Tip of the Day

Χαμηλές θερμοκρασίες: Πώς θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες

07-02-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαμηλές θερμοκρασίες: Πώς θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οδηγίες για την προφύλαξη από τις επιπτώσεις του ψύχους στην υγεία και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα δίνει ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμος Σιάσος, με αφορμή τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Όπως τονίζει, είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας και την ταλαιπωρία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν στο «κύμα ψύχους» οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τα μικρά παιδιά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία. όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμφραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.

Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό

Η έκθεση στο ψύχος, και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση, αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας, όπως θωρακικό πόνο αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός, πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους, με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων, που μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οδηγίες για την προφύλαξη από το κρύο

Το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και, όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, αυτό να γίνεται με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.

Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα, πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση, καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους θεράποντες ιατρούς), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονόκοκκο και πλέον και έναντι της νόσου COVID-19.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας, αλλά μπορεί να την αυξήσει, επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.

Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.

Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές

18:11

Γεραπετρίτης στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η Ελλάδα δείχνει τη δύναμή της παντού

17:50

Μιχαηλίδου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πήρε την κοινωνική πολιτική στα σοβαρά

17:23

Μαρινάκης: Η σταθερότητα, που σε πολλές χώρες είναι ζητούμενο, στην Ελλάδα πλέον θεωρείται δεδομένη

17:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η «δεύτερη ευκαιρία» για την Avramar, οι προοπτικές και το μεγάλο αγκάθι

16:56

Δένδιας: Την πρότασή του για το υπόδειγμα διακυβέρνησης ενόψει του 2030 διατύπωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

16:51

Σκέρτσος: Το σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός - Είναι ο συνολικός μας καθρέφτης

16:46

Παπασταύρου: Ισχυρή ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα