Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά

27-07-2023 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και υπό συνθήκες καύσωνα δίνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ.

Όπως επισημαίνουν, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου (και όλων των θηλαστικών). Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.

Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου

- Αποφύγετε την άσκηση, καθώς θα αυξήσει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να ασκηθείτε, ασκηθείτε αρκετές ώρες πριν για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει την προ της άσκησης θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τις δραστηριότητές σας.
- Αποφύγετε τα ζεστά, βαριά ή πικάντικα φαγητά/γεύματα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα ή τα ροφήματα με καφεΐνη (τσάι, καφέ και ενεργειακά ποτά) αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς αυτά μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αφυδάτωση και πρέπει να αποφεύγονται.

Τι να κάνετε πριν τον ύπνο

- Κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους ή μπάνιο λίγο πριν πάτε για ύπνο, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Αυτό δροσίζει άμεσα το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματός σας.
- Επιλέξτε το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού για να κοιμηθείτε, αν όχι την κρεβατοκάμαρά σας. Ένας ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός χώρος θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
- Επιλέξτε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα. Η ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων και των νυχτερινών ρούχων, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός μικροκλίματος γύρω από το δέρμα μας που διατηρεί αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.
- Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
- Αν το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται μαζί σας και "ζεσταίνει" το κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να του βρείτε άλλο μέρος για να κοιμάται, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες ή τις μέρες του καύσωνα!
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο ή κλιματιστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε έχει ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο, ώστε να μπορεί να ρέει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο.
- Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και δροσερό ενώ κοιμάστε. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε (αϋπνία). Κρατήστε ένα γυάλινο/μονωμένο δοχείο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε από τη ζέστη.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
- Αν χρειάζεται να έχετε ένα σεντόνι από πάνω σας, δοκιμάστε να αφήσετε τα πόδια σας έξω από το σεντόνι, καθώς η θερμότητα του σώματος θα διαφεύγει μέσω των ποδιών σας
- Το να γυρίζετε το μαξιλάρι σας στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει αν ξυπνάτε ζεστοί.
- Η χρήση ενός ψεκαστήρα νερού στο πρόσωπο και το σώμα σας για τη δημιουργία ενός λεπτού νέφους μπορεί να είναι δροσιστική. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επανάληψη αυτού του τρόπου θα σας βοηθήσει επίσης στον καύσωνα.
- Αν αποφασίσετε να κοιμηθείτε σε εξωτερικό χώρο επειδή δεν μπορείτε να ψύξετε το σπίτι σας, φροντίστε να προστατευτείτε από τα κουνούπια και άλλα έντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:24

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

12:19

Χατζηδάκης: Κυβερνητική πρωτοβουλία για επιστροφή των επιδοτήσεων από τους επιτήδειους

12:16

Καλοκαιρινό fashion upgrade: Όλα όσα αξίζει να φορέσετε φέτος το καλοκαίρι

12:11

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φόρου πλοίων β' κατηγορίας στις 27/10

12:11

Δήμας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βασικός πυλώνας της δημόσιας πολιτικής

12:10

Bloomberg: Η κρίση του ελαιόλαδου στην Ελλάδα - Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατών και οι κλοπές

12:05

Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του ΟΑΚΑ από τον Όμιλο Aktor

12:01

Φωτιά τώρα στη Μεσαρά Κρήτης - Άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής

11:57

Λαβρόφ: Η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ

11:54

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής μεταξύ των υφυπουργών

11:43

Στασινός: Το ΤΕΕ είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

11:41

Συνεργασία ΕΣΑμεΑ - Attica Group για την προσβασιμότητα στα πλοία

11:22

Πλεύρης: Θα συνεχίσω την πολιτική που έχει δρομολογηθεί από τον Μ. Βορίδη

11:21

Δολοφονία Κ. Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη ενώπιον του ΜΟΔ

11:19

Επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ που «κοιτάζει» προς τις 1.950 μονάδες

11:18

EY: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες στον μετασχηματισμό των νομικών διευθύνσεων

11:15

Στις αγορές η Eurobank για 500 εκατ. ευρώ μέσω senior preferred

11:05

Αφγανιστάν: Πάνω από 230.000 Αφγανοί επέστρεψαν στη χώρα τους από το Ιράν τον Ιούνιο

11:01

Interlife: Από 8 Ιουλίου η πληρωμή του μερίσματος €0,19/μετοχή

10:56

Εβδομάδα καύσωνα για τη νότια Ευρώπη - Στα «κόκκινα» τέσσερις χώρες

10:47

Βρετανία: Άλμα 0,7% για την οικονομία το α' τρίμηνο

10:45

Metron: Η εταιρεία ανελκυστήρων από τις Σέρρες που «ανεβαίνει ορόφους» εδώ και 30 χρόνια

10:43

UBS: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2 δισ. δολαρίων την 1η Ιουλίου

10:35

Ευρωαγορές: Ελπίζει για το τρίτο θετικό σερί ο Stoxx 600

10:33

Airbus: Η κινεζική αγορά θα χρειαστεί περίπου 9.000 καινούργια αεροσκάφη την επόμενη 20ετία

10:30

Τραμπ: Δεν προσφέρω τίποτα στο Ιράν, ούτε συνομιλώ μαζί τους

10:26

Alpha Bank: Στα 671,38 εκατ. ευρω το μετοχικό κεφάλαιο μετά την απορρόφηση της Alpha Holdings

10:18

Eurobank: Απόκτηση 2,23 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 6,35 εκατ. ευρώ

10:06

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρώτη προτεραιότητα να ζητηθούν πίσω τα χρήματα από όσους τα έλαβαν παράνομα

09:58

Γεωργιάδης: Έως τις 15 Ιουλίου το βραχιολάκι σε όλα τα νοσοκομεία της Α' νοσοκομειακής περιφέρειας