Tip of the Day

Πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε

24-08-2023 | 09:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οδηγίες προς τους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνιοι πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι ,οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα(άσθμα, ΧΑΠ κ.τ.λ.)

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν:

  1. Βήχα
  2. Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια
  3. Εκδήλωση ασθματικής κρίσης
  4. Τσούξιμο στα μάτια
  5. Κάψιμο στο λαιμό
  6. Ρινική καταρροή
  7. Πονοκεφάλους
  8. Κόπωση
  9. Πόνο στο στήθος
  10. Ταχυκαρδία

Τα μέτρα προφύλαξης

🔹 Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

🔹 Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

🔹 Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

🔹 Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

🔹 Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

Γενικές Οδηγίες

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

- Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.
- Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. .Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.
- Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.
- Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την πυρκαγιά:

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε. Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:52

Άλμα εσόδων 43% για BNP Paribas το β' τρίμηνο

11:51

Κοντογεώργης: Ιστορική στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία η ολοκλήρωση του Ε65

11:43

Σκλαβενίτης: Πού άνοιξε νέο κατάστημα Food to Go

11:42

Metlen και Houtris εγκαινιάζουν στρατηγική αμυντική βιομηχανική συνεργασία στην Κύπρο

11:39

Γαλλία: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στα νότια - Πάνω από 10.000 άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους

11:31

TotalEnergies: Άλμα 67% στα κέρδη του β' τριμήνου λόγω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και ισχυρών περιθωρίων διύλισης

11:29

Βρετανία: Ο καύσωνας του Ιουνίου στοίχισε 1,35 δισ. ευρώ στην οικονομία

11:16

Συμφωνία ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Έγινε το χατίρι της Αθήνας για το LNG

11:10

Έρευνα Pulse: Η ακρίβεια κυρίαρχο πρόβλημα για το 83% των πολιτών

11:04

Χρηματιστήριο: Πτώση άνω του 1% με φόντο το άλμα των τιμών του πετρελαίου

10:58

Βάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι σχολές εισαγωγής - Πού να μπείτε

10:55

ΕΟΔΥ: Πού έχουν καταγραφεί τα 21 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

10:49

Πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αναμονής για την ΕΚΤ

10:45

Νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποκλείσει την Mercedes από τις ΗΠΑ

10:42

Westnet: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το 2025 με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας

10:31

Euroxx: Ελκυστικό σημείο εισόδου στη Cenergy - Βλέπει περιθώριο ανόδου 26% και υπέρβαση στόχων το 2026

10:28

Το Ιράν χτύπησε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ

10:20

EasyJet: «Βουτιά» 70% στα κέρδη τριμήνου

10:13

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, ήχησε το 112

10:10

Κίνα: Νέο ρεκόρ στη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

10:04

ΔΥΠΑ: 16.395 ωφελούμενοι απασχόλησης και 33.910 ωφελούμενοι κατάρτισης στην Περ. Διεύθυνση Ηπείρου

09:52

Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες σε ουκρανικά πλήγματα σε Ρωσία και Κριμαία

09:51

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2026

09:39

Η Βρετανία αποσύρει τους εναπομείναντες διπλωμάτες της από το Ιράν

09:37

Nestlé: Στην Platinum Equity περνά το 50% του τομέα εμφιαλωμένου νερού

09:32

Τι να κάνετε αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει αύξηση στο ενοίκιο

09:30

8 χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

09:29

Unicredit: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη στο β' τρίμηνο - Ορσέλ: «Μέσα στο 4ο τρίμηνο η εξαγορά της Commerzbank»

09:11

Ιαπωνία: Λόγω καύσωνα οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία

08:47

«Πάει» Κύπρο η Zakcret – Το στοίχημα στον χώρο του αθλητισμού