Tip of the Day

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

09-10-2023 | 08:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου, η αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά είδη και ο φόβος μιας νέας ανόδου στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους φθηνής θέρμανσης. Πολλές φορές, ωστόσο, «το φθηνό είναι και ακριβό» καθώς ένα σύστημα μπορεί μεν να μην κοστίζει ακριβά όταν το αγοράζουμε αλλά μπορεί να στέλνει στα ύψη τους λογαριασμούς όταν το χρησιμοποιούμε.

Μια συνιστώσα που συχνά αμελείται είναι η γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου: Άλλες είναι οι ανάγκες μιας κατοικίας στον Έβρο και άλλες είναι οι ανάγκες μια κατοικίας στη νότια Κρήτη και επομένως κατά την αγορά ή αναβάθμιση ενός συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ένταση χρήσης και η διάρκεια χρήσης.

Τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την απόδοση και τις εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού με ένα διευρυνόμενο δίκτυο ενώ θεωρείται το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο έκρηξης εφόσον υπάρξει κάποια διαρροή. Θεωρείται εύκολο στην χρήση του ενώ δεν απαιτείται ανεφοδιασμός καυσίμων ενώ εκτός από την θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, κλιματισμό και παροχή ζεστού νερού.

Από άποψη κόστους το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο προσφέρει εξοικονόμηση θέρμανσης που μπορεί να ξεπεράσει το 40% ενώ για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα η εξοικονόμηση συγκριτικά με τον ηλεκτρισμό ξεπερνά το 70%.

Οι καυστήρες πετρελαίου ξαναήρθαν στο προσκήνιο μετά από τις περυσινές επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται πιο ακριβές επιλογές λόγω του κόστους αγοράς καυσίμου αλλά και λόγω της έλλειψης ευελιξίας που παρουσιάζει στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών όπου πολλοί χρήστες καλούνται να πληρώνουν χωρίς να το χρησιμοποιούν τις ώρες που πραγματικά το χρειάζονται.

Μία λύση για να μετριαστούν οι απώλειες είναι η τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης και θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα-καλοριφέρ ξεχωριστά καθώς η εξοικονόμηση καυσίμου με την εναλλακτική αυτή χρήση φτάνει έως και το 30%.

Τα κλιματιστικά, οι σόμπες, τα τζάκια και οι αντλίες θερμότητας

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια λύση που μπορεί να συμφέρει σε σχέση με την χρήση κεντρικής θέρμανσης, από άποψη απόδοσης όμως παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την αγορά ενός κλιματιστικού θα πρέπει να ελέγχονται τα χαρακτηριστικά του, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ρεύματος και τα φίλτρα καθώς επίσης και ο κατασκευαστής τους. Ειδικότερα τα συστήματα με τεχνολογία Inverter μπορεί να κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατά αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνεις απόσβεση καθώς καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες pellet, οι οποίες εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση, αυτονομία θέρμανσης καθώς και μειωμένους ρύπους. Η κατανάλωση καυσίμου είναι αρκετά χαμηλή, με την εξοικονόμηση να ξεκινά από το 40% φτάνοντας ως και το 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο ενώ σε σύγκριση με τις απλές σόμπες ξύλου, οι σόμπες pellet έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενώ έχουν σαφώς λιγότερους ρύπους.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως θα έχουν διαπιστώσει αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι, η θέρμανση που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πιο αποδοτικό είναι το ενεργειακό τζάκι, το οποίο μεταφέρει το 70 -80% της θερμότητας ενώ το συμβατικό μόλις το 15% λόγω των απωλειών.

Τέλος, η αντλία θερμότητας έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης αλλά εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

15:35

Grocery Tourism: Η τάση που έχει μετατρέψει το σούπερ μάρκετ σε γαστρονομικό προορισμό

15:18

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα deepfakes

15:00

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ σε κράτη-μέλη: «Γεμίστε έγκαιρα τις αποθήκες φυσικού αερίου»

14:51

Πούτιν: «Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης»

14:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους από τον Κόλπο

14:14

Πώς κοιμάται η Gen Z: Κοινωνικό jet lag, άπνοιες Σαββατοκύριακου και bed rotting

14:03

Ισραήλ: Η Ο υπ. Άμυνας προειδοποιεί οτι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν «θα αυξηθεί σημαντικά»

13:44

Σε επ' αόριστον απεργία τα πρατήρια βενζίνης στις Κυκλάδες από τη Δευτέρα

13:34

Το Ιράν εκδίδει νέο χαρτονόμισμα 10 εκατ. ριάλ εν μέσω του πολέμου

13:25

Κώτσηρας: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία»

13:07

Ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου ενεργειακού ρίσκου

12:46

ΕΚΤ: Η αξιοσωμείωτη πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και οι προκλήσεις που παραμένουν

12:34

Επίθεση drone στις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών στη Βαγδάτη - Ένας νεκρός

12:17

Θεοδωρικάκος: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας»