Tip of the Day

Βρες το δίκαιό σου με το SOLVIT: Πώς κάνεις αίτημα, τι καλύπτει

04-10-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρες το δίκαιό σου με το SOLVIT: Πώς κάνεις αίτημα, τι καλύπτει
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν μένετε, δουλεύετε ή έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλη χώρα της Ε.Ε., μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες εξαιτίας άδικων κανόνων και αποφάσεων ή γραφειοκρατικών διαδικασιών που εισάγουν διακρίσεις. Το SOLVIT μπορεί να βοηθήσει. Επικοινωνεί με την αρμόδια δημόσια αρχή του άλλου κράτους και συνεργάζεται μαζί της για την επίλυση του προβλήματός σας.

Τι είναι το SOLVIT;

Το SOLVIT είναι μια δωρεάν υπηρεσίας της Ε.Ε. που βοηθάει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς. Τα τελευταία 20 χρόνια, το δίκτυο έχει ασχοληθεί με περίπου 29.000 υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα της ενιαίας αγοράς.

Την υπηρεσία την παρέχουν οι εθνικές διοικήσεις των χωρών της ΕΕ, καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας. Το SOLVIT παρέχεται δωρεάν. Στην Ελλάδα εδρεύει στο ΥΠΟΙΚ (https://ec.europa.eu/solvit/contact/index_el.htm)

Πρόκειται για διαδικτυακή κυρίως υπηρεσία. Αν και υπάρχει ένα κέντρο SOLVIT σε κάθε χώρα, ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω του ιστότοπου αυτού.

Το SOLVIT σκοπό έχει την εξεύρεση λύσης μέσα σε 10 εβδομάδες – ξεκινώντας από την ημέρα που αναλαμβάνει την υπόθεσή σας το κέντρο SOLVIT της χώρας όπου ανέκυψε το πρόβλημα.

Πότε μπορεί να βοηθήσει το SOLVIT;

Το SOLVIT μπορεί να σας βοηθήσει, αν:

• τα δικαιώματα που έχετε ως πολίτης της Ε.Ε. ή ως επιχείρηση της Ε.Ε. παραβιάζονται από δημόσια αρχή άλλης χώρας της ΕΕ και

• δεν έχετε (ακόμη) προσφύγει στη δικαιοσύνη (αν και μπορούμε να σας βοηθήσουμε αν έχετε ασκήσει διοικητική προσφυγή ).

Η υποβολή μιας υπόθεσης στο SOLVIT δεν αναστέλλει τυχόν επίσημες ή διοικητικές προθεσμίες σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Τυπικά προβλήματα που μπορεί να επιλύσει το SOLVIT:

• Αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων

• Δικαιώματα βίζας και διαμονής

• Εμπόριο και υπηρεσίες (επιχειρήσεις)

• Οχήματα & άδεια οδήγησης

• Οικογενειακές παροχές

• Συνταξιοδοτικά δικαιώματα

• Εργασία στο εξωτερικό

• Παροχές ανεργίας

• Υγειονομική ασφάλιση

• Πρόσβαση στην εκπαίδευση

• Διασυνοριακή κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών

• Eπιστροφή ΦΠΑ

Το SOLVIT δεν μπορεί να βοηθήσει αν:

• η εταιρεία σας έχει προβλήματα με άλλη εταιρεία

• έχετε πρόβλημα που σχετίζεται με καταναλωτές

• ζητάτε αποζημίωση για ζημία που έχετε υποστεί

• προσφύγετε στη δικαιοσύνη (επειδή είναι άτυπο δίκτυο, το SOLVIT δεν μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με επίσημες ή νομικές διαδικασίες).

Iστορικό

Στον απολογισμό των 20 χρόνων λειτουργίας αναφέρεται από την Επιτροπή πως το 85 % των υποθέσεων επιλύθηκαν άμεσα. Ορισμένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το SOLVIT αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, τα δικαιώματα θεώρησης και διαμονής, την απόκτηση αδειών οδήγησης, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλα κράτη. Το SOLVIT βοηθά τακτικά τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά, π.χ. για ζητήματα σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων, τις οδικές μεταφορές, την επιστροφή του ΦΠΑ, την παροχή υπηρεσιών ή την εμπορία αγαθών.

Το SOLVIT δημιουργήθηκε το 2002 ως ένα δίκτυο εθνικών κέντρων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Αποτελεί παράδειγμα σταθερής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Τα εθνικά κέντρα SOLVIT αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν όταν οι δημόσιες αρχές δεν εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ και προσπαθούν να μεσολαβούν και να τα επιλύουν για λογαριασμό του πολίτη ή της επιχείρησης. Η Επιτροπή στηρίζει το SOLVIT παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο πληροφορικής, βοήθεια για τον χειρισμό υποθέσεων, κατάρτιση και συμβουλές εμπειρογνωμόνων σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά τον χειρισμό υποθέσεων που αφορούν παγιωμένα προβλήματα μη συμμόρφωσης των δημόσιων αρχών με το δίκαιο της ΕΕ, τα εθνικά κέντρα SOLVIT μπορούν να τα παραπέμπουν στην Επιτροπή για ανάληψη δράσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:57

Μητσοτάκης: Μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο για την εξέλιξη των πυρκαγιών

11:51

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 3 έως 7 Αυγούστου

11:43

ΠΑΘΕ: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών

11:34

Χούθι: Διαψεύδουν ότι σχεδιάζουν την επιβολή τελών στα πλοία που διασχίζουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα

11:27

Μύκονος: Συνελήφθη 57χρονος για εκβίαση

11:16

OpenAI: Ενδείξεις ότι και άλλοι ΑΙ agents διέφυγαν από το περιβάλλον περιορισμού τους

10:53

Αίγιο: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Νεραντζιές

10:41

Υπ. Ναυτιλίας: Στήριξη 60 εκατ. ευρώ στην ακτοπλοΐα με φόντο το υψηλό κόστος καυσίμων

10:28

Πετρέλαιο: Η κούρσα για να βρεθούν διαδρομές εναλλακτικές στο Ορμούζ

10:07

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από βλήμα στα ανοικτά του Ομάν

10:00

Ιταλία: Είκοσι ένας τραυματίες από τον σεισμό 4,7 βαθμών στη Νάπολη

09:47

Υπ. Παιδείας: Σε εξέλιξη το σχέδιο βελτίωσης των δομών φοιτητικής στέγης

09:35

Υπ. Υγείας: Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030 με κάλυψη από τον Προϋπολογισμό

09:24

ΛΔ Κονγκό: Ξεπέρασαν τα 3.500 τα κρούσματα του ιού Έμπολα

09:06

Σαμοθράκη: Βουτώντας στις παραδεισένιες βάθρες

09:01

Τραμπ: Νέες απειλές για πολύ δυνατά πλήγματα στο Ιράν

08:49

Ινφαντίνο: Απέσυρε τα σχέδιά του για την πώληση μεριδίων σε διοργανώσεις της FIFA σε ιδιώτες επενδυτές

08:40

Άλμα κερδών και αύξηση πωλήσεων για την Αφοί Παπαγιάννη Χαλβαδοποιία Ελλάδος

08:24

ΔΕΗ: Επενδυτικό «κύμα» 3,7 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία για έργα 4,8 GW- Έμφαση στην τηλεθέρμανση

08:17

«Ανακαινίζω»: Πόσες βεβαιώσεις επιλεξιμότητας υποβλήθηκαν για επιδότηση έως 36.000 ευρώ - Ανοικτή έως 31/8 η πλατφόρμα

08:11

Το (αρχικό) σχέδιο για την διαχείριση - «αναγέννηση» της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα - «Τρέχει» αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

08:06

Καύσιμα: Ξεκινά από σήμερα η νέα επιδότηση στο ντίζελ - Πώς επηρεάζει τουρισμό, μεταφορές και νησιά

08:00

Τράπεζες: Κέρδη άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο με το βλέμμα σε υψηλότερα

07:46

Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν σπίτια - Σταμάτησαν τα εναέρια μέσα λόγω θυελλωδών ανέμων

00:02

Οδηγίες προστασίας από τον καπνό των πυρκαγιών

23:39

Συντριβή μαχητικού F-35 κοντά σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια

23:35

Θετικό κλείσιμο στην Wall Street με χείρα βοηθείας από την Amazon

23:17

Η αγορά διάλεξε: Alphabet, Amazon και Microsoft πρόσθεσαν 1,5 τρισ. δολάρια

22:52

Γαλλία – πυρκαγιά στη Ζιρόντ: Σχεδόν 200.000 εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους

22:45

Παίρνει φόρα λίγο πριν το φίνις η Wall Street