Tip of the Day

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

09-10-2023 | 08:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου, η αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά είδη και ο φόβος μιας νέας ανόδου στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους φθηνής θέρμανσης. Πολλές φορές, ωστόσο, «το φθηνό είναι και ακριβό» καθώς ένα σύστημα μπορεί μεν να μην κοστίζει ακριβά όταν το αγοράζουμε αλλά μπορεί να στέλνει στα ύψη τους λογαριασμούς όταν το χρησιμοποιούμε.

Μια συνιστώσα που συχνά αμελείται είναι η γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου: Άλλες είναι οι ανάγκες μιας κατοικίας στον Έβρο και άλλες είναι οι ανάγκες μια κατοικίας στη νότια Κρήτη και επομένως κατά την αγορά ή αναβάθμιση ενός συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ένταση χρήσης και η διάρκεια χρήσης.

Τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την απόδοση και τις εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού με ένα διευρυνόμενο δίκτυο ενώ θεωρείται το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο έκρηξης εφόσον υπάρξει κάποια διαρροή. Θεωρείται εύκολο στην χρήση του ενώ δεν απαιτείται ανεφοδιασμός καυσίμων ενώ εκτός από την θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, κλιματισμό και παροχή ζεστού νερού.

Από άποψη κόστους το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο προσφέρει εξοικονόμηση θέρμανσης που μπορεί να ξεπεράσει το 40% ενώ για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα η εξοικονόμηση συγκριτικά με τον ηλεκτρισμό ξεπερνά το 70%.

Οι καυστήρες πετρελαίου ξαναήρθαν στο προσκήνιο μετά από τις περυσινές επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται πιο ακριβές επιλογές λόγω του κόστους αγοράς καυσίμου αλλά και λόγω της έλλειψης ευελιξίας που παρουσιάζει στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών όπου πολλοί χρήστες καλούνται να πληρώνουν χωρίς να το χρησιμοποιούν τις ώρες που πραγματικά το χρειάζονται.

Μία λύση για να μετριαστούν οι απώλειες είναι η τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης και θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα-καλοριφέρ ξεχωριστά καθώς η εξοικονόμηση καυσίμου με την εναλλακτική αυτή χρήση φτάνει έως και το 30%.

Τα κλιματιστικά, οι σόμπες, τα τζάκια και οι αντλίες θερμότητας

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια λύση που μπορεί να συμφέρει σε σχέση με την χρήση κεντρικής θέρμανσης, από άποψη απόδοσης όμως παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την αγορά ενός κλιματιστικού θα πρέπει να ελέγχονται τα χαρακτηριστικά του, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ρεύματος και τα φίλτρα καθώς επίσης και ο κατασκευαστής τους. Ειδικότερα τα συστήματα με τεχνολογία Inverter μπορεί να κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατά αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνεις απόσβεση καθώς καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες pellet, οι οποίες εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση, αυτονομία θέρμανσης καθώς και μειωμένους ρύπους. Η κατανάλωση καυσίμου είναι αρκετά χαμηλή, με την εξοικονόμηση να ξεκινά από το 40% φτάνοντας ως και το 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο ενώ σε σύγκριση με τις απλές σόμπες ξύλου, οι σόμπες pellet έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενώ έχουν σαφώς λιγότερους ρύπους.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως θα έχουν διαπιστώσει αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι, η θέρμανση που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πιο αποδοτικό είναι το ενεργειακό τζάκι, το οποίο μεταφέρει το 70 -80% της θερμότητας ενώ το συμβατικό μόλις το 15% λόγω των απωλειών.

Τέλος, η αντλία θερμότητας έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης αλλά εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου