Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά

27-07-2023 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και υπό συνθήκες καύσωνα δίνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ.

Όπως επισημαίνουν, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου (και όλων των θηλαστικών). Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.

Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου

- Αποφύγετε την άσκηση, καθώς θα αυξήσει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να ασκηθείτε, ασκηθείτε αρκετές ώρες πριν για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει την προ της άσκησης θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τις δραστηριότητές σας.
- Αποφύγετε τα ζεστά, βαριά ή πικάντικα φαγητά/γεύματα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα ή τα ροφήματα με καφεΐνη (τσάι, καφέ και ενεργειακά ποτά) αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς αυτά μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αφυδάτωση και πρέπει να αποφεύγονται.

Τι να κάνετε πριν τον ύπνο

- Κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους ή μπάνιο λίγο πριν πάτε για ύπνο, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Αυτό δροσίζει άμεσα το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματός σας.
- Επιλέξτε το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού για να κοιμηθείτε, αν όχι την κρεβατοκάμαρά σας. Ένας ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός χώρος θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
- Επιλέξτε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα. Η ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων και των νυχτερινών ρούχων, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός μικροκλίματος γύρω από το δέρμα μας που διατηρεί αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.
- Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
- Αν το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται μαζί σας και "ζεσταίνει" το κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να του βρείτε άλλο μέρος για να κοιμάται, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες ή τις μέρες του καύσωνα!
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο ή κλιματιστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε έχει ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο, ώστε να μπορεί να ρέει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο.
- Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και δροσερό ενώ κοιμάστε. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε (αϋπνία). Κρατήστε ένα γυάλινο/μονωμένο δοχείο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε από τη ζέστη.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
- Αν χρειάζεται να έχετε ένα σεντόνι από πάνω σας, δοκιμάστε να αφήσετε τα πόδια σας έξω από το σεντόνι, καθώς η θερμότητα του σώματος θα διαφεύγει μέσω των ποδιών σας
- Το να γυρίζετε το μαξιλάρι σας στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει αν ξυπνάτε ζεστοί.
- Η χρήση ενός ψεκαστήρα νερού στο πρόσωπο και το σώμα σας για τη δημιουργία ενός λεπτού νέφους μπορεί να είναι δροσιστική. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επανάληψη αυτού του τρόπου θα σας βοηθήσει επίσης στον καύσωνα.
- Αν αποφασίσετε να κοιμηθείτε σε εξωτερικό χώρο επειδή δεν μπορείτε να ψύξετε το σπίτι σας, φροντίστε να προστατευτείτε από τα κουνούπια και άλλα έντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μακρόν: Οι πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς σε ομάδες βίας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

23:41

Άλμα εσόδων 73% για την Nvidia το δ' τρίμηνο με ώθηση από τα data centers

23:22

Βραζιλία: Στους 46 οι νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές - 21 αγνοούμενοι

23:15

Δεύτερη ημέρα κερδών στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

23:01

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στη Βαρκελώνη - Έως 15 ευρώ τη βραδιά

22:43

Κούβα: Επεισόδιο του λιμενικού με σκάφος προερχόμενο από την Φλόριντα

22:28

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:16

Δυνατή πλέον η αναστροφή στη Λ. Αμαλίας για είσοδο στην Πλάκα

21:57

Γαλλία: Η κυβέρνηση Λεκορνί επιβίωσε από δύο προτάσεις μομφής

21:48

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για αξιολογήσεις στον τουρισμό - Μήνυμα Τζιτζικώστα

21:36

Κέρδη 1% για τον χρυσό με φόντο δασμούς και γεωπολιτικά

21:24

Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για Ουκρανία

21:10

Τραμπ: Θριαμβολογία για την οικονομία, σιωπές για τα δύσκολα και «μάχη» για τις εντυπώσεις

20:59

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

20:48

Βουλή: Ψηφίστηκε το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

20:37

Μητσοτάκης: Ο Έβρος κράτησε Ελλάδα και Ευρώπη ασφαλή – Φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων

20:25

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27/2 και 24ωρη απεργία στις 28/2

20:17

Καρυστιανού: «Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος»

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες