Tip of the Day

Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

11-02-2025 | 11:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

Μια από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της χώρας ανοίγει και πάλι τις πόρτες της, για να προσφέρει στους πολίτες τον θησαυρό της. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει ιστορία 190 χρόνων και από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά η επαναλειτουργία της, καθώς το 2023 έκλεισε ενώ πριν για χρόνια υπολειτουργούσε.

Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας

Ο χώρος στον Σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2) έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας θα είναι ανοιχτά καθημερινά, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, Τετάρτη, Πέμπτη από 11:00 έως 19:00 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα από 10:00 έως 14:00.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Eπ. Ανταγωνισμού: «Ναι» στην εξαγορά της 3P Salads από Αμβροσία

10:02

Άλμα πωλήσεων 37% για TSMC τον Ιανουάριο στα 12,7 δισ. δολάρια

10:02

Gucci: Πτώση στις πωλήσεις για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο

09:48

Χρίστος Δήμας: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας στο Καστέλλι

09:47

Κυρανάκης: Κάτω από 5% η εισιτηριοδιαφυγή - Έχουν εννιαπλασιαστεί οι έλεγχοι

09:42

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μέσο κοινού δανεισμού και να αμφισβητήσει την ηγεμονία του δολαρίου

09:39

Περαιτέρω άνοδο κερδοφορίας το 2026 χάρη στα φάρμακα για τον καρκίνο «βλέπει» η AstraZeneca

09:39

Δάνεια σε ελβετικό: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας ρύθμισης

09:27

BP: «Φρένο» στην επαναγορά μετοχών λόγω πιέσεων στις τιμές - Έχασαν την εκτίμηση τα καθαρά κέρδη για το 2025

09:11

Σε Ουγγαρία και Σλοβακία ο Ρούμπιο μετά την πλήρη στήριξη Τραμπ στον Όρμπαν

09:08

Coca Cola HBC: Διψήφια αύξηση κερδών το 2025 - Προτεινόμενο τακτικό μέρισμα 1,2 ευρώ ανά μετοχή

09:06

Λαβρόφ: Μένει ακόμα πολύς δρόμος στις συνομιλίες για την Ουκρανία

09:03

Σχεδόν τα δυο τρίτα των Γερμανών θεωρούν τις ΗΠΑ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη

08:56

Politico: Τα πέντε βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το 2027

08:54

Copernicus: Ο Ιανουάριος του 2026 ο 5ος θερμότερος που καταγράφτηκε ποτέ

08:44

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στρατηγική επέκταση στη Θεσσαλονίκη με 12 νέα καταστήματα

08:33

Συνάντηση κτηνοτρόφων με Μητσοτάκη - Την Παρασκευή τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

08:33

Επιδότηση για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης: Τα βήματα

08:25

Νέος βομβαρδισμός των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου στον Ειρηνικό - 2 νεκροί

08:21

Bad Bunny: Το οικονομικό «μετά» της εμφάνισης στο Super Bowl - Η «αξία» του

08:05

Νέα Αρχή Ελέγχου της Αγοράς: «Μοίρασε» τα πρώτα πρόστιμα - Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη τα σούπερ μάρκετ

07:57

Εκλογές στην Ιαπωνία: Το κόμμα της Τακαΐτσι εξασφαλίζει πλειοψηφία δυο τρίτων στη Βουλή

07:52

Hyperion Systems Engineering: Νέα σχέδια για την Ελλάδα - Ενδιαφέρον για upstream και λιμάνια

07:45

Νέο ισχυρό σχήμα στην πληροφορική με Βαρδινογιάννη - Μαρινάκη - Κόκκαλη

07:42

Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: «Καμία φθορά δημόσιας περιουσίας, εκτός campus τα επεισόδια»

07:33

Παγκόσμια έκρηξη απορριμμάτων έως το 2050 - Τι δείχνουν τα στοιχεία και πού βρίσκεται η Ελλάδα

07:24

Μόσχα: Χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία

07:20

Ηλεκτρισμός: «Πρίζα» για τα Βαλκάνια η Ελλάδα - Στα ύψη οι εξαγωγές

07:14

ΕΣΠΑ: «Παράγουμε εδώ» και «Πτυχιούχοι επαγγελματίες» οι πρώτες επιδοτήσεις του 2026

07:10

Μετρό Αθήνας (ΑΒΑΞ): Τελειώνει το «σκάψιμο» ο μετροπόντικας «Αθηνά», έφτασε στον Ευαγγελισμό - Οι επεκτάσεις