Tip of the Day

Πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε

24-08-2023 | 09:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Πώς να προστατευθείτε

Οδηγίες προς τους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνιοι πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι ,οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα(άσθμα, ΧΑΠ κ.τ.λ.)

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν:

  1. Βήχα
  2. Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια
  3. Εκδήλωση ασθματικής κρίσης
  4. Τσούξιμο στα μάτια
  5. Κάψιμο στο λαιμό
  6. Ρινική καταρροή
  7. Πονοκεφάλους
  8. Κόπωση
  9. Πόνο στο στήθος
  10. Ταχυκαρδία

Τα μέτρα προφύλαξης

🔹 Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

🔹 Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

🔹 Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

🔹 Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

🔹 Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

Γενικές Οδηγίες

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

- Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.
- Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. .Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.
- Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.
- Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την πυρκαγιά:

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε. Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:30

Βουλή: Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος «Χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή»

18:18

Σε τι κόσμο ζούμε φέτος…

18:17

Καταιγίδα Γκορέτι: Χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι, ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στους σιδηρόδρομους

18:09

ΗΠΑ: Δεν θα εκδoθεί σήμερα η απόφαση για τη νομιμότητα των δασμών

18:08

Χριστοδουλίδης για το βίντεο περί διαφθοράς: Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει

18:01

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 2,3% για τον Γενικό Δείκτη - Τζίρος άνω των €2 δισ. σε τρεις συνεδριάσεις

17:44

Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ

17:25

Στράτευση: Απαλλαγή για νέους με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σε ποσοστό αναπηρίας 67%

17:06

ΕΛΑΣ: Δικογραφία κατά αγροτών στη Νεμέα που έκλεισαν ξαφνικά την εθνική οδό

16:56

Το Ιράν σε αναβρασμό: Mπροστά στη μεγαλύτερη κρίση από το 1979

16:56

Ουκρανία: «Έγκλημα πολέμου» επίθεση της Ρωσίας με πύραυλο Oreshnik

16:53

Wall Street: Ανοδικά παρά τα μεικτά στοιχεία για την απασχόληση

16:52

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 5ετίας οι ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο

16:45

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν ένα ακόμη τάνκερ που είχε αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα

16:41

Κάλας: Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν είναι απαράδεκτη

16:31

Συνεδριάζει το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

16:26

Γερμανία: Οι βιομηχανία χαιρετίζουν την έγκριση της Mercosur - «Σημαντική επιτυχία για την οικονομία»

16:20

Alpha Bank: Στο 29,8% το ποσοστό της UniCredit - Παράγωγα για εξτρά ποσοστό 2,272%

16:18

Λέιν (ΕΚΤ): Το ευρώ μπορεί να ωφεληθεί από την αμφισβήτηση του δολαρίου

16:05

Θεμιστοκλέους: «Στόχος η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά τους επόμενους μήνες»

15:57

ΗΠΑ: Στο 4,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο - Αυξήθηκαν κατά 50.000 οι θέσεις εργασίας

15:39

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση - Κέρδη, εμπιστοσύνη και προκλήσεις

15:32

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

15:18

ΔΑΑ: Απεβίωσε το μέλος ΔΣ Robert Goebbels

15:16

Ρομποτικοί και ψηφιακοί ΑΙ σύντροφοι: Το νέο «αντίδοτο» στη μοναξιά ή μήπως το αντίστροφο;

15:11

Δέκα καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που διαθέτουν υψηλό IQ

15:10

X: Το chatbot Grok απενεργοποίησε για τους χρήστες χωρίς συνδρομή τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων

15:04

Καραγκούνης: Εμπεδώνεται η κουλτούρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους

15:01

Στη Δαμασκό η φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη Συρία»

14:55

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις: Συμβουλές για ασφαλείς αγορές