Tip of the Day

Επιστροφή στα σχολεία: Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις

03-09-2024 | 12:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστροφή στα σχολεία: Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις

Καθώς πλησιάζει η περίοδος επιστροφής στα σχολεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων. Κάθε χρόνο, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την περίοδο ακαδημαϊκών προετοιμασιών και αγορών, ξεκινώντας εξελιγμένες εκστρατείες phishing.

Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν ότι φέτος οι εκστρατείες έχουν γίνει πιο στοχευμένες, με την κλοπή προσωπικών δεδομένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές στον εκπαιδευτικό τομέα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι απατεώνες αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις φόρμες συλλογής δεδομένων σε πλατφόρμες όπως το SurveyHeart.com, ένα ερωτηματολόγιο αντίστοιχο με το Google Forms, για να πραγματοποιήσουν απάτες. Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει επιθέσεις phishing που χρησιμοποιούν αυτά τα ψεύτικα ερωτηματολόγια για να στοχεύσουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Neumann στις ΗΠΑ.

Πώς πραγματοποιούνται οι απάτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Kaspersky, σε μία τέτοια απάτη, τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούν δύο διαφορετικούς σχολικούς λογαριασμούς email της Microsoft σε διάφορα πανεπιστημιακά portals. Για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση του λογαριασμού τους στο Office 365, τους ζητείται νασυμπληρώσουν μια έρευνα που απαιτεί ευαίσθητες λεπτομέρειες, όπως το όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου, η πανεπιστημιακή διεύθυνση email και ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού.

«Αυτές οι απάτες υπερβαίνουν την άμεση κλοπή δεδομένων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές, μακροπρόθεσμες συνέπειες», προειδοποιεί η Olga Svistunova, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky. «Εάν οι επιτιθέμενοι αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες ιδιωτικών σχολείων, όπως τα προγράμματα μαθημάτων, θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν για doxing, stalking, διαδικτυακό εκφοβισμό ή ακόμα και κλοπή ταυτότητας. Είναι σημαντικό για τους μαθητές να είναι προσεκτικοί όταν απαντούν σε τέτοιες ύποπτες ειδοποιήσεις».

Παράδειγμα ψευδούς ειδοποίησης που στοχεύει μαθητές

Μια άλλη απάτη που αποκαλύφθηκε από την ομάδα περιλαμβάνει απατεώνες που δημιουργούν ψεύτικα δώρα που υπόσχονται στους μαθητές την ευκαιρία να κερδίσουν διάφορα high-end gadgets χρήσιμα για την εκπαίδευση, από iPhone έως iPad και φορητούς υπολογιστές. Για να συμμετάσχουν σε αυτούς τους
δελεαστικούς διαγωνισμούς, τα θύματα καλούνται να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες και να υποδείξουν το μοντέλο φορητού υπολογιστή που επιθυμούν.

Επιπλέον, ζητείται από τα άτομα να μοιραστούν με 15 επαφές τους μέσω WhatsApp έναν σύνδεσμο που ανακατευθύνει σε μια σελίδα κλήρωσης βραβείων. Αν και η προοπτική να κερδίσετε ένα πολύτιμο αντικείμενο όπως έναν φορητό υπολογιστή είναι δελεαστική, υπάρχει μια κρυφή παγίδα: οι υποτιθέμενοι νικητές πρέπει να πληρώσουν για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Αυτή η απαίτηση για πρόσθετη πληρωμή είναι ένα ξεκάθαρο red flag ότι ο διαγωνισμός είναι απάτη.

Η προσφορά μπορεί να φαίνεται δελεαστική, αλλά ο συνδυασμός ενός ασυνήθιστα γενναιόδωρου βραβείου και της απαίτησης κάλυψης των εξόδων παράδοσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι δόλιας δραστηριότητας.

Ένα παράδειγμα απάτης με αφορμή την επιστροφή στα σχολεία

Tips για να παραμείνετε ασφαλείς στον κυβερνοχώρο και αυτή τη σχολική χρονιά

Για να παραμείνετε ασφαλείς από τέτοιου είδους απάτες, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

- Παραμείνετε δύσπιστοι: Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε προσφορές που μοιάζουν «πολύ καλές για να είναι αληθινές», ειδικά εάν απαιτούν πληρωμές ή προσωπικά στοιχεία εκ των προτέρων.
- Επαληθεύστε την πηγή: Ερευνήστε διεξοδικά τυχόν υποτροφίες, δώρα ή προσφορές που σας εμφανίζονται. Αναζητήστε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας και επιβεβαιώστε τη νομιμότητα πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
- Ασφαλίστε τις πληροφορίες σας: Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι για τη νομιμότητα του αιτήματος.
- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές: Παραμείνετε σε επίσημους εκπαιδευτικούς ιστότοπους, αναγνωρισμένες πλατφόρμες υποτροφιών και αξιόπιστους λιανοπωλητές όταν πραγματοποιείτε πληρωμές ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία.
- Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων (MFA): Ενεργοποιήστε το MFA όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που δεν αποθηκεύει μόνο τους κωδικούς πρόσβασής σας, αλλά δημιουργεί αυτόματα κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).
- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως το Kaspersky Premium.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χανιά: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες

23:37

Μία σύλληψη για κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής

23:16

Παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους: Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη της 72χρονης κατηγορουμένης

22:49

ΕΛΑΣ: Επτά νεκροί και 527 τραυματίες σε 461 τροχαία τον Απρίλιο στην Αττική

22:18

Αυτιάς σε Κομισόν: Ολοκληρώστε την ηλεκτρική διασύνδεση με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου για να μειωθεί η υψηλή τιμή στο ρεύμα

21:47

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 13 ατόμων στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων της αστυνομίας

21:18

Γερμανία: Ελεύθερος στη Βόρεια Θάλασσα ο «Τίμι», η φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε αβαθή στη Βαλτική

21:00

Βραζιλία: Τουλάχιστον έξι νεκροί λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

20:49

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης

20:36

Ιράν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ

20:17

ΗΠΑ προς ναυτιλιακές: Αν πληρώσετε «διόδια» στο Ιράν για το Ορμούζ κινδυνεύετε με κυρώσεις

20:01

Thyssenkrupp: Ανέστειλε τις συνομιλίες με την ινδική Jindal Steel για την πώληση της TKSE

19:37

Η κατάρρευση της Αριστεράς στην Κεντρική Ευρώπη και η νέα κυριαρχία της Δεξιάς

19:30

Χεζμπολάχ: Χαρακτηρίζει προσβλητικό βίντεο που δείχνει τους μαχητές της ως καρικατούρες από το βιντεοπαιχνίδι Angry Birds

19:16

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Φίτσο θα επισκεφτεί το Κίεβο μετά από επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

19:06

Ζελένσκι: Ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία

18:42

Υεμένη: Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πειρατεία πετρελαιοφόρου

18:27

Ιράν: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μοχαμαντί διακομίστηκε σε νοσοκομείο

17:49

ΥΠΑ για Άραξο: Εκφράζει τη συμπαράστασή τους στους τραυματίες

17:23

MarketWatch: Η Ιαπωνία απλώς έβαλε ένα «τσιρότο» στο γεν

17:00

Λίγο ΑΕΠ – μεγάλη μόχλευση: Πώς οι αγροτικές ενισχύσεις των 3,8 δισ. ευρώ συντηρούν την περιφερειακή οικονομία

16:53

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της συγκάλυψης

16:46

Ταυτοποιήθηκε 37χρονος μοτοσικλετιστής που οδηγούσε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θήβας

16:40

Ουκρανία: Οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα έφθασαν στα περίχωρα της πόλης Κοστιαντινίφκα

16:27

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για το αυξημένο κόστος παραγωγής

15:52

Berkshire Hathaway: Ανακοίνωσε αυξημένα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο

15:34

Meta: Αντιμέτωπη με δίκη που θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές σε Facebook και τις άλλες πλατφόρμες της

15:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό

15:06

ΝΑΤΟ: Εργάζεται με τις ΗΠΑ για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες της απόφασης σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία

15:00

Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο