώ, λοιπόν, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο μας στις γνώσεις και την εμπειρία τους. Απευθύνω επίσης ένθερμη πρόσκληση στους πολίτες μας να συνεισφέρουν, διότι ως καταναλωτές είναι ζωτικής σημασίας να έχουν λόγο για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων που καταναλώνουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η καταπολέμηση του καρκίνου

Βιώσιμη διατροφή: Μια ανάγκη που ήρθε για να μείνει

Fund για τη βιώσιμη διατροφή ετοιμάζουν Credit Suisse - JP Morgan

gazzetta
gazzetta reader insider insider