Tip of the Day

Βρες το δίκαιό σου με το SOLVIT: Πώς κάνεις αίτημα, τι καλύπτει

04-10-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρες το δίκαιό σου με το SOLVIT: Πώς κάνεις αίτημα, τι καλύπτει
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν μένετε, δουλεύετε ή έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλη χώρα της Ε.Ε., μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες εξαιτίας άδικων κανόνων και αποφάσεων ή γραφειοκρατικών διαδικασιών που εισάγουν διακρίσεις. Το SOLVIT μπορεί να βοηθήσει. Επικοινωνεί με την αρμόδια δημόσια αρχή του άλλου κράτους και συνεργάζεται μαζί της για την επίλυση του προβλήματός σας.

Τι είναι το SOLVIT;

Το SOLVIT είναι μια δωρεάν υπηρεσίας της Ε.Ε. που βοηθάει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς. Τα τελευταία 20 χρόνια, το δίκτυο έχει ασχοληθεί με περίπου 29.000 υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα της ενιαίας αγοράς.

Την υπηρεσία την παρέχουν οι εθνικές διοικήσεις των χωρών της ΕΕ, καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας. Το SOLVIT παρέχεται δωρεάν. Στην Ελλάδα εδρεύει στο ΥΠΟΙΚ (https://ec.europa.eu/solvit/contact/index_el.htm)

Πρόκειται για διαδικτυακή κυρίως υπηρεσία. Αν και υπάρχει ένα κέντρο SOLVIT σε κάθε χώρα, ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω του ιστότοπου αυτού.

Το SOLVIT σκοπό έχει την εξεύρεση λύσης μέσα σε 10 εβδομάδες – ξεκινώντας από την ημέρα που αναλαμβάνει την υπόθεσή σας το κέντρο SOLVIT της χώρας όπου ανέκυψε το πρόβλημα.

Πότε μπορεί να βοηθήσει το SOLVIT;

Το SOLVIT μπορεί να σας βοηθήσει, αν:

• τα δικαιώματα που έχετε ως πολίτης της Ε.Ε. ή ως επιχείρηση της Ε.Ε. παραβιάζονται από δημόσια αρχή άλλης χώρας της ΕΕ και

• δεν έχετε (ακόμη) προσφύγει στη δικαιοσύνη (αν και μπορούμε να σας βοηθήσουμε αν έχετε ασκήσει διοικητική προσφυγή ).

Η υποβολή μιας υπόθεσης στο SOLVIT δεν αναστέλλει τυχόν επίσημες ή διοικητικές προθεσμίες σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Τυπικά προβλήματα που μπορεί να επιλύσει το SOLVIT:

• Αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων

• Δικαιώματα βίζας και διαμονής

• Εμπόριο και υπηρεσίες (επιχειρήσεις)

• Οχήματα & άδεια οδήγησης

• Οικογενειακές παροχές

• Συνταξιοδοτικά δικαιώματα

• Εργασία στο εξωτερικό

• Παροχές ανεργίας

• Υγειονομική ασφάλιση

• Πρόσβαση στην εκπαίδευση

• Διασυνοριακή κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών

• Eπιστροφή ΦΠΑ

Το SOLVIT δεν μπορεί να βοηθήσει αν:

• η εταιρεία σας έχει προβλήματα με άλλη εταιρεία

• έχετε πρόβλημα που σχετίζεται με καταναλωτές

• ζητάτε αποζημίωση για ζημία που έχετε υποστεί

• προσφύγετε στη δικαιοσύνη (επειδή είναι άτυπο δίκτυο, το SOLVIT δεν μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με επίσημες ή νομικές διαδικασίες).

Iστορικό

Στον απολογισμό των 20 χρόνων λειτουργίας αναφέρεται από την Επιτροπή πως το 85 % των υποθέσεων επιλύθηκαν άμεσα. Ορισμένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το SOLVIT αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, τα δικαιώματα θεώρησης και διαμονής, την απόκτηση αδειών οδήγησης, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλα κράτη. Το SOLVIT βοηθά τακτικά τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά, π.χ. για ζητήματα σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων, τις οδικές μεταφορές, την επιστροφή του ΦΠΑ, την παροχή υπηρεσιών ή την εμπορία αγαθών.

Το SOLVIT δημιουργήθηκε το 2002 ως ένα δίκτυο εθνικών κέντρων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Αποτελεί παράδειγμα σταθερής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Τα εθνικά κέντρα SOLVIT αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν όταν οι δημόσιες αρχές δεν εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ και προσπαθούν να μεσολαβούν και να τα επιλύουν για λογαριασμό του πολίτη ή της επιχείρησης. Η Επιτροπή στηρίζει το SOLVIT παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο πληροφορικής, βοήθεια για τον χειρισμό υποθέσεων, κατάρτιση και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά τον χειρισμό υποθέσεων που αφορούν παγιωμένα προβλήματα μη συμμόρφωσης των δημόσιων αρχών με το δίκαιο της ΕΕ, τα εθνικά κέντρα SOLVIT μπορούν να τα παραπέμπουν στην Επιτροπή για ανάληψη δράσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:05

Coca-Cola HBC: Η Νότια Αφρική έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση της Coca-Cola Beverages Africa

13:03

Euronext: «Δεν διεξάγονται συζητήσεις με τη Deutsche Börse για συγχώνευση»

12:58

Ferryscanner: Κουφονήσι, Χίος και Λήμνος κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων το καλοκαίρι του 2026

12:58

Μαρινάκης: Ένα «μαξιλάρι» για το αύριο των παιδιών μας

12:51

Αποχωρεί ο πρόεδρος της Hugo Boss - Ο ρόλος της Frasers

12:49

Γαλλία: Yποβάλλει νέα εκδοχή της απαγόρευσης των social media στα παιδιά κάτω των 15 ετών

12:42

Στουρνάρας: Όχι σε γενικευμένη μείωση ΦΠΑ – Τι λέει για ακρίβεια, τράπεζες και την τρίτη θητεία στην ΤτΕ

12:30

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

12:23

Εφραίμογλου: Το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων εκτίθεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

12:20

Πλήθος κόσμου για το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Μαζωνάκη - «Ήταν ένα παιδί της Νίκαιας»

12:17

Αύξηση 4% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους το β' τρίμηνο

12:15

Bain & Company: Η συνεχής αστάθεια μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα για τις B2B επιχειρήσεις

12:10

Πάνω από 5.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη

12:03

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια εάν χρειαστεί

11:53

Έχουμε έλλειψη εργατών στη γεωργία ή ανυπαρξία επενδύσεων;

11:50

Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στη Φινλανδία - Συνομιλίες για την Αρκτική

11:33

Συνεργασία Odyssey Cybersecurity και Airia για ασφαλή επιχειρησιακή αξιοποίηση του AI

11:26

Δραπέτης κηρύχθηκε από τις αρχές ο Αλκέτ Ριζάι

11:23

Sell off στις μετοχές AI μετά τα καλέσματα για «φρένο» στην τεχνητή νοημοσύνη

11:16

Ακρίβεια τροφίμων στην Ευρώπη: Στο +35% η Ελλάδα σε έξι χρόνια – Πού εκτοξεύθηκαν οι τιμές

11:12

Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμου πάνω από τις 2.700 μονάδες

10:56

Κικίλιας: «Βγαίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 420 νέων Δόκιμων Λιμενοφυλάκων»

10:50

Πιερρακάκης: «Οι εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είναι ακοστολόγητες»

10:49

Euronext: Ανοιχτή σε συγχώνευση με Deutsche Börse – «Υπάρχει εμπορική λογική»

10:46

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τράπεζες, πετρέλαιο και ΑΙ

10:26

Σκέρτσος: «Μείωση 32,8% στους νεκρούς σε τροχαία από το 2019»

10:20

Πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών για τη Universal η «Οδύσσεια»

10:01

Καζάκς (ΕΚΤ): Υπάρχουν οι συνθήκες για νέες αυξήσεις επιτοκίων

09:56

Γαλλία: Οι υποψήφιοι των ακραίων κομμάτων προηγούνται στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2027

09:41

Προς νέα μετάθεση το ΜΙΔΑ: Το «σοκ» των λαθών και το πολιτικό ημερολόγιο αναβάλλει την έναρξη