Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:39

Στα 3,7 δισ. ευρώ οι καταβολές προς τους αγρότες το 2025

19:33

Spiegel: Μακρόν και Μερτς εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην πίεση των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

19:28

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες - Κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές της ΔΥΠΑ

19:26

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και στην οδό Πειραιώς

19:25

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Το βλέμμα στη Fed

19:18

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Άνοιξε το τελωνείο του Προμαχώνα, κλειστό το τελωνείο των Ευζώνων

19:09

Θ. Κοντογεώργης: Ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

19:02

Ήχησε το 112 στην Αττική ελέω της κακοκαιρίας Byron - «Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων»

19:00

Μελάνια Τραμπ: Ακόμη επτά παιδιά από την Ουκρανία επέστρεψαν στις οικογένειες τους

18:53

Παπασταύρου: Ο διάλογος με τον ΣΕΛΠΕ φέρνει στο τραπέζι συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις

18:41

Αττική: Στη ζώνη του πλημμυρικού κινδύνου ακόμη και με «απλή» ισχυρή βροχή - Δείτε τον χάρτη

18:34

To S.Pellegrino ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Ferrari

18:18

Η Τουρκία καλεί Ρώσους και Ουκρανούς πρεσβευτές μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

18:11

ΕΣΕΕ: Μείωση πωλήσεων για μία στις δύο επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι στην Black Friday

18:00

ΧΑ: Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη σε μια άνευρη συνεδρίαση

17:59

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με βουλευτές της ΝΔ - Δεν θα γίνει το τετ α τετ Χατζηδάκη με αγρότες

17:51

Σφοδρή καταιγίδα χτυπά την Αττική - Διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς

17:38

Meta: Ο Ζούκερμπεργκ «δρομολογεί» σημαντικές περικοπές στο Metaverse

17:26

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοικτό το σύστημα για διορθώσεις στην ΕΑΕ 2025, λόγω monitoring

17:25

Στο Νέο Δελχί ο Πούτιν - Συνομιλεί με Μόντι

17:08

Η Πειραιώς ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» στα Bank of the Year Awards 2025 από το The Banker

17:00

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές από την κακοκαιρία Byron - Μπαράζ 112

16:52

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μάκρο» για την αγορά εργασίας και Fed στο επίκεντρο

16:30

Η METLEN υποδέχθηκε την ηγεσία του London Metal Exchange στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

16:27

Κακοκαιρία Byron: Πού θα εκδηλωθούν ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα - Μήνυμα Κεφαλογιάννη

16:22

Η ΕΕ επανεξετάζει την κατάργηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα VW που κατασκευάζονται στην Κίνα

16:20

ΗΠΑ: Σε χαμηλό άνω των 3 ετών τα νέα επιδόματα ανεργίας

16:18

Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτήθηκε από διευθύντρια του Κολλεγίου της Ευρώπης

16:14

Τσιάρας για πληρωμές αγροτών: Έχουν δοθεί ήδη 500 εκατ. ευρώ για 4 προγράμματα

16:07

Ουκρανία: «Θέλουμε πραγματική ειρήνη με τη Ρωσία κι όχι έναν κατευνασμό»