Έρευνα: Οι μονάδες άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Οι μονάδες άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους
Τα Δυτικά Βαλκάνια εκπέμπουν διοξείδιο του θείου που φθάνουν τουλάχιστον σε εξαπλάσια από το νόμιμο όριο.

Η ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην περιοχή λόγω παραβιάσεων των νομικά δεσμευτικών ορίων επιβλαβών εκπομπών.

Σύμφωνα με έκθεση του CEE Bankwatch Network και του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα 18 εργοστάσια άνθρακα που λειτουργούν στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο ήταν υπεύθυνα για 19.000 θανάτους τα τελευταία τρία χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους εκτιμάται ότι ήταν εντός της ΕΕ.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρήγαγαν 2,5 φορές περισσότερες επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του θείου από ό,τι και οι 221 σταθμοί άνθρακα που λειτουργούσαν συνολικά στην ΕΕ πέρυσι, όπως σημειώνει η έκθεση.

Κατά την τριετία που ακολούθησε από όταν τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΕΕ έγιναν υποχρεωτικά σε χώρες εκτός ΕΕ των Βαλκανίων, τα Δυτικά Βαλκάνια εκπέμπουν διοξείδιο του θείου σε επίπεδα που ήταν τουλάχιστον εξαπλάσια από το νόμιμο όριο.

«Αυτά τα 18 εργοστάσια άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να καταστρέφουν την περιοχή και όχι μόνο», δήλωσε η Pippa Gallop, σύμβουλος ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο CEE Bankwatch Network . «Οι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, αλλά θέλουμε επίσης να δούμε την ΕΕ να εντείνει τις ενέργειές της για αυτό το ζήτημα».

Οι προβολές της έκθεσης διαμορφώθηκαν χρησιμοποιώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον αντίκτυπο της ρύπανσης στην υγεία, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και δεδομένα από απογραφές και τη NASA για την εκτίμηση της έκθεσης.

Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που καταστρέφει το κίνητρο για απενεργοποίηση των λιγότερο αποδοτικών και περιβαλλοντικά επιβλαβών μέσων παραγωγής. Η ΕΕ εισάγει το 8% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης επαίνεσαν την προτεινόμενη εισφορά άνθρακα στα ευρωπαϊκά σύνορα , αν και είπαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω συνδέοντας τη χρηματοδότηση με τη ρύπανση ενώ προτείνουν να συμπεριλάβει τις εκπομπές σε εκθέσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη στο μπλοκ.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider