Tip of the Day

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

09-10-2023 | 08:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης

Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου, η αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά είδη και ο φόβος μιας νέας ανόδου στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους φθηνής θέρμανσης. Πολλές φορές, ωστόσο, «το φθηνό είναι και ακριβό» καθώς ένα σύστημα μπορεί μεν να μην κοστίζει ακριβά όταν το αγοράζουμε αλλά μπορεί να στέλνει στα ύψη τους λογαριασμούς όταν το χρησιμοποιούμε.

Μια συνιστώσα που συχνά αμελείται είναι η γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου: Άλλες είναι οι ανάγκες μιας κατοικίας στον Έβρο και άλλες είναι οι ανάγκες μια κατοικίας στη νότια Κρήτη και επομένως κατά την αγορά ή αναβάθμιση ενός συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται η ένταση χρήσης και η διάρκεια χρήσης.

Τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την απόδοση και τις εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού με ένα διευρυνόμενο δίκτυο ενώ θεωρείται το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο έκρηξης εφόσον υπάρξει κάποια διαρροή. Θεωρείται εύκολο στην χρήση του ενώ δεν απαιτείται ανεφοδιασμός καυσίμων ενώ εκτός από την θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, κλιματισμό και παροχή ζεστού νερού.

Από άποψη κόστους το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο προσφέρει εξοικονόμηση θέρμανσης που μπορεί να ξεπεράσει το 40% ενώ για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα η εξοικονόμηση συγκριτικά με τον ηλεκτρισμό ξεπερνά το 70%.

Οι καυστήρες πετρελαίου ξαναήρθαν στο προσκήνιο μετά από τις περυσινές επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται πιο ακριβές επιλογές λόγω του κόστους αγοράς καυσίμου αλλά και λόγω της έλλειψης ευελιξίας που παρουσιάζει στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών όπου πολλοί χρήστες καλούνται να πληρώνουν χωρίς να το χρησιμοποιούν τις ώρες που πραγματικά το χρειάζονται.

Μία λύση για να μετριαστούν οι απώλειες είναι η τοποθέτηση αυτόνομης θέρμανσης και θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα-καλοριφέρ ξεχωριστά καθώς η εξοικονόμηση καυσίμου με την εναλλακτική αυτή χρήση φτάνει έως και το 30%.

Τα κλιματιστικά, οι σόμπες, τα τζάκια και οι αντλίες θερμότητας

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια λύση που μπορεί να συμφέρει σε σχέση με την χρήση κεντρικής θέρμανσης, από άποψη απόδοσης όμως παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την αγορά ενός κλιματιστικού θα πρέπει να ελέγχονται τα χαρακτηριστικά του, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ρεύματος και τα φίλτρα καθώς επίσης και ο κατασκευαστής τους. Ειδικότερα τα συστήματα με τεχνολογία Inverter μπορεί να κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατά αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνεις απόσβεση καθώς καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες pellet, οι οποίες εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση, αυτονομία θέρμανσης καθώς και μειωμένους ρύπους. Η κατανάλωση καυσίμου είναι αρκετά χαμηλή, με την εξοικονόμηση να ξεκινά από το 40% φτάνοντας ως και το 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο ενώ σε σύγκριση με τις απλές σόμπες ξύλου, οι σόμπες pellet έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενώ έχουν σαφώς λιγότερους ρύπους.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως θα έχουν διαπιστώσει αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι, η θέρμανση που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πιο αποδοτικό είναι το ενεργειακό τζάκι, το οποίο μεταφέρει το 70 -80% της θερμότητας ενώ το συμβατικό μόλις το 15% λόγω των απωλειών.

Τέλος, η αντλία θερμότητας έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης αλλά εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:41

Ρωσία: Στην ατζέντα το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Πούτιν - Τραμπ

13:27

Τσίπρας: «Μύθοι και Αλήθειες» - Η τελευταία προδημοσίευση από την «Ιθάκη»

13:14

Τέμπη: Το δεύτερο 10ήμερο Δεκεμβρίου η απολογία Τριαντόπουλου και 7 ακόμη προσώπων

13:00

Νοσοκομειακές δαπάνες: Το στοίχημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών

12:46

Την Κυριακή οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ – Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών μελών σε 122.546

12:34

Βρετανία και Γαλλία μπροστά σε δημοσιονομικούς «μπελάδες»

12:20

Μετρά τις πληγές της η Δυτική Ελλάδα από τη σφοδρή κακοκαιρία

12:07

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο πλήγμα στον νότιο Λίβανο - 1 νεκρός

11:54

Πρώτη αναβάθμιση της Ιταλίας από Moody’s έπειτα από 23 χρόνια

11:40

Κυρώσεις των ΗΠΑ στηv Altomare - Τι απαντά η ναυτιλιακή

11:27

Μαρινάκης: Η πετυχημένη οικονομική πολιτική μειώνει φόρους και αυξάνει τα έσοδα του κράτους

11:15

Bloomberg: Mάχη με τον χρόνο δίνει η Ευρώπη - Στο μικροσκόπιο το σχέδιο για Ουκρανία

11:02

COP30: Σε αδιέξοδο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα - Η ΕΕ απορρίπτει προσχέδιο συμφωνίας

10:51

Θεοδωρικάκος: Παράταση 2 ετών στη δημοσιοποίηση των εκθέσεων ESG για τις εταιρείες

10:42

Πρεμιέρα της G20 για Ουκρανία - Απόντες Τραμπ, Πούτιν και Σι

10:32

Αυτοψία Κατσαφάδου στην Κέρκυρα για την κακοκαιρία

10:24

Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την δημόσια διαμάχη της με τον Τραμπ

10:15

Παπαθανάσης για Πολιτική Συνοχή: Ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με επαρκή χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων

10:06

Στο σαφάρι των ελέγχων για παραβάσεις του ΚΟΚ 600 λεωφορεία - To μήνυμα Κυρανάκη

09:57

Οι Γάλλοι βουλευτές απέρριψαν σχεδόν ομόφωνα το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026

09:49

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

09:40

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ

09:31

Πριν από την Black Friday η πληρωμή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων Δεκεμβρίου - Οι ημερομηνίες

09:22

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Τι προβλέπει ο «προϋπολογισμός» για το 2026 – Οι δαπάνες ανά τομέα

09:15

Φοροαπαλλαγές: Φόρους 22,9 δισ. ευρώ γλίτωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2025

09:06

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανησυχία για τις τιμές - Ποιοι νομοί πληρώνουν πιο ακριβά

09:00

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Ατού» οι Παραχωρήσεις με «πυλώνα» την Αττική Οδό – Ανεκτέλεστο 9,2 δισ. και νέες συμβάσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Με στρατηγικό σχεδιασμό επενδύουμε σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό τουρισμό

23:54

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Ουκρανία

23:44

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να αποδεχτεί το σχέδιο - Έχουμε τρόπο να πετύχουμε ειρήνη