ESG: Υψηλός ο κίνδυνος για Greenwashing το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Υψηλός ο κίνδυνος για Greenwashing το 2022
Οι τράπεζες προβλέπουν ότι το 2022 θα είναι άλλο ένα έτος ρεκόρ για τα βιώσιμα ομόλογα.

Οι τράπεζες προβλέπουν ότι το 2022 θα είναι άλλο ένα έτος ρεκόρ για τα βιώσιμα ομόλογα αλλά ο κίνδυνος Greenwashing θεωρείται υψηλός καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Οι πωλήσεις πράσινων και κοινωνικών ομολόγων που συνδέονται με το ESG από εταιρείες και κυβερνήσεις ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος ενώ οι ανάδοχοι των ομολόγων και των δανείων να προετοιμάζονται για νέα άνοδο.

Σύμφωνα με την Amanda Kavanaugh, επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης για την Αμερική της Mitsubishi UFJ Financial Group, τα βιώσιμα ομόλογα το 2022 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 50% ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για υψηλές αποδόσεις.

Η Citigroup έχει ήδη προετοιμαστεί και διαθέτει μια «αρκετά υγιή» δέσμη ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα για το πρώτο τρίμηνο, δήλωσε ο Philip Brown, διευθύνων σύμβουλος των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών βιώσιμου χρέους. Ο Brown προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις βιώσιμων ομολόγων θα φθάσουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος αλλά σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα junk ομόλογα καθώς και εκδόσεις από τις αναδυόμενες αγορές.

«Πολλές εταιρείες σε όλους τους τομείς αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για βιωσιμότητα και αυτό θα επισπεύσει την περαιτέρω έκδοση», σημείωσε σχετικά και ανέφερε ότι στους περισσότερους τομείς αναμένει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης δύο έως τριών μονάδων βάσης, το λεγόμενο greenium , για τους εκδότες το 2022, κάτι το οποίο θα τους επιτρέψει να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Η BNP Paribas, ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστής, προβλέπει έναν “πολυάσχολο” Ιανουάριο, ενισχυμένο από εκδόσεις από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής. O οργανισμός αναμένει ότι μόνο οι πωλήσεις πράσινων ομολόγων θα φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 880 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό είναι υψηλότερο από τα 505 δισεκατομμύρια δολάρια που εκδόθηκαν φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι τα πράσινα ομόλογα θα κυμανθούν από 750 έως 950 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγείται των αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Αυξημένος κίνδυνος για Greenwashing

Ακόμα κι αν σημειωθεί σημαντική αύξηση των εκδόσεων, αυτή πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Το ενεργητικό των παγκόσμιων βιώσιμων ταμείων σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, στα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας ώθηση από τους νέους κανόνες γνωστοποίησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Morningstar. Τα ταμεία σταθερού εισοδήματος άντλησαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο, από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Το νέο αυτό καθεστώς θα μπορούσε επίσης να δώσει στις εταιρείες ένα κίνητρο να παραποιούν ή να διογκώνουν τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας, σύμφωνα με τον James Rich, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Aegon Asset Management.

«Οι επενδυτές γίνονται σίγουρα καλύτεροι στον έλεγχο των ομολόγων, κάτι που είναι χρήσιμο αλλά υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο για greenwash», δήλωσε ο Rich σε συνέντευξή του.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η πίεση στους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων με σήμανση ESG να αποδείξουν ότι είναι ειλικρινείς πελάτες για το τι πωλούν στους πελάτες. Η Ευρώπη εφάρμοσε τον Κανονισμό της για τη γνωστοποίηση βιώσιμων οικονομικών τον Μάρτιο -- ένα φιλόδοξο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του Greenwashing και εργάζεται για ουσιαστικές αναθεωρήσεις.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

«Οι επενδυτές θα πρέπει πάντα να προσέχουν καθώς αυτό που συνιστά «πράσινο» έργο είναι υποκειμενικό και διαφέρει ακόμη και ανάλογα με τη γεωγραφία», δήλωσε η Lisa Abraham, ανώτερη αναλύτρια έρευνας σταθερού εισοδήματος ESG στην Brown Advisory.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το εάν η βιώσιμη χρηματοδότηση έχει πραγματικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ή την κοινωνία, σύμφωνα με τον Bradford Cornell, ομότιμο καθηγητή οικονομικών στο UCLA Anderson School of Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάνονται οι προθεσμίες για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς από το greenwashing

Greenwashing: Πόσο επιρρεπείς είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις – Ο ρόλος του ESG

Πώς να ξεχωρίζετε τα προϊόντα του greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider