Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά

27-07-2023 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και υπό συνθήκες καύσωνα δίνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ.

Όπως επισημαίνουν, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου (και όλων των θηλαστικών). Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.

Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου

- Αποφύγετε την άσκηση, καθώς θα αυξήσει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να ασκηθείτε, ασκηθείτε αρκετές ώρες πριν για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει την προ της άσκησης θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τις δραστηριότητές σας.
- Αποφύγετε τα ζεστά, βαριά ή πικάντικα φαγητά/γεύματα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα ή τα ροφήματα με καφεΐνη (τσάι, καφέ και ενεργειακά ποτά) αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς αυτά μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αφυδάτωση και πρέπει να αποφεύγονται.

Τι να κάνετε πριν τον ύπνο

- Κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους ή μπάνιο λίγο πριν πάτε για ύπνο, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Αυτό δροσίζει άμεσα το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματός σας.
- Επιλέξτε το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού για να κοιμηθείτε, αν όχι την κρεβατοκάμαρά σας. Ένας ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός χώρος θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
- Επιλέξτε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα. Η ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων και των νυχτερινών ρούχων, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός μικροκλίματος γύρω από το δέρμα μας που διατηρεί αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.
- Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
- Αν το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται μαζί σας και "ζεσταίνει" το κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να του βρείτε άλλο μέρος για να κοιμάται, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες ή τις μέρες του καύσωνα!
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο ή κλιματιστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε έχει ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο, ώστε να μπορεί να ρέει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο.
- Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και δροσερό ενώ κοιμάστε. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε (αϋπνία). Κρατήστε ένα γυάλινο/μονωμένο δοχείο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε από τη ζέστη.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
- Αν χρειάζεται να έχετε ένα σεντόνι από πάνω σας, δοκιμάστε να αφήσετε τα πόδια σας έξω από το σεντόνι, καθώς η θερμότητα του σώματος θα διαφεύγει μέσω των ποδιών σας
- Το να γυρίζετε το μαξιλάρι σας στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει αν ξυπνάτε ζεστοί.
- Η χρήση ενός ψεκαστήρα νερού στο πρόσωπο και το σώμα σας για τη δημιουργία ενός λεπτού νέφους μπορεί να είναι δροσιστική. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επανάληψη αυτού του τρόπου θα σας βοηθήσει επίσης στον καύσωνα.
- Αν αποφασίσετε να κοιμηθείτε σε εξωτερικό χώρο επειδή δεν μπορείτε να ψύξετε το σπίτι σας, φροντίστε να προστατευτείτε από τα κουνούπια και άλλα έντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:22

Στην υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων» την Πέμπτη ο Κ. Μητσοτάκης

18:20

Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός φάκελος δικογραφίας - Νέα εποχή για τη Δικαιοσύνη

18:13

Κενά στους ελέγχους στο ελαιόλαδο διαπίστωσε το ΕΕΣ

18:10

ΧΑ: Νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη - Ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ

18:05

ΗΠΑ: «Παγώνουν» από την επόμενη εβδομάδα οι εκδόσεις βίζας για υπηκόους 75 χωρών

18:05

Reuters: Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από μεγάλες βάσεις στη Μέση Ανατολή

17:58

Οι όροι του Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες μετά το «ναι» από τα μπλόκα

17:54

Ζελένσκι: Χρειάζονται «πολύ ευρύτερες αλλαγές» στο σύστημα επιστράτευσης

17:47

Helleniq Energy: Στις 26 Ιανουαρίου η καταβολή προσωρινού μερίσματος 0,20 ευρώ/μετοχή

17:41

ΗΠΑ: Αρνητική καθαρή μετανάστευση το 2025 για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια

17:37

Συμφωνία στη σύνθεση 15μελούς επιτροπής για τη διοίκηση της Γάζας

17:36

Ferryscanner: Πάνω από 655.000 κρατήσεις και 874.000 ταξίδια το 2025 - 1,7 εκατ. ταξιδιώτες την επέλεξαν

17:24

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2026

17:12

Η Δανία ενισχύει «από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

17:09

Ελληνικά Οινοποιεία: Συμφωνία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου

17:00

Τι αλλαγές φέρνει η έλευση του HBO Max στη συνδρομητική

16:57

Τσιάρας για αγρότες: Η κυβέρνηση έχει πάντα την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή

16:53

Απώλειες για δεύτερη ημέρα στη Wall Street με μάκρο και τράπεζες στο επίκεντρο

16:45

Η νευραλγική σημασία του Ιράν για τη Ρωσία

16:45

Τραμπ: Το ΝΑΤΟ να πει στους Δανούς να διώξουν τώρα Ρώσους και Κινέζους από τη Γροιλανδία

16:38

Μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής τον Νοέμβριο λόγω ενεργειακού κόστους

16:33

Κικίλιας: Η ασφάλεια των πληρωμάτων και των συνανθρώπων μας πάνω απ’ όλα

16:28

Η Aegean διοργανώνει Open Days για πληρώματα καμπίνας στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιανουαρίου

16:24

Το YouTube επεκτείνει τον γονικό έλεγχο στην Ελλάδα και διεθνώς

16:23

Το σχέδιο του Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν είναι και τόσο… πρωτοφανές

16:18

ΕΛΤΑ: Το νέο προμηθειακό καθεστώς πρακτόρων της ΕΛΤΑ Courier

16:13

ΗΠΑ: Άνοδος 0,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο

15:57

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF): Η οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ κρατών ο μεγαλύτερος κίνδυνος παγκοσμίως

15:52

Αγρότες: «Ναι» σε διάλογο με Μητσοτάκη με ανοιχτούς δρόμους και χωρίς συλλαλητήριο

15:51

Γεραπετρίτης: Καλούμε το καθεστώς του Ιράν να απέχει από την επιβολή και εκτέλεση ποινών κατά διαδηλωτών