Χωριό της αγγλικής εξοχής θερμαίνεται με υδρογόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωριό της αγγλικής εξοχής θερμαίνεται με υδρογόνο
Το υδρογόνο, όταν καίγεται εκπέμπει μόνο ατμό, κάτι που το καθιστά μια πολύ καθαρότερη εναλλακτική λύση.

Ένα χωριό στη βορειοανατολική Αγγλία χρησιμοποιεί ήδη υδρογόνο για θέρμανση και μαγείρεμα, σηματοδοτώντας ένα βασικό ορόσημο στις προσπάθειες της Βρετανίας να βρει τρόπους για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Από τον Αύγουστο, στο Winlaton, ένα χωριό περίπου 11 χιλιόμετρα ανατολικά του Newcastle, ένα μείγμα καυσίμου που αποτελείται από 20% υδρογόνο και 80% φυσικό αέριο τροφοδοτεί μέσω του δημοσίου δικτύου 668 σπίτια, ένα σχολείο και μερικές μικρές επιχειρήσεις. Το έργο, ονομάζεται HyDeploy, είναι έχει ουσιαστικά εγκαινιάσει τη χρήση μεικτού υδρογόνου σε ολόκληρο Ηνωμένου Βασιλείου.

Το υδρογόνο, όταν καίγεται εκπέμπει μόνο ατμό, κάτι που το καθιστά μια πολύ καθαρότερη εναλλακτική λύση από το αέριο και θεωρείται από ορισμένους ως ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξάλειψη των αερίων του θερμοκηπίου. Η θέρμανση κατοικιών και κτιρίων είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία και η χρήση υδρογόνου θα οδηγούσε σε μια γρήγορη μείωση.

«Το έργο θα παράσχει πιο ζωτικές αποδείξεις σχετικά με τις δυνατότητες ανάμειξης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ένα σκαλοπάτι για την απελευθέρωση της θερμότητας», δήλωσε ο Tim Harwood, επικεφαλής διαχείρισης του προγράμματος στη Northern Gas Networks, η οποία είναι διαχειριστής των αγωγών που συμμετέχουν στο HyDeploy.

Το Winlaton αποτελεί τη δεύτερη φάση του πιλοτικού έργου και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Το πρώτο αφορούσε σε 100 σπίτια και περίπου 30 εμπορικά κτίρια σε κλειστό δίκτυο στο Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία. Σε αυτό είχε χρησιμοποιηθεί μεικτό υδρογόνο για 18 μήνες και το project έληξε τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να είναι βρετανική η πρώτη πόλη που καλύπτεται 100% με καύσιμο υδρογόνο έως το 2030.

Οι αναλυτές ενέργειας αναμένουν ότι θα πέσουν οι τιμές της τεχνολογίας υδρογόνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το υδρογόνο είναι βιώσιμο σε εμπορική κλίμακα. Οι λέβητες υδρογόνου θα κοστίσουν τα νοικοκυριά περισσότερο από αντλίες θερμότητας, οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να απορροφήσουν θερμότητα από τον αέρα, ή τους λέβητες φυσικού αερίου που θερμαίνουν τα περισσότερα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Το μεικτό υδρογόνο αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη χρήση υδρογόνου στο δίκτυο, αλλά έχει χαμηλό αντίκτυπο στις εκπομπές - ένα μείγμα κατά 20% μειώνει τις εκπομπές CO2 μόνο κατά 7%, σύμφωνα με το BNEF. Παράλληλα για τη χρήση μειγμάτων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδρογόνο απαιτεί αναβάθμιση αγωγών και συσκευών.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Πηγή Φωτο: Robert Graham

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider