Tip of the Day

Τι να μην κάνετε σε Ημέρες Καριέρας Πανεπιστημίων Vol. I- Φοιτητές

07-11-2022 | 08:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι να μην κάνετε σε Ημέρες Καριέρας Πανεπιστημίων - Vol. I - Φοιτητές

«Ποτέ δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία στο να κάνεις πρώτη εντύπωση», γνωστό αγγλοσαξονικό ρητό που αποδίδεται στον Όσκαρ Γουάιλντ και που ισχύει 100% τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική ζωή.

Πρόσφατα διενεργήθηκε ημέρα καριέρας σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου συμμετείχαν σημαντικές εταιρείες, τόσο ελληνικές, όσο και παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών, που μάλιστα βρίσκονται σε ramp-up φάση και αναζητούσαν νέους εργαζόμενους για entry level. Η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί ένα καλό case study για το τι θα πρέπει να αποφεύγεται από τους τρεις βασικούς ενδιαφερόμενους: τους φοιτητές, τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν και το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Στη σημερινή στήλη θα εξετάσουμε τι πρέπει να αποφεύγουν δια ροπάλου φοιτητές που παρίστανται σε ημέρες καριέρας εντός του εκπαιδευτικού τους ιδρύματος:

1) Ενδυμασία: Μπορεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να είχε πει προ 20ετίας το ιστορικό «Ελάτε όπως είστε», αλλά στην προκειμένη δεν ισχύει. Παραμένει άτυπη συνέντευξη και η αμφίεση, παίζει ρόλο. Μέτρον άριστον. Ούτε κουστούμια, ούτε λαμέ γόβες, ούτε παγιέτες, αλλά σίγουρα ούτε σκισμένες φόρμες, ούτε Slayer μπλούζες. Η εκδήλωση λαμβάνει μεν χώρα εντός του Πανεπιστημίου, αλλά παραμένει επαγγελματικό γεγονός και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης

2) Τι κρατάει ο Ναπολέων; Δεν πρόκειται για βόλτα στα μαγαζιά. Επομένως, όπως δεν θα τρώγατε εν ώρα επαγγελματικής συνάντησης, έτσι και καλό θα ήταν να μην κουβαλάτε φαγώσιμα και πρωτίστως να μην μασουλάτε ενώ περνάτε από τα stands των εταιρειών και μιλάτε με τους εκπρόσωπους των εταιρειών.

3) Μην ντρέπεστε: Απέναντι σας έχετε ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη δική σας θέση. Δεν περιμένουν ούτε να τους μιλήσετε για το GDPR, ούτε να αναλάβετε τον επόμενο οικονομικό απολογισμό της εταιρείας. Ωστόσο, αυτό που περιμένουν είναι να πάτε να τους μιλήσετε. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε για την εταιρεία που έχετε απέναντι σας (που καλό είναι να έχετε κάνει πρώτα μία έρευνα αγοράς), η πιο «τίμια» ερώτηση που μπορείτε να κάνετε είναι: «μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς;». Μην μένετε στη σκιά. Δεν υπάρχουν «χαζές» ερωτήσεις, όπως λένε και οι Κεντροευρωπαίοι. Και φυσικά, ρωτήστε τους ίδιους τους εκπροσώπους των εταιρειών για τη δική τους σταδιοδρομία και για συμβουλές. Είναι δωρεάν και πραγματικά πολύτιμες. Επίσης, καλό είναι να ζητήσετε τις κάρτες των ανθρώπων απέναντι σας. Μπορεί να μην ξαναέχετε αντίστοιχη ευκαιρία να βρεθείτε κοντά σε στελέχη της αγοράς ή HR.

4) Μην ξεχνάτε το βιογραφικό σας: Ζούμε στο ψηφιακό κόσμο. Καλό είναι από νωρίς στην ακαδημαϊκή σας ζωή να έχετε δημιουργήσει προφίλ στο LinkedIn ή να έχετε αποθηκευμένο στην εφαρμογή μέιλ του smartphone σας, σύντομο βιογραφικό (ιδανικά σε μία σελίδα με διαγράμματα και icons, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο Διαδίκτυο), το οποίο να μπορείτε να στείλετε αμέσως στους συνομιλητές σας. Αλλά και μία απλή εκτύπωση σε Α4 αρκεί και είναι καλύτερο από το τίποτα.

5) Μην είστε «κολλημένοι» στο κινητό σας: Στέλνει το λάθος μήνυμα προς τους πιθανούς εργοδότες σας, καθώς υποδηλώνει πως βαριέστε ή δεν σας ενδιαφέρει αρκετά η εκδήλωση. Συχνά το κινητό μπορεί να είναι διέξοδος στην αμηχανία, αλλά στην προκειμένη, λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς