Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ»
Ελέγχους και βελτιώσεις πραγματοποιεί στην πλατφόρμα του «Νέου Εξοικονομώ» το ΥΠΕΝ.

Με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του «Νέου Εξοικονομώ» μέσω του οποίου αναμένεται να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Κλιματικού Νόμου την Πέμπτη το μεσημέρι, αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη δοκιμές στην πλατφόρμα και στόχος είναι να ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. «Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες από ό,τι αρχικά πρβλεπόταν, θέλουμε να κάνουμε καλούς ελέγους και βελτιώσεις με βάση όσα τέθηκαν στη διαβούλευση», σημείωσε ο κ. Σκρέκας ενώ όπως ανέφερε στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για τα άλλα προγράμματα εξοικονόμησης όπως είναι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ και το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις.

Όπως είναι γνωστο το "Νέο Εξοικονομώ" θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Μία από τις σημαντικές διαφορές από τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης είναι πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί.

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες.

Το νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνεται στα πρώτα 5 προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ελλάδα 2.0, με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό βγήκε στον αέρα και η ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider