Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:11

Ελβετία: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, στο Μπούργκενστοκ

12:59

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος οι παρατάσεις - Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

12:57

Βρούτσης: Αισθητή μείωση της αθλητικής βίας, ρεκόρ 15ετίας στην αύξηση εισιτηρίων

12:52

Η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει τη φυσική εξυπηρέτηση με το νέο δίκτυο «myPoint»

12:47

Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τη διατήρηση των στρατευμάτων του στον Λίβανο

12:46

Γαλλία: Στους 40°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

12:46

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τις δημόσιες συντάξεις: «Δεν θα αρκούν στο μέλλον»

12:46

Ζαχαράκη: «Χτίζουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό και διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο»

12:40

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:34

Στις 2 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 4,2% στις γεννήσεις στην Ελλάδα πέρυσι

12:12

Το Ισραήλ διακόπτει «κάθε επαφή» με την Κάγια Κάλας

12:12

Intel: «Άλμα» 9% μετά τις αναφορές Τραμπ για συνεργασία με την Apple για το σχεδιασμό τσιπ

12:09

Τι είναι το φαινόμενο Μέτε - Μάριτ

12:07

Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό

11:58

ΕΒΕΠ: Ζητά αναμόρφωση της νομοθεσίας με ενίσχυση της αυτοτέλειας των επιμελητηρίων

11:56

Ανδρουλάκης: Με τους δανειολήπτες ή με τα funds; Εμείς έχουμε επιλέξει πλευρά

11:55

ΔΟΑΕ: Έτοιμος να προχωρήσει σε «συγκεκριμένα μέτρα» μετά την συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:55

ΔΑΑ: Οι στόχοι της έκδοσης του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ

11:52

ΥΠΑ: Αύξηση 5,7% στην επιβατική κίνηση το πρώτο 5μηνο στα αεροδρόμια

11:38

Στασινός στη Beyond 2026: Τα 3 βήματα για πιο ανθεκτικές υποδομές

11:36

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν

11:28

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα στα ταμπλό εν μέσω στοιχημάτων για αύξηση επιτοκίων από Fed

11:27

Λαγοκέφαλοι: Ο πραγματικός κίνδυνος δεν αφορά τις επιθέσεις σε λουόμενους

11:17

Χρηματιστήριο: Μικτή εικόνα στο ταμπλό και ήπια διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη

10:57

Μητσοτάκης για «PosoKanei»: Πριν πληρώσεις μπορείς να ξέρεις πλέον πού είναι πιο φθηνό το καλάθι σου

10:54

Ζελένσκι: «Εντελώς δικαιολογημένη η ουκρανική επίθεση εναντίον διυλιστηρίου στη Μόσχα»

10:40

Θεοδωρικάκος: Η διαφάνεια είναι όπλο στα χέρια των καταναλωτών σε όλους τους τομείς

10:36

Βρετανία: Το εμβόλιο HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νεαρές γυναίκες

10:28

Χέγκσεθ: «Το NATO χρειάζεται να επιστρέψει στις ρίζες του ως σκληροπυρηνική συμμαχία»