ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ και διεθνής αγορά αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ και διεθνής αγορά αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα
Με «πράσινη κουλτούρα» η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 10 τρις δολαρίων.

Οι πιο ενεργοβόρες οικονομίες στον κόσμο και τα επενδυτικά funds συσπειρώνονται κατά της κλιματικής αλλαγής με βασικό όπλο την αύξηση της χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση αλλά και τη συναίνεση για απώλεια εσόδων εξαιτίας της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα μηνύματα που έστειλαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελούν σαφή ένδειξη ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τείνουν να υιοθετήσουν πιο σφιχτές πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εν όψει της συνόδου κορυφής COP26 στη Γλασκόβη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι το 2024, θα διπλασιάσει στα 11,4 δισ. δολάρια τον χρόνο τα κονδύλια που δίνουν οι ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το «άνοιγμα» αυτό των ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής στην εκπλήρωση της δέσμευσης των πλούσιων χωρών να καταβάλλουν ετησίως 100 δισ. δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020, ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί.

Η Κίνα από την πλευρά της, με μια ανακοίνωση-έκπληξη δήλωσε ότι σκοπεύει να τερματίσει τη χρηματοδότηση διεθνών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Ο μεγαλύτερος εκπομπός ρύπων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής νέων μονάδων άνθρακα, υποκύπτει όπως φαίνεται στις διεθνείς πιέσεις να σταματήσει να υποστηρίζει νέα έργα άνθρακα και προς αυτή την κατεύθυνση το Πεκίνο σύντομα θα καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την επίτευξη του στόχου του για το διοξείδιο του άνθρακα. Πάντως, αν η Κίνα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, θα τεθούν σε παύση περίπου 50 GW προγραμματισμένων έργων στο εξωτερικό «γλιτώνοντας» εκπομπές που ισοδυναμούν με εκείνες που παράγει σε έναν χρόνο ολόκληρη η Ισπανία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Με θετικές προθέσεις, αν και με διαφορές ως προς τις εθνικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν κυρίως όσον αφορά στις παγκόσμιες αγορές άνθρακα, εμφανίστηκαν στη συνέλευση του ΟΗΕ και οι περίπου 100 ηγέτες που μετέβησαν αυτοπροσώπως στη Νέα Υόρκη αλλά και δεκάδες άλλοι που συμμετείχαν online.

Με «πράσινη κουλτούρα» η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 10 τρισ. δολαρίων

Η αγορά από την πλευρά της δίνει τον δικό της αγώνα. Διεθνείς επενδυτικοί σύμβουλοι που συμβουλεύουν επιχειρήσεις και funds που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεσμεύονται να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Πρόκειται για τη νεοσύστατη πρωτοβουλία Net Zero Investment Consultants στην οποία συμμετέχουν επενδυτικοί κολοσσοί μεταξύ των οποίων και οι Cambridge Associates και Willis Towers Watson.

Για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών προσδιορίζονται εννέα βήματα και το πρώτο είναι να ενσωματώσουν οι εν λόγω εταιρείες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη μείωση των εκπομπών. Οι επενδυτικοί σύμβουλοι δεσμεύονται επίσης να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας στόχους μείωσης των εκπομπών και στις δικές τους δραστηριότητες.

Η κίνηση αυτή συνάδει με την τακτική που ακολουθούν τράπεζες και μεγαλύτεροι επενδυτές, οι οποίοι δημιουργούν ομάδες που θα δεσμευτούν για τους κλιματικούς στόχους, καθώς οι τυφώνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές σαρώνουν τον πλανήτη.

Τον Μάρτιο, η BlackRock και ο όμιλος Vanguard ήταν μεταξύ 43 εταιρειών που δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές στα χαρτοφυλάκια τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Net Zero Asset Managers Initiative.

Οι σύμβουλοι σχεδιάζουν επίσης να βοηθήσουν τους πελάτες τους να στοχεύσουν στη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και να τους συμβουλεύσουν σχετικά με το πώς να ενσωματώνουν τους κινδύνους του κλίματος στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider