Tip of the Day

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG

08-04-2024 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG
ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τι περιλαμβάνει μια πολιτική ESG. Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ένα εξελισσόμενο αξιακό και θεσμικό περιβάλλον καθίσταται επιτακτική η υιοθέτηση αυθεντικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κανόνων διακυβέρνησης κριτηρίων (ESG). Αναπτύσσοντας μια ισχυρή πολιτική ESG, μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με βιώσιμες αρχές, ενισχύοντας την διαφάνεια, την λογοδοσία και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Μια αποτελεσματική πολιτική ESG περιγράφει την δέσμευση της εταιρείας για περιβαλλοντική διαχείριση, κοινωνική ευθύνη και ηθική διακυβέρνηση. Θέτει μετρήσιμους στόχους, ορίζει σαφείς ενέργειες και θεσπίζει μηχανισμούς παρακολούθησης και επιβολής. Επιπλέον, χρησιμεύει ως οδηγός για την διοίκηση, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες, ενισχύοντας μια κουλτούρα βιωσιμότητας και ενσωμάτωσης.

Μια καλά σχεδιασμένη πολιτική ESG όχι μόνο μετριάζει τον κίνδυνο του greenwashing αλλά ταυτόχρονα βοηθά τις εταιρείες να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, να ενισχύσουν την αξία της επωνυμίας και να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Τι περιλαμβάνει μια πολιτική ESG

Μια πολιτική ESG αντιπροσωπεύει την δήλωση αξιών μιας εταιρείας σχετικά με τη στάση της για το περιβάλλον και τα μέτρα που λαμβάνει για να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, την στάση της απέναντι στην κοινωνία και την επιστροφή αξίας σε αυτήν και τις πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι περιβαλλοντικές πτυχές περιλαμβάνουν παράγοντες όπως το αποτύπωμα άνθρακα μιας εταιρείας, η χρήση νερού και ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων και τα επίπεδα ρύπανσης.

Τα κοινωνικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις εργασιακές πρακτικές μιας εταιρείας, τα επίπεδα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πολιτικές ποικιλομορφίας και ένταξης και τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Η διακυβέρνηση σχετίζεται με παράγοντες όπως η ποικιλομορφία του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας, η αμοιβή των στελεχών, η διαφάνεια και οι ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Τα βασικά στοιχεία μιας πολιτικής ESG είναι ο σκοπός, ο οποίος επιτρέπει σε όσους διαβάζουν την πολιτική να κατανοήσουν το DNA της εταιρείας. Είναι πιθανό ο σκοπός να αναφέρεται στη συμμόρφωση της επιχείρησης στο να είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Δεύτερον, η δέσμευση που λαμβάνει η εταιρεία η οποία μπορεί να αναφέρει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο χρόνο ή έργα τα οποία επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές πτυχές ή πτυχές διακυβέρνησης. Η ενότητα αυτή μπορεί επίσης να αφορά σε δεσμεύσεις όπως η ηθική προμήθεια, η αντιστάθμιση του άνθρακα και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών απασχόλησης. Τρίτον, μια πολιτική ESG θα θεσπίσει επίσης τα μέτρα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για την παρακολούθηση και την επιβολή των δεσμεύσεων τους για τα ESG κριτήρια. Αυτή η ενότητα της πολιτικής ESG θα περιλαμβάνει επίσης πιθανές συνέπειες όταν η επιχείρηση δεν συμμορφώνεται με τέτοιες δεσμεύσεις, όπως αντιστάθμιση κόστους ή αποζημίωση μέσω δωρεάς. Μια καλή πολιτική ESG θα αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα πρέπει να λογοδοτήσει εάν δεν επιτύχει τους δικούς της στόχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης