Tip of the Day

Κυκλική στρατηγική: Βασικοί παράγοντες επιτυχίας για τις επιχειρήσεις

10-06-2024 | 05:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυκλική στρατηγική: Οι παράγοντες επιτυχίας για τις επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι εταιρείες έχουν πολλές ευκαιρίες να ενσωματώσουν την κυκλικότητα στα προϊόντα και τις δραστηριότητές τους. Αν και οι προσεγγίσεις μπορεί να διαφέρουν, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των πρακτικών βιωσιμότητας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του κυκλικού μετασχηματισμού είναι το πώς αυτός θα ταιριάξει με την επιχειρηματική στρατηγική σας. Προσδιορίστε ένα μοντέλο που ευθυγραμμίζεται καλά με τη στρατηγική θέση της εταιρείας σας, το όραμα και τις αξίες σας. Ένα καλά επιλεγμένο μοντέλο θα πρέπει να ενισχύει τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την κερδοφορία. Για παράδειγμα, μια επωνυμία πολυτελείας θα πρέπει να παρέχει κορυφαία εμπειρία τόσο κατά την πώληση όσο και κατά την μεταπώληση, την επισκευή ή την ανακαίνιση.

Η στροφή στην κυκλικότητα ξεκινά με την ηγεσία, τη νοοτροπία και την κουλτούρα. Η ηγεσία της εταιρείας πρέπει να υπερασπιστεί και να οδηγήσει την ατζέντα της κυκλικότητας και να παρέχει πόρους και εκπαίδευση σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ένα βασικό δίδαγμα είναι ότι η κυκλικότητα πρέπει να υπερβαίνει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Απαιτεί μια νοοτροπία όπου π.χ όλοι αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως πολύτιμο πόρο. Για παράδειγμα, η εταιρεία επεξεργασίας ζάχαρης British Sugar έχει μετατρέψει σχεδόν κάθε ρεύμα υποπροϊόντων από τη διαδικασία παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα σε εισροές για νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων βιοκαυσίμων και βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων.

Και φυσικά η ανακύκλωση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα, το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακυκλώνει τα αντικείμενα όταν δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν. Ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι επιτυχημένες κυκλικές πολιτικές πρέπει να υπερβαίνουν τα καθαρά περιβαλλοντικά οφέλη για να ανταποκρίνονται επίσης στις ανάγκες των πελατών, όπως η λειτουργικότητα, η επιθυμία, η αισθητική, η προσβασιμότητα και η οικονομία. Λάβετε υπόψη τον σχεδιασμό της αλυσίδας αξίας, από τους προμηθευτές και το ταξίδι του προϊόντος μέχρι το ράφι.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι η συνεργασία. Οι περισσότερες εταιρείες θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν κυκλικές δυνατότητες από μόνες τους. Ενώ οι οργανισμοί μπορεί να ενσωματώσουν κυκλικές απαιτήσεις στα πράσινα κριτήρια προμηθειών, προκύπτουν προκλήσεις όταν οι προμηθευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση μπορεί να απαιτεί συνεργασίες με προμηθευτές και άλλους εταίρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο RealCar της Jaguar Land Rover, όπου συνεργάστηκε με βιομηχανικούς, ακαδημαϊκούς και δημόσιους εταίρους για την ανάπτυξη αλουμινίου που ανακυκλώνεται από μεταβιομηχανικά απόβλητα για χρήση στα αυτοκίνητά της. Αυτό απαιτούσε καινοτομία στη χρήση υλικών για την ανάπτυξη ποιοτήτων αλουμινίου με κατάλληλη απόδοση και δυνατότητα ανακύκλωσης.

Μια κυκλική στρατηγική θα πρέπει να προσεγγιστεί ως ένα ταξίδι μάθησης και επανάληψης. Εξερευνήστε τι λειτουργεί και τι όχι και προσαρμόστε στρατηγικές με βάση αυτά τα ευρήματα. Εξίσου σημαντική είναι η κατανόηση και η διαχείριση των ανταλλαγών και των απροσδόκητων Το ταξίδι προς τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας είναι πολύπλοκο. Ωστόσο, πολλές μάρκες μπορεί να έχουν ήδη αναπτύξει τους τομείς της μεταπώλησης, επισκευής ή ανακαίνισης των προϊόντων τους. Πέρα από την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, η ενασχόληση με κυκλικά μοντέλα προσφέρει στις επιχειρήσεις ευκαιρίες να ελέγχουν τις σχέσεις και τις εμπειρίες με τους πελάτες, να αποκτούν πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά και να αποκομίζουν πρόσθετα έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Το Λονδίνο χαιρετίζει τις δηλώσεις του ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες για το Κυπριακό

23:43

Apple: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αύξηση 22% στις πωλήσεις iPhone - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:25

Amazon: Πέμπτο σερί τρίμηνο αύξησης πωλήσεων στο cloud (+37%) - «Άλμα» 9% της μετοχής

23:14

Wall Street: H Microsoft (+15%) «έσβησε» το sell off της Fed - Ράλι 2,8% o Nasdaq

22:58

Iταλία: Eξετάζει αναστολή των ελεύθερων μετακινήσεων από την Ισπανία μετά την απόβαση μεταναστών στη Θέουτα

22:50

Κύπρος: Πιο κοντά η επικύρωση της υποψηφιότητας του Τζον Μπρέσλοου για τη θέση του νέου πρέσβη ΗΠΑ

22:42

Πιερρακάκης: Τα νησιά δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, είναι η καρδιά της - Σε εξέλιξη 504 έργα ύψους 5,2 δισ. στο Νότιο Αιγαίο

22:33

Πετρέλαιο: Πτώση πάνω από 1% μετά την πρόταση ναυτικής συμμαχίας για την Ερυθρά Θάλασσα

22:24

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική

22:10

Νομοσχέδιο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσε ο Στ. Παπασταύρου

21:50

Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% με φόντο αδύναμο δολάριο και ήπιο πληθωρισμό

21:45

Iσπανία: Εννέα νεκροί στη μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο - Αναπτύσσεται ο στρατός στη Θέουτα

21:37

Η Πορτογαλία προωθεί νομοσχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

21:30

Κέβιν Γουόρς: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα λόγια του

21:28

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικό πρόσημο καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός - 10,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο

21:18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Πάρο, Άνδρο, Κάλυμνο - Στάχτη 45.000 στρέμματα στην Κρήτη

21:05

Σαουδική Αραβία: Σχέδια συγκρότησης διεθνούς συμμαχίας για την Ερυθρά - Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών

20:52

Ταχιάος για επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: «Απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες»

20:40

Στη Βουλή δύο επείγουσες ρυθμίσεις για τον πρωτογενή τομέα

20:30

Πώς δημιουργήθηκε το SOS;

20:21

Παπαθανάσης: Μηδενιστικές και έωλες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης - Η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρώ

20:12

Μυλωνάς (Εθνική): Αναβαθμίζει στόχους, κρατά «πυρομαχικά» για εξαγορές και ποντάρει σε Allianz - Dromeus

20:05

Κυρανάκης: Θα θυμόμαστε για πάντα τους Μ. Στρατιδάκη και Π. Διαμαντάκη για την ανδρεία τους

19:56

Ευρωαγορές: Κέρδη στο ταμπλό με φόντο αποτελέσματα και παύση BoE

19:42

Λάιεν για την απώλεια των 3 Ελλήνων πυροσβεστών: «Η γενναιότητά τους θα μείνει στην ιστορία»

19:32

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεν αποκλείει να δοθούν νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα

19:23

Iράν: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία - Διαψεύδει η CENTCOM

19:23

Σε πύρινο κλοιό Ρέθυμνο και Πάρος: Μηδενική ορατότητα - Άνεμοι άνω των 100 χλμ

19:12

Euronext: Αύξηση 100% στα καθαρά κέρδη και 92,8% στα EBITDA το εξάμηνο

19:00

«Στοπ» στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έως τέλη Ιανουαρίου 2027 από Ρωσία