Tip of the Day

Επιστροφή στα σχολεία: Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις

03-09-2024 | 12:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστροφή στα σχολεία: Πώς να προστατευτείτε από κυβερνοεπιθέσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς πλησιάζει η περίοδος επιστροφής στα σχολεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων. Κάθε χρόνο, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την περίοδο ακαδημαϊκών προετοιμασιών και αγορών, ξεκινώντας εξελιγμένες εκστρατείες phishing.

Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν ότι φέτος οι εκστρατείες έχουν γίνει πιο στοχευμένες, με την κλοπή προσωπικών δεδομένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές στον εκπαιδευτικό τομέα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι απατεώνες αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις φόρμες συλλογής δεδομένων σε πλατφόρμες όπως το SurveyHeart.com, ένα ερωτηματολόγιο αντίστοιχο με το Google Forms, για να πραγματοποιήσουν απάτες. Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει επιθέσεις phishing που χρησιμοποιούν αυτά τα ψεύτικα ερωτηματολόγια για να στοχεύσουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Neumann στις ΗΠΑ.

Πώς πραγματοποιούνται οι απάτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Kaspersky, σε μία τέτοια απάτη, τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούν δύο διαφορετικούς σχολικούς λογαριασμούς email της Microsoft σε διάφορα πανεπιστημιακά portals. Για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση του λογαριασμού τους στο Office 365, τους ζητείται νασυμπληρώσουν μια έρευνα που απαιτεί ευαίσθητες λεπτομέρειες, όπως το όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου, η πανεπιστημιακή διεύθυνση email και ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού.

«Αυτές οι απάτες υπερβαίνουν την άμεση κλοπή δεδομένων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές, μακροπρόθεσμες συνέπειες», προειδοποιεί η Olga Svistunova, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky. «Εάν οι επιτιθέμενοι αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες ιδιωτικών σχολείων, όπως τα προγράμματα μαθημάτων, θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν για doxing, stalking, διαδικτυακό εκφοβισμό ή ακόμα και κλοπή ταυτότητας. Είναι σημαντικό για τους μαθητές να είναι προσεκτικοί όταν απαντούν σε τέτοιες ύποπτες ειδοποιήσεις».

Παράδειγμα ψευδούς ειδοποίησης που στοχεύει μαθητές

Μια άλλη απάτη που αποκαλύφθηκε από την ομάδα περιλαμβάνει απατεώνες που δημιουργούν ψεύτικα δώρα που υπόσχονται στους μαθητές την ευκαιρία να κερδίσουν διάφορα high-end gadgets χρήσιμα για την εκπαίδευση, από iPhone έως iPad και φορητούς υπολογιστές. Για να συμμετάσχουν σε αυτούς τους

δελεαστικούς διαγωνισμούς, τα θύματα καλούνται να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες και να υποδείξουν το μοντέλο φορητού υπολογιστή που επιθυμούν.

Επιπλέον, ζητείται από τα άτομα να μοιραστούν με 15 επαφές τους μέσω WhatsApp έναν σύνδεσμο που ανακατευθύνει σε μια σελίδα κλήρωσης βραβείων. Αν και η προοπτική να κερδίσετε ένα πολύτιμο αντικείμενο όπως έναν φορητό υπολογιστή είναι δελεαστική, υπάρχει μια κρυφή παγίδα: οι υποτιθέμενοι νικητές πρέπει να πληρώσουν για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Αυτή η απαίτηση για πρόσθετη πληρωμή είναι ένα ξεκάθαρο red flag ότι ο διαγωνισμός είναι απάτη.

Η προσφορά μπορεί να φαίνεται δελεαστική, αλλά ο συνδυασμός ενός ασυνήθιστα γενναιόδωρου βραβείου και της απαίτησης κάλυψης των εξόδων παράδοσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι δόλιας δραστηριότητας.

Ένα παράδειγμα απάτης με αφορμή την επιστροφή στα σχολεία

Tips για να παραμείνετε ασφαλείς στον κυβερνοχώρο και αυτή τη σχολική χρονιά

Για να παραμείνετε ασφαλείς από τέτοιου είδους απάτες, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

- Παραμείνετε δύσπιστοι: Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε προσφορές που μοιάζουν «πολύ καλές για να είναι αληθινές», ειδικά εάν απαιτούν πληρωμές ή προσωπικά στοιχεία εκ των προτέρων.

- Επαληθεύστε την πηγή: Ερευνήστε διεξοδικά τυχόν υποτροφίες, δώρα ή προσφορές που σας εμφανίζονται. Αναζητήστε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας και επιβεβαιώστε τη νομιμότητα πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

- Ασφαλίστε τις πληροφορίες σας: Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι για τη νομιμότητα του αιτήματος.

- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές: Παραμείνετε σε επίσημους εκπαιδευτικούς ιστότοπους, αναγνωρισμένες πλατφόρμες υποτροφιών και αξιόπιστους λιανοπωλητές όταν πραγματοποιείτε πληρωμές ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία.

- Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων (MFA): Ενεργοποιήστε το MFA όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που δεν αποθηκεύει μόνο τους κωδικούς πρόσβασής σας, αλλά δημιουργεί αυτόματα κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως το Kaspersky Premium.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Διακοπή εξωτερικής ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για 23η φορά από την έναρξη του πολέμου

23:35

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία καταζητούμενου για τη δολοφονία Ζαμπούνη πριν από δύο χρόνια στον Νέο Κόσμο

23:15

Χαρακόπουλος: Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία

22:48

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονη κατηγορούμενη για κλοπή

22:17

Ημαθία: Εξαπάτησαν ηλικιωμένες με τη μέθοδο του «λογιστή» και απέσπασαν κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ

21:47

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές για υπόθεση κλοπής μετασχηματιστών ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη

21:24

Φωκίδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

21:18

Τασούλας: Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των πυροσβεστών που έφυγαν

21:17

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό

20:42

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου – Αρνήθηκε τις κατηγορίες

20:35

Θεσσαλονίκη: Κλείνει το βράδυ η Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός λόγω των εργασιών για το Flyover

20:28

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:21

Λεχαινά: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή, Κουνουπέλι

20:10

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε αρκετά μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

19:50

ΗΠΑ: Μπλόκο του Κογκρέσου σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία αν δεν υπάρξει προοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα

19:30

Wall Street: Το χρηματιστήριο που δεν επιτρέπεται να πέσει

19:24

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη με θέμα τις εξελίξεις στην Θέουτα

19:09

Δίχως τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία και Αττική - 112 για εκκένωση προς Μέγαρα

18:47

AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον καπνό των πυρκαγιών

18:36

ΑΑΔΕ: Πρώτος επιτόπιος έλεγχος για αγροτικές επιδοτήσεις - Έλεγχος σε 195 κτηνοτρόφους στην Κρήτη

18:22

Γαλλία: Αυξημένες κατά 9% οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων

17:59

Κοντογεώργης: Τιτάνιο το έργο του πυροσβεστικού σώματος, υπάρχει συντονισμός με την αυτοδιοίκηση

17:54

Στον ανακριτή ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου

17:45

BYD: Αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων EV για τρίτο διαδοχικό μήνα

17:36

ΓΓΠΠ: Σε Red Code την Κυριακή για Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

17:30

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην Καμηλόβρυση Φθιώτιδας - Μήνυμα του 112

17:00

Νέες πηγές εσόδων αναζητούν τα σούπερ μάρκετ – Οι επενδύσεις της επόμενης μέρας

16:52

SpaceX: Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Έλον Μασκ ενόψει των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων

16:41

Ανοιχτός ο Λόφος Λυκαβηττού από σήμερα τα μεσάνυχτα

16:37

Πτολεμαϊδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπορίας 57 ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και οικονομική τους εκμετάλλευση