Tip of the Day

Πώς θα μειώσετε τα απόβλητα και την κατανάλωση ενέργειας τα Χριστούγεννα

Newsroom
24-12-2024 | 08:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειώσετε τα απόβλητα και την κατανάλωση ενέργειας τα Χριστούγεννα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η περίοδος των γιορτών είναι μια εποχή όπου απολαμβάνουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ανταλλάσσουμε δώρα και να χαλαρώνουμε με φίλους και συγγενείς γύρω από εορταστικά τραπέζια.

Η περίοδος των γιορτών είναι μια εποχή όπου απολαμβάνουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ανταλλάσσουμε δώρα και να χαλαρώνουμε με φίλους και συγγενείς γύρω από εορταστικά τραπέζια. Όμως όλα αυτά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα πρόσθετα απόβλητα από τα Χριστούγεννα υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για απόβλητα που προέρχονται από συσκευασίες τροφίμων και αντικειμένων, χαρτιά περιτυλίγματος, απόβλητα τροφίμων και άλλα υλικά.

Φυσικά, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα κατά την διάρκεια των γιορτών. Ένα όμορφα στολισμένο δέντρο βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Εάν επιλέξετε ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις ρίζες του, μετά την εορταστική περίοδο μπορείτε να το κρατήσετε σε μια γλάστρα έξω για να το χρησιμοποιήσετε ξανά για τα επόμενα χρόνια ή να το φυτέψετε στον κήπο. Εάν το δέντρο σας δεν έχει ρίζες, μπορείτε να μάθετε πού να το ανακυκλώσετε. Τα δέντρα μπορούν να μετατραπούν σε ροκανίδια και να χρησιμοποιηθούν για χώρους πρασίνου και πάρκα ή να τεμαχιστούν και να κομποστοποιηθούν. Τα καλής ποιότητας τεχνητά δέντρα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι ανακυκλώσιμα. Εάν το δέντρο σας είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορούσατε να το δωρίσετε σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα, σχολείο ή κοινότητα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για διακόσμηση στο σπίτι, χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε γιρλάντες με χαρτί ή να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού με γαρίφαλο για να διακοσμήσετε τα δέντρα σας.

Τα φώτα LED καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από τις τυπικές κατασκευές. Επιλέξτε τα φώτα plug-in αντί για μπαταρίες και θυμηθείτε να τα απενεργοποιείτε τη νύχτα για να παραμείνετε ασφαλείς και να εξοικονομήσετε χρήματα. Και φυσικά, τα φώτα πρέπει να ανακυκλώνονται όταν δεν λειτουργούν πλέον ( να σε συστήματα μικρών ηλεκτρικών οικιακών απορριμμάτων).

Όσον αφορά στα δώρα, μπορείτε να φτιάξετε όμορφα χριστουγεννιάτικα δώρα στο σπίτι. Μαρμελάδες, τσάτνεϊ, αρτοσκευάσματα ή ακόμα και ένα πλεκτό κασκόλ ή καπέλο δίνουν μια προσωπική πινελιά και έχουν σχετικά χαμηλό κόστος. Εάν το DIY δεν είναι το δυνατό σας σημείο, δοκιμάστε να προσφέρετε μια εμπειρία ή μια συνδρομή. Παράλληλα, για να μειώσετε τις συσκευασίες, θα μπορούσατε να επαναχρησιμοποιήσετε ύφασμα ή ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος. Και αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέα υλικά περιτυλίγματος, αποφύγετε να τυλίξετε χαρτί με γκλίτερ ή που είναι πλαστικοποιημένο γιατί δεν είναι ανακυκλώσιμα. Αντ 'αυτού, αναζητήστε το σήμα FSC ή βεβαιωθείτε ότι είναι 100% ανακυκλωμένο και αποθηκεύστε χαρτί περιτυλίγματος για να το χρησιμοποιήσετε ξανά το επόμενο έτος.

Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ξανά τις χριστουγεννιάτικες κάρτες ως ετικέτες δώρου, κόβοντας το σχέδιο και χρησιμοποιώντας μια τρύπα για να περάσετε την κορδέλα.

Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της σπατάλης τροφίμων, προσπαθήστε να ψωνίσετε τοπικά για το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας – αγοράζοντας κρέας, λαχανικά και γλυκά από κοντινές επιχειρήσεις.

Αφού τελειώσουν οι γιορτές, μην πετάτε το φαγητό σας. Μπορείτε να καταψύξετε το περιττό κρέας για έως και 6 μήνες και να το ξεπαγώσετε για να καταναλωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:15

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα - Οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 4

13:55

Σέρρες: Επανήλθε η ηρεμία στη δομή μεταναστών μετά τα χθεσινά επεισόδια - Συλλήψεις και τραυματισμοί

13:44

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, σχολεία και χωροταξικά

13:28

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με 40άρια - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

13:12

Ζελένσκι: Οι εκλογές θα ήταν «ένα τσουνάμι» που θα διασπάσει την Ουκρανία

13:08

Λοβέρδος: Ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα – Τι είπε για 13η και 14η σύνταξη

13:01

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τον εντοπίσει έως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

12:53

Τα μεταχειρισμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους και μπαίνουν στο καλάθι των μεγάλων retailers

12:44

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει «σωστό» άκρο, αποδεκτό μίσος ή βία

12:34

Η Συρία αναμένει επανεκκίνηση των συνομιλιών με το Ισραήλ παρά το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης

12:27

Nvidia: Αυξήσεις άνω του 15% στους servers τεχνητής νοημοσύνης

12:04

Τέλος καλοκαιριού: Η απότομη «προσγείωση» του Σεπτεμβρίου

11:55

Πεζεσκιάν: Παραδέχθηκε ότι το Ιράν «αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες»

11:48

Σκέρτσος: Τέσσερις κυβερνητικές δράσεις για καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα

11:29

Ρομπότ «συνέτριψε» το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα... αλλά δεν ξέρει να φρενάρει

11:08

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πρώτη Σερρών

11:00

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς- «Αρκετά!» λέει ο Τραμπ

10:47

Μαρινάκης: «Όσα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη» – Εκλογές την άνοιξη του 2027

10:35

Κοντογεώργης: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

10:24

Ζελένσκι: Η Γαλλία συμφώνησε να επιταχύνει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο

10:10

Μητσοτάκης: «Δεν θα φορτώνουμε παλιούς λογαριασμούς στις επόμενες γενιές» - Το μήνυμα στην Τουρκία

10:02

Σχολεία: Μόλις 12 λεπτά διαφορά στην ώρα έναρξης μπορούν να μειώσουν το πρωινό μποτιλιάρισμα

09:48

Πυρκαγιές-πλημμύρες: Πάνω από 500 επανέλεγχοι κτιρίων στις πληγείσες περιοχές - Βαρύ το πλήγμα στη Δυτική Αττική

09:34

«Προσωπικός Βοηθός»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

09:29

Κυβερνοεπίθεση στη Βρετανία: Ιρανοί χάκερ «παρέλυσαν» εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για 4 ημέρες

09:12

Επιθεώρηση Εργασίας: Πάνω από 41.000 έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο - Στα 25,6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα

09:03

Ιαπωνία: Σεισμός 5,9 βαθμών κοντά στο Τόκιο - Δεκάδες τραυματίες

08:55

Τραμπ: «Νέο έδαφος των ΗΠΑ» τα Στενά του Ορμούζ

08:40

Πυρκαγιές: Το 26% της Αττικής βρίσκεται εκεί όπου δάσος και κατοικίες συναντώνται

08:32

Workcation: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί για υβριδική εργασία - Που βρίσκεται η Αθήνα