Tip of the Day

Κυκλική στρατηγική: Βασικοί παράγοντες επιτυχίας για τις επιχειρήσεις

10-06-2024 | 05:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυκλική στρατηγική: Οι παράγοντες επιτυχίας για τις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες έχουν πολλές ευκαιρίες να ενσωματώσουν την κυκλικότητα στα προϊόντα και τις δραστηριότητές τους. Αν και οι προσεγγίσεις μπορεί να διαφέρουν, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των πρακτικών βιωσιμότητας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του κυκλικού μετασχηματισμού είναι το πώς αυτός θα ταιριάξει με την επιχειρηματική στρατηγική σας. Προσδιορίστε ένα μοντέλο που ευθυγραμμίζεται καλά με τη στρατηγική θέση της εταιρείας σας, το όραμα και τις αξίες σας. Ένα καλά επιλεγμένο μοντέλο θα πρέπει να ενισχύει τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την κερδοφορία. Για παράδειγμα, μια επωνυμία πολυτελείας θα πρέπει να παρέχει κορυφαία εμπειρία τόσο κατά την πώληση όσο και κατά την μεταπώληση, την επισκευή ή την ανακαίνιση.

Η στροφή στην κυκλικότητα ξεκινά με την ηγεσία, τη νοοτροπία και την κουλτούρα. Η ηγεσία της εταιρείας πρέπει να υπερασπιστεί και να οδηγήσει την ατζέντα της κυκλικότητας και να παρέχει πόρους και εκπαίδευση σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ένα βασικό δίδαγμα είναι ότι η κυκλικότητα πρέπει να υπερβαίνει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Απαιτεί μια νοοτροπία όπου π.χ όλοι αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως πολύτιμο πόρο. Για παράδειγμα, η εταιρεία επεξεργασίας ζάχαρης British Sugar έχει μετατρέψει σχεδόν κάθε ρεύμα υποπροϊόντων από τη διαδικασία παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα σε εισροές για νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων βιοκαυσίμων και βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων.

Και φυσικά η ανακύκλωση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα, το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακυκλώνει τα αντικείμενα όταν δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν. Ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι επιτυχημένες κυκλικές πολιτικές πρέπει να υπερβαίνουν τα καθαρά περιβαλλοντικά οφέλη για να ανταποκρίνονται επίσης στις ανάγκες των πελατών, όπως η λειτουργικότητα, η επιθυμία, η αισθητική, η προσβασιμότητα και η οικονομία. Λάβετε υπόψη τον σχεδιασμό της αλυσίδας αξίας, από τους προμηθευτές και το ταξίδι του προϊόντος μέχρι το ράφι.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι η συνεργασία. Οι περισσότερες εταιρείες θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν κυκλικές δυνατότητες από μόνες τους. Ενώ οι οργανισμοί μπορεί να ενσωματώσουν κυκλικές απαιτήσεις στα πράσινα κριτήρια προμηθειών, προκύπτουν προκλήσεις όταν οι προμηθευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση μπορεί να απαιτεί συνεργασίες με προμηθευτές και άλλους εταίρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο RealCar της Jaguar Land Rover, όπου συνεργάστηκε με βιομηχανικούς, ακαδημαϊκούς και δημόσιους εταίρους για την ανάπτυξη αλουμινίου που ανακυκλώνεται από μεταβιομηχανικά απόβλητα για χρήση στα αυτοκίνητά της. Αυτό απαιτούσε καινοτομία στη χρήση υλικών για την ανάπτυξη ποιοτήτων αλουμινίου με κατάλληλη απόδοση και δυνατότητα ανακύκλωσης.

Μια κυκλική στρατηγική θα πρέπει να προσεγγιστεί ως ένα ταξίδι μάθησης και επανάληψης. Εξερευνήστε τι λειτουργεί και τι όχι και προσαρμόστε στρατηγικές με βάση αυτά τα ευρήματα. Εξίσου σημαντική είναι η κατανόηση και η διαχείριση των ανταλλαγών και των απροσδόκητων Το ταξίδι προς τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας είναι πολύπλοκο. Ωστόσο, πολλές μάρκες μπορεί να έχουν ήδη αναπτύξει τους τομείς της μεταπώλησης, επισκευής ή ανακαίνισης των προϊόντων τους. Πέρα από την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, η ενασχόληση με κυκλικά μοντέλα προσφέρει στις επιχειρήσεις ευκαιρίες να ελέγχουν τις σχέσεις και τις εμπειρίες με τους πελάτες, να αποκτούν πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά και να αποκομίζουν πρόσθετα έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Λιθουανία: Έκλεισε για μία ώρα το αεροδρόμιο του Βίλνιους λόγω «εισβολής» μετεωρολογικών αερόστατων από τη Λευκορωσία

23:45

Βραζιλία: Ο πρόεδρος της COP30 θέλει έναν «οδικό χάρτη που να ενώνει τις χώρες»

23:35

Αμερικανός ερευνητής: Αν τα συστήματα ΤΝ πάρουν τον έλεγχο ο άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει «παράπλευρη απώλεια»

23:34

Amazon: Τέλος στο 9ήμερο αρνητικό σερί όπου έχασε 450 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

23:19

Βανς: Το Ιράν απορρίπτει ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» του Τραμπ

23:16

Wall Street: Ταλαντεύσεις με την σφραγίδα της Τεχνητής Νοημοσύνης

22:52

Κοινές περιπολίες Ελλήνων και Σέρβων αστυνομικών σε Χαλκιδική και Ζάκυνθο

22:29

Πετρέλαιο: Τα θετικά μηνύματα για τα πυρηνικά του Ιράν έριξαν τις τιμές

22:15

Βρετανία: Η αστυνομία θα ερευνήσει τις πτήσεις με τις οποίες ο Έπστιν έστελνε γυναίκες στη χώρα

22:09

Hellenic Train: Καταργούνται αύριο δρομολόγια στην γραμμή Κατάκολο - Πύργος - Ολυμπία λόγω βλάβης

21:56

Η THEON εξασφάλισε νέες δεσμευτικές παραγγελίες περίπου 41 εκατ. ευρώ

21:43

«Βουτιά» σε χρυσό και ασήμι στον απόηχο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

21:39

Με εντολή ΟΠΕΚΑ ο έλεγχος για παράτυπες εγκρίσεις επιδομάτων την περίοδο 2020-2022

21:32

Η Elvalhalcor στην πρωτοπορία των προσπαθειών περιορισμού της διαρροής δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών εκτός Ευρώπης

21:19

Πεζεσκιάν: «To Ιράν δεν εγκαταλείπει το πυρηνικό πρόγραμμά του»

21:10

Χωρίς ταξί Τετάρτη και Πέμπτη η Θεσσαλονίκη

20:56

Μήνυμα του 112 για αποφυγή μετακινήσεων σε όλες τις περιοχές πλησίον του Αχελώου

20:53

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό της εντός τεσσάρων μηνών

20:40

Ζελένσκι: «Χιλιάδες παιδιά παραμένουν αιχμάλωτα στη Ρωσία - Μόνο 2.000 έχουν επιστρέψει»

20:28

Η Hellenic Cables ανέλαβε νέο έργο για το υπεράκτιο αιολικό έργο BC-Wind στην Πολωνία

20:24

e-τιμολόγηση: Μετατίθεται για τις 2 Μαρτίου η υποχρεωτική εφαρμογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις

20:07

Σουηδία: Το δίλημμα του ευρώ σε έναν κόσμο μεγάλων δυνάμεων

20:00

Η ρωσική Βουλή δίνει στην FSB το δικαίωμα να μπλοκάρει κινητά και πρόσβαση στο διαδίκτυο

19:47

Λάρισα: Ορίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου για την τραγωδία των Τεμπών

19:34

Έντεκα νεκροί από αμερικανικά πλήγματα εναντίον σκαφών που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά

19:29

Ευρωαγορές: Σε πράσινο έδαφος στον απόηχο μάκρο και γεωπολιτικής

19:23

ΝΔ: «Τα Fake News του ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό του 2025»

19:09

Ιράν: Εντός δύο εβδομάδων η υποβολή προτάσεων στις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

19:04

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 510 θέσεις σε νοσοκομεία μέσω ΑΣΕΠ - Οι προθεσμίες

18:57

Η Χαμάς ζητά από το Συμβούλιο Ειρήνης να πιέσει το Ισραήλ για τη Γάζα