Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά

27-07-2023 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και υπό συνθήκες καύσωνα δίνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ.

Όπως επισημαίνουν, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου (και όλων των θηλαστικών). Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.

Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου

- Αποφύγετε την άσκηση, καθώς θα αυξήσει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να ασκηθείτε, ασκηθείτε αρκετές ώρες πριν για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει την προ της άσκησης θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τις δραστηριότητές σας.
- Αποφύγετε τα ζεστά, βαριά ή πικάντικα φαγητά/γεύματα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα ή τα ροφήματα με καφεΐνη (τσάι, καφέ και ενεργειακά ποτά) αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς αυτά μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αφυδάτωση και πρέπει να αποφεύγονται.

Τι να κάνετε πριν τον ύπνο

- Κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους ή μπάνιο λίγο πριν πάτε για ύπνο, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Αυτό δροσίζει άμεσα το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματός σας.
- Επιλέξτε το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού για να κοιμηθείτε, αν όχι την κρεβατοκάμαρά σας. Ένας ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός χώρος θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
- Επιλέξτε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα. Η ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων και των νυχτερινών ρούχων, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός μικροκλίματος γύρω από το δέρμα μας που διατηρεί αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.
- Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
- Αν το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται μαζί σας και "ζεσταίνει" το κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να του βρείτε άλλο μέρος για να κοιμάται, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες ή τις μέρες του καύσωνα!
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο ή κλιματιστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε έχει ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο, ώστε να μπορεί να ρέει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο.
- Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και δροσερό ενώ κοιμάστε. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε (αϋπνία). Κρατήστε ένα γυάλινο/μονωμένο δοχείο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε από τη ζέστη.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
- Αν χρειάζεται να έχετε ένα σεντόνι από πάνω σας, δοκιμάστε να αφήσετε τα πόδια σας έξω από το σεντόνι, καθώς η θερμότητα του σώματος θα διαφεύγει μέσω των ποδιών σας
- Το να γυρίζετε το μαξιλάρι σας στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει αν ξυπνάτε ζεστοί.
- Η χρήση ενός ψεκαστήρα νερού στο πρόσωπο και το σώμα σας για τη δημιουργία ενός λεπτού νέφους μπορεί να είναι δροσιστική. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επανάληψη αυτού του τρόπου θα σας βοηθήσει επίσης στον καύσωνα.
- Αν αποφασίσετε να κοιμηθείτε σε εξωτερικό χώρο επειδή δεν μπορείτε να ψύξετε το σπίτι σας, φροντίστε να προστατευτείτε από τα κουνούπια και άλλα έντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός