Η βαριά βιομηχανία εντείνει τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βαριά βιομηχανία εντείνει τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής

Πάνω από 400 εταιρείες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο - από τη ναυτιλία έως τη χαλυβουργία - συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια στρατηγική για την απανθρακοποίηση έως το 2050.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώνεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός περιλαμβάνει κολοσσούς όπως είναι η Arcelor Mittal, η Maersk και η Shell.

Οι εταιρείες που συμμετάσχουν στο συνασπισμό εκπροσωπούν τους τομείς της χαλυβουργίας, της τσιμεντοβιομηχανίας, των χημικών, του αλουμινίου, της ναυτιλίας, της αεροπορίας και των μεταφορών που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

Η συμφωνία, η οποία ονομάστηκε Mission Possible Partnership, δεσμεύει αυτές τις εταιρείες να συνεργαστούν με ομάδες συμφερόντων, επενδυτές, προμηθευτές και αγοραστές για να προωθήσουν δράσεις για το κλίμα έως το 2024 για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις των χωρών να επιτύχουν τον στόχο της αναστολής της αύξησης της θερμοκρασίας δεν επαρκούν και απαιτούνται επιπλέον δράσεις από τη βαριά βιομηχανία.

Για παράδειγμα, η κατασκευάστρια εταιρεία αεροπλάνων Airbus, αεροπορικές εταιρείες όπως η KLM, αεροδρόμια όπως το Heathrow και οι πάροχοι καυσίμων, όπως η Shell, θα συνεργαστούν για τη χαρτογράφηση ενός σχεδίου καθαρών εκπομπών για ολόκληρο τον τομέα και θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα όπως τα βιοκαύσιμα, για παράδειγμα.

«Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που δεσμεύονται για το κλίμα, αλλά φέρνουν σε επαφή ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, έτσι ώστε οι διάφοροι τομείς να έχουν κίνητρο για να εργαστούν πιο γρήγορα προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές τους», δήλωσε στο Reuters η Maria Mendiluce, Διευθύνουσα Σύμβουλος του We Mean Business για το κλίμα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider