Tip of the Day

Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;

31-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;
Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάσωση των δέντρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά ανακυκλώνουν το χαρτί αλλά η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι αξιοποιεί στο έπακρον τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτό, το οποίο, ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή του χαρτιού, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Το χαρτί ταξινομείται αφού αφαιρεθούν ξένα «σώματα» όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρείται επίσης χαρτί που περιέχει ρύπους ή έχει λερωθεί με τρόφιμα.

Στη συνέχεια τα χαρτιά δένονται και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί μεταφέρονται για πολτοποίση. Ο πολτός εμπεριέχεται σε έναν μεγάλο κάδο που έχει χημικά και νερό. Το χαρτί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μετά θερμαίνεται στον κάδο.Μετά το κοσκίνισμα, ο πολτός καθαρίζεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν μολυσματικά στοιχεία περιστρέφοντας το χυλό μείγμα.

Βαριά αντικείμενα όπως συνδετήρες και πλαστικές καρφίτσες πετιούνται από τις κυλινδρικές κωνικές δεξαμενές, ενώ ελαφρύτερα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κέντρο από όπου αφαιρείται με ασφάλεια.

Μετά από αυτό, ανάλογα με το χαρτί, ο πολτός μπορεί να περάσει από τη φάση απομελάνωσης.Αυτή η διαδικασία αφαιρεί υπολείμματα μελανιού και κόλλας εκτύπωσης και κόλλες. Ειδικότερα, η απομελάνωση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων.

Το στάδιο της πλύσης περιλαμβάνει το ξέπλυμα του πολτού με νερό για να αφαιρεθούν τα σωματίδια μελανιού. Όσο μεγαλύτερα και κολλώδη σωματίδια μπορεί να χρειάζονται τη διαδικασία επίπλευσης.
Για αυτό ο πολτός τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης στην οποία προστίθενται αέρας και χημικές ουσίες γνωστές ως επιφανειοδραστικές ουσίες.
Το μελάνι και άλλα σωματίδια προσκολλώνται στα σωματίδια του αέρα, επιπλέουν στην επιφάνεια όπου αφαιρούνται ως αφρούς.

Το χαρτί στη συνέχεια υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να διαχωριστούν όλα τα σωματίδια χρωστικών από τον πολτό. Μετά από αυτό, εάν πρόκειται να γίνει λευκό χαρτί, τότε χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξυγόνο ή διοξείδιο του χλωρίου για τη λεύκανση του. Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί χαρτόνι, τότε ο πολτός δεν υποβάλλεται σε λεύκανση.

Στη συνέχεια, ο πολτός ψεκάζεται σε συρμάτινα πλέγματα, τα οποία αποστραγγίζουν το νερό και συνδέουν τις ανακυκλωμένες ίνες για να σχηματίσουν ένα υδαρές φύλλο χαρτιού.
Αυτό το υδαρές φύλλο πιέζεται μέσα από έναν αριθμό κυλίνδρων πρέσας για να αφαιρεθεί όλο το νερό.

Κατόπιν στεγνώνει με θερμαινόμενους μεταλλικούς κυλίνδρους και τυλίγεται σε γιγάντιο ρολό. Κάθε ρολό μπορεί να έχει πλάτος έως 30 πόδια και βάρος έως 20 τόνους και κάπως έτσι προκύπτει το ανακυκλωμένο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με φόντο την εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ

18:03

Η Μπλε Κέδρος απέκτησε ακίνητο στην Αθήνα έναντι 695.000 ευρώ

17:58

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Τρίμηνη παράταση για αιτήσεις - Αύξηση προϋπολογισμού στα 66 εκατ. ευρώ

17:54

«Το Ιράν απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας» - Κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ

17:50

ΔΝΤ: Νέοι τριγμοί στο παγκόσμιο χρέος από τις αμυντικές δαπάνες

17:41

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο - Άλμα 10% στις τράπεζες

17:37

Ιράν: Απειλεί πλοία που επιχειρούν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ χωρίς άδεια