Tip of the Day

Οικονομικοί τρόποι για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι

17-06-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οικονομικοί τρόποι για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς οι μέρες με υπερβολική ζέστη γίνονται όλο και περισσότερες κάθε χρόνο, τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ακόμη πιο αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο, δεν πρέπει να... ιδρώνουν.

Εφαρμόζοντας μόνο μερικά εύκολα tip, οι καταναλωτές μπορούν να νικήσουν την ζέστη και να διατηρήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ενεργειακή απόδοση βοηθά στην αποφυγή ή τη μείωση της σπατάλης ενέργειας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς τόσες τύψεις το AC, ή άλλες συσκευές όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή η ηλεκτρική σκούπα ενώ καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε αυτό το καλοκαίρι για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης;

Αρχικά, οι αντλίες θερμότητας παρά το γεγονός ότι παραπέμπουν σε «θερμότητα» αποτελούν μια πιο καθαρή και πιο οικονομική επιλογή τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη. Οι αντλίες θερμότητας δροσίζουν το σπίτι σας όταν είναι ζεστό, ωθώντας την ανεπιθύμητη θερμότητα σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, το καλοκαίρι, οι αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης αφυγραίνουν καλύτερα από τα τυπικά κεντρικά κλιματιστικά, με αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Αλλά αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα συστήματα τόσο επαναστατικά είναι ότι όταν αρχίσει να μπαίνει το φθινόπωρο και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, μπορείτε να αντιστρέψετε τη διαδικασία, αντλώντας θερμότητα από το εξωτερικό στο σπίτι σας για να το κρατήσετε ζεστό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως να είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια αντλία θερμότητας αντί για ένα παραδοσιακό AC ή άλλο σύστημα θέρμανσης συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τη μείωση της πίεσης στο δίκτυο, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα και έξω από το σπίτι σας ενώ μακροπρόθεσμα εξοικονομείτε χρήματα.

Ένα συχνό πρόβλημα είναι οι διαρροές και τα «ανοίγματα». Συχνά, ο δροσερός αέρας μέσα στο σπίτι σας κυριολεκτικά «γλιστράει μέσα από τις ρωγμές», σπαταλώντας ενέργεια και χρήμα.

Μία άλλη μέθοδος η οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στα ελληνικά σπίτια είναι οι ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι διατηρούν την κυκλοφορία του αέρα και δημιουργούν ένα ευχάριστο εφέ ανέμου, καθιστώντας το δωμάτιο πιο δροσερό και επιτρέποντάς σας να βασίζεστε λιγότερο στο AC σας. Η επίδραση της εξάτμισης ενός ανεμιστήρα οροφής μπορεί να κάνει το χώρο πιο δροσερό έως και 10 βαθμούς, ενώ για κάθε βαθμό παραπάνω στον θερμοστάτη σας, μπορεί να προκύψει έως και 5% εξοικονόμηση στο κόστος ψύξης. Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ανεμιστήρες είναι χρήσιμοι για όσοι ώρα βρισκόμαστε στον συγκεκριμένο χώρο και δροσίζουν εμάς, όχι τα δωμάτια, γι' αυτό φροντίστε να τους απενεργοποιείτε όταν φεύγετε.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα απλώς αλλάζοντας την κατεύθυνση που περιστρέφεται ώστε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ρωσία: Ο ηγέτης του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» δήλωσε ότι δεν θα σιωπήσει

23:49

Γαλλία: Κλοπή συλλεκτικών καρτών Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

23:39

Η Μόσχα απορρίπτει τις «αβάσιμες» επικρίσεις της Ιαπωνίας και καταγγέλλει τον «αναθεωρητισμό» της

23:30

Tουσκ: Συνελήφθη Ρώσος που είχε στρατολογηθεί για να δολοφονήσει έναν Αμερικανο-Ουκρανό

23:22

Ρωμανός για Τσίπρα: «Τα μόνα συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε ήταν της μεσαίας τάξης»

23:17

Wall Street: Ο «ήπιος» πληθωρισμός ώθησε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500

22:58

Καναδάς: Αίτημα για αποχώρηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές

22:38

Έξι συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και πρόστιμα

22:23

Κοινές περιπολίες ιταλών και ελλήνων αστυνομικών στη Ρώμη

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 2% εν μέσω πτώσης της ζήτησης και εντάσεων στη Μέση Ανατολή

21:45

ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία της χώρας

21:26

Xρυσός: Πτώση 1% λόγω κατοχύρωσης κερδών

21:15

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 40 χώρες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» για κινεζικά προϊόντα

21:06

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ακόντιο Βοιωτίας

20:53

Χαλκιδική: Γεννήτριες για τις δημόσιες υποδομές και τον βιολογικό καθαρισμό μεταφέρονται σε Σίβηρη-Φούρκα

20:45

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:37

Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

20:26

Ρωσία: Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω

20:25

Χαλκιδική-πυρκαγιά: Βελτιωμένη εικόνα στη Σίβηρη, εκκενώθηκαν δια θαλάσσης εκατοντάδες πολίτες

20:07

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ σε βάρος του Χάρβαρντ

19:47

ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια

19:36

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο Καποτά - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

19:30

Οι καύσωνες «καίνε» την ευρωπαϊκή οικονομία: 180 δισ. ευρώ το κόστος για το 2026

19:23

Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω αξίας 1,5 δισ. ευρώ

19:11

Παλαιστίνη: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

19:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ οι τιμές χονδρικής και αύριο στην Ελλάδα

19:00

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 9% της Maersk

18:45

Σ. Αραβία: Οι Χούθι επιτέθηκαν με δύο drones σε διυλιστήριο της Aramco στην Τζαζάν

18:28

Ιράν: «Επινοήσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ»

18:25

Η Ουκρανία πρότεινε κατάπαυση πυρός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα