Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Κίνα: «Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα συμφέροντά μας απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ»

12:53

Η γερμανική οικονομία βγαίνει από τον «λήθαργο»

12:50

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων το β' τρίμηνο του 2026

12:46

Ρεκόρ εσόδων και κερδών από Lego το α' εξάμηνο - «Όχι» στην AI για σχεδιασμό παιχνιδιών

12:33

Split Payments από τη Wolt: Για πιο απλές και ευέλικτες ομαδικές παραγγελίες

12:31

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,5% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία καταγράφηκε τον Απρίλιο

12:25

Ετήσια αύξηση 4,8% στα οικοδομικά υλικά τον Ιούλιο

12:22

ΜΕΤΕΟ: Η απώλεια δασικής βλάστησης αυξάνει τις θερμοκρασίες επιφάνειας

12:17

Δημοσκόπηση Interview: Τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή - Εκλογές τώρα ζητούν οι πολίτες

12:09

Mega Brokers: Αύξηση 19% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο επτάμηνο του 2026

12:00

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο τζίρος στα καταλύματα το β΄ τρίμηνο - Μείωση για την εστίαση

11:50

Έρευνα EY: Το AI επαναπροσδιορίζει το πώς οι καταναλωτές αναζητούν και λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας

11:47

ΥΠΕΘΑ: 63,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών εργοστασίων

11:37

Μαρινάκης: Οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν φοροελαφρύνσεις στα μέτρα της ΔΕΘ

11:34

Revolut: Νέα ερευνητική μονάδα AI για την ανάπτυξη του PRAGMA

11:32

Αύξηση τζίρου και κερδών για τη L'Oréal Hellas - Οι επόμενοι στόχοι

11:28

Παπασταύρου: Στη ΔΕΘ το περιεχόμενο της ρήτρας διαφυγής 1 δισ. ευρώ για την ενέργεια έως το 2028

11:26

Υπ. Μετανάστευσης: Μείωση στις μεταναστευτικές ροές και αύξηση στις επιστροφές το τελευταίο 12μηνο

11:23

Η Alpha Bank καταργεί πλήρως την προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος στις κάρτες Aegean Bonus Visa

11:18

ΔΕΗ: Πάνω από 100 καταστήματα νέας γενιάς - One-stop shop για ενέργεια, τεχνολογία και συνδεσιμότητα

11:11

Χρηματιστήριο: «Συστράτευση» προς νέα πολυετή υψηλά

11:08

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Αφροδίτη Νέστορα στο Μέγαρο Μαξίμου

10:56

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στην 90ή ΔΕΘ - «Αξία για το Μέλλον»

10:49

Ευρωαγορές: Ανάκαμψη παρά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

10:48

Ετήσια ανάπτυξη 1% στη Γερμανία το β' τρίμηνο - «Γκάζι» από εξαγωγές και μεταποίηση

10:41

Πακέτα 31,2 εκατ. ευρώ στη Metlen

10:26

Υπερκαλύφθηκε το βιβλίο προσφορών για την IPO της Shein - Αντλεί έως 1,8 δισ. δολάρια στο Χονγκ Κονγκ

10:23

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση στόχου στα φοροέσοδα κατά 2,4% - Αύξηση σε ΦΠΑ και φόρο ακίνητης περιουσίας, πιέσεις σε ΕΦΚ

10:19

Ενιαία Ενίσχυση 2026: Διευρύνονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που υποβάλουν αίτηση

10:09

Δαμασκός και Άγκυρα χαιρετίζουν την απόφαση των ΗΠΑ για τη Συρία