Tip of the Day

Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;

31-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;
Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάσωση των δέντρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά ανακυκλώνουν το χαρτί αλλά η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι αξιοποιεί στο έπακρον τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτό, το οποίο, ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή του χαρτιού, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Το χαρτί ταξινομείται αφού αφαιρεθούν ξένα «σώματα» όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρείται επίσης χαρτί που περιέχει ρύπους ή έχει λερωθεί με τρόφιμα.

Στη συνέχεια τα χαρτιά δένονται και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί μεταφέρονται για πολτοποίση. Ο πολτός εμπεριέχεται σε έναν μεγάλο κάδο που έχει χημικά και νερό. Το χαρτί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μετά θερμαίνεται στον κάδο.Μετά το κοσκίνισμα, ο πολτός καθαρίζεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν μολυσματικά στοιχεία περιστρέφοντας το χυλό μείγμα.

Βαριά αντικείμενα όπως συνδετήρες και πλαστικές καρφίτσες πετιούνται από τις κυλινδρικές κωνικές δεξαμενές, ενώ ελαφρύτερα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κέντρο από όπου αφαιρείται με ασφάλεια.

Μετά από αυτό, ανάλογα με το χαρτί, ο πολτός μπορεί να περάσει από τη φάση απομελάνωσης.Αυτή η διαδικασία αφαιρεί υπολείμματα μελανιού και κόλλας εκτύπωσης και κόλλες. Ειδικότερα, η απομελάνωση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων.

Το στάδιο της πλύσης περιλαμβάνει το ξέπλυμα του πολτού με νερό για να αφαιρεθούν τα σωματίδια μελανιού. Όσο μεγαλύτερα και κολλώδη σωματίδια μπορεί να χρειάζονται τη διαδικασία επίπλευσης.
Για αυτό ο πολτός τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης στην οποία προστίθενται αέρας και χημικές ουσίες γνωστές ως επιφανειοδραστικές ουσίες.
Το μελάνι και άλλα σωματίδια προσκολλώνται στα σωματίδια του αέρα, επιπλέουν στην επιφάνεια όπου αφαιρούνται ως αφρούς.

Το χαρτί στη συνέχεια υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να διαχωριστούν όλα τα σωματίδια χρωστικών από τον πολτό. Μετά από αυτό, εάν πρόκειται να γίνει λευκό χαρτί, τότε χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξυγόνο ή διοξείδιο του χλωρίου για τη λεύκανση του. Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί χαρτόνι, τότε ο πολτός δεν υποβάλλεται σε λεύκανση.

Στη συνέχεια, ο πολτός ψεκάζεται σε συρμάτινα πλέγματα, τα οποία αποστραγγίζουν το νερό και συνδέουν τις ανακυκλωμένες ίνες για να σχηματίσουν ένα υδαρές φύλλο χαρτιού.
Αυτό το υδαρές φύλλο πιέζεται μέσα από έναν αριθμό κυλίνδρων πρέσας για να αφαιρεθεί όλο το νερό.

Κατόπιν στεγνώνει με θερμαινόμενους μεταλλικούς κυλίνδρους και τυλίγεται σε γιγάντιο ρολό. Κάθε ρολό μπορεί να έχει πλάτος έως 30 πόδια και βάρος έως 20 τόνους και κάπως έτσι προκύπτει το ανακυκλωμένο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις

18:29

Λάιεν: Επείγουσα προτεραιότητα η πλήρης και μόνιμη ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

18:22

Συνέδριο ΓΣΕΕ: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ. Παναγόπουλο - «Δεν θα μεταπηδήσω στην πολιτική σκηνή»

18:21

Νετανιάχου: Το Ισραήλ «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά» εναντίον της Χεζμπολάχ

18:16

Frontex: Μείωση 40% στις παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ από τις αρχές του 2026

18:11

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.294 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις - Πάνω από 7.500 τραυματίες

18:06

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο, το Ιράν δεν θα ξανακλείσει το Ορμούζ»

18:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης – 10ήμερο άλμα 24% στις τράπεζες

17:49

Εβροφάρμα: Αυξημένα 24% τα EBITDA το 2025 - Στα 49,443 εκατ. ευρώ ο τζίρος

17:48

Aπό Δευτέρα η ΕΧΑΕ γίνεται Euronext Athens - Δεν αλλάζει ο κωδικός ΟΑΣΗΣ

17:31

Ελλάκτωρ: Στα 152,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025

17:18

ΣτΕ: Παγώνει προσωρινά ο διαγωνισμός για ανάπλαση της Μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά

17:14

Γερμανία: Ο πόλεμος στο Ιράν φρενάρει την ανάπτυξη

17:03

ΕΦΕΤ: Ανίχνευση παθογόνου μικροοργανισμού σε φέτα

16:44

TREK Development: Διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή - Στις 22/4 η αποκοπή

16:40

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο Πούτιν δεν ενημερώνεται για τα προβλήματα της χώρας

16:39

Ράλι στην Wall Street: Ολοταχώς για νέα ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

16:34

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 47 γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν κατά μέσο όρο κάθε μέρα στη Γάζα

16:27

Αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν πως Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το 2026

16:19

Austriacard: Πώληση του ποσοστού συμμετοχής στη Seglan έναντι 2,25 εκατ. ευρώ σε μετρητά

16:18

Απώλειες 13% για το πετρέλαιο μετά το άνοιγμα του Ορμούζ