Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Ινδονησία: 53 οι νεκροί από το φονικό σεισμό - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια

22:16

Κούσνερ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το «Σχέδιο Τραμπ» για την Γάζα

21:50

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα»

21:18

Συνελήφθησαν τρεις κηδεμόνες στα Χανιά - Δεν προστάτευσαν τρεις ανήλικους από κατανάλωση αλκοόλ

21:00

Βρετανία: Αίτηση στον πρωθυπουργό Μπέρναμ για έρευνα σχετικά με τον θάνατο του ακαδημαϊκού Τζέισον Άρντεϊ

20:48

Σεισμός στην Κολομβία: Γυναίκα έσωσε τον σκύλο της θυσιάζοντας τη ζωή της

20:21

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν την άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

20:06

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Διάσπαρτες εστίες χωρίς ενεργό μέτωπο αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

19:53

Γεωργιάδης: 10 περιστατικά με εγκαύματα στη φωτιά της Σαλαμίνας

19:44

Ιταλία: Τέσσερα έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

19:23

Κικίλιας: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη Σαλαμίνα με επτά σκάφη του Λιμενικού.

19:19

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στον Ασπρόπυργο

19:12

Δεκαέξι νεκροί σε μαζικές επιδρομές σε Ρωσία και Ουκρανία

19:09

Mε χαμηλές ταχύτητες η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπεντάγουστου

19:00

Επιστροφή στην εποχή του λιγνίτη για την Ευρώπη - Λειψυδρία και καύσωνες βάζουν λουκέτο σε πυρηνικά εργοστάσια

18:50

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στις περιοχές του Δ.Κασσάνδρας που επλήγησαν από την πυρκαγιά

18:38

Χαρακόπουλος: Οι προκλήσεις των καιρών δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και ανέξοδα λόγια που ακούγονται ευχάριστα

18:29

Θεσσαλονίκη: Διασώστες του ΕΚΑΒ έσωσαν 18χρονο και 60χρονη στην παραλία Αγίας Τριάδας

18:23

Ιράν: Ο στρατός προσφέρει αμοιβή 30.000 δολαρίων σε όποιον σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει Αμερικανό στρατιώτη

18:07

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

16:55

ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

16:45

Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

15:41

Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ

15:20

Σαλαμίνα: Μεγάλη πυρκαγια σε Περιστέρια και Σελήνια - Δύο νεκροί, σπίτια στις φλόγες (upd)

15:10

CNBC: Καταρρίπτοντας τους «μύθους» για τις ευρωπαϊκές μετοχές που δεν αγαπούν οι επενδυτές

14:57

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Σκύρο

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν

13:44

Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν