Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Γαλλία: Πρώην πράκτορες κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας μιας «κατασκόπου» κατ' εντολή μασονικής στοάς

23:45

Τσεχία: Συνδικάτα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προειδοποιούν με απεργία

23:29

Tesla: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη πρώτου τριμήνου, τις έχασαν τα έσοδα

23:13

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Nasdaq - S&P 500 με tech ράλι

23:00

Βρετανία: Έρευνα σε τρεις εταιρίες για απάτη σε πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας

22:47

Περού: Παραιτήσεις υπουργών μετά την απόφαση του προέδρου να καθυστερήσει η αγορά μαχητικών F-16

22:30

Τραμπ: «Νοθευμένο» δημοψήφισμα στη Βιρτζίνια για την αλλαγή του εκλογικού χάρτη

22:24

Κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα στο Ιράν

22:12

Νέο κατάστημα IKEA στη Ρόδο: Αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στο νησί

21:58

Politico: Ο Τραμπ έχει λίστα με «κακούς» συμμάχους του ΝΑΤΟ

21:50

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:41

Τα κύρια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν: «Έως Κυριακή η παράταση της εκεχειρίας»

21:36

Μερτς: Η Γερμανία αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

21:17

Φλωρίδης: Έρχεται ρύθμιση για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για τα πολιτικά πρόσωπα

21:07

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Σοβαρή ανησυχία για τους 1,2 εκατ. εκτοπισμένους από τον Λίβανο

20:56

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπερταμείου και του Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου (AIC)

20:48

11ο Φόρουμ Δελφών: Πρόληψη και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές - Νέα μοντέλα και αλλαγή κουλτούρας

20:44

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρώπη στη μείωση του δημόσιου χρέους»

20:35

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις

20:26

Ζελένσκι: Ζητά την επανάληψη των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

20:24

11ο Φόρουμ Δελφών: Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας

20:16

Νέα στρατηγική για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - «Κύρια απειλή η Ρωσία»

20:07

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη

20:01

Κρι Κρι: Στα 34,11 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αύξηση τζίρου 28,2% το 2025 - Διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

19:56

Μητσοτάκης για Μ. Ανατολή: Plan B εάν η κρίση παραταθεί - Κανείς δεν θα τα καταφέρει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

19:50

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου

19:41

Σε προχωρημένες συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της Spirit Airlines η κυβέρνηση Τραμπ

19:35

Γκιλφόιλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»

19:31

Σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

19:27

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI»