Tip of the Day

Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;

31-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάσωση των δέντρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά ανακυκλώνουν το χαρτί αλλά η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι αξιοποιεί στο έπακρον τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτό, το οποίο, ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή του χαρτιού, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Το χαρτί ταξινομείται αφού αφαιρεθούν ξένα «σώματα» όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρείται επίσης χαρτί που περιέχει ρύπους ή έχει λερωθεί με τρόφιμα.

Στη συνέχεια τα χαρτιά δένονται και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί μεταφέρονται για πολτοποίση. Ο πολτός εμπεριέχεται σε έναν μεγάλο κάδο που έχει χημικά και νερό. Το χαρτί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μετά θερμαίνεται στον κάδο.Μετά το κοσκίνισμα, ο πολτός καθαρίζεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν μολυσματικά στοιχεία περιστρέφοντας το χυλό μείγμα.

Βαριά αντικείμενα όπως συνδετήρες και πλαστικές καρφίτσες πετιούνται από τις κυλινδρικές κωνικές δεξαμενές, ενώ ελαφρύτερα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κέντρο από όπου αφαιρείται με ασφάλεια.

Μετά από αυτό, ανάλογα με το χαρτί, ο πολτός μπορεί να περάσει από τη φάση απομελάνωσης.Αυτή η διαδικασία αφαιρεί υπολείμματα μελανιού και κόλλας εκτύπωσης και κόλλες. Ειδικότερα, η απομελάνωση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων.

Το στάδιο της πλύσης περιλαμβάνει το ξέπλυμα του πολτού με νερό για να αφαιρεθούν τα σωματίδια μελανιού. Όσο μεγαλύτερα και κολλώδη σωματίδια μπορεί να χρειάζονται τη διαδικασία επίπλευσης.
Για αυτό ο πολτός τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης στην οποία προστίθενται αέρας και χημικές ουσίες γνωστές ως επιφανειοδραστικές ουσίες.
Το μελάνι και άλλα σωματίδια προσκολλώνται στα σωματίδια του αέρα, επιπλέουν στην επιφάνεια όπου αφαιρούνται ως αφρούς.

Το χαρτί στη συνέχεια υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να διαχωριστούν όλα τα σωματίδια χρωστικών από τον πολτό. Μετά από αυτό, εάν πρόκειται να γίνει λευκό χαρτί, τότε χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξυγόνο ή διοξείδιο του χλωρίου για τη λεύκανση του. Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί χαρτόνι, τότε ο πολτός δεν υποβάλλεται σε λεύκανση.

Στη συνέχεια, ο πολτός ψεκάζεται σε συρμάτινα πλέγματα, τα οποία αποστραγγίζουν το νερό και συνδέουν τις ανακυκλωμένες ίνες για να σχηματίσουν ένα υδαρές φύλλο χαρτιού.
Αυτό το υδαρές φύλλο πιέζεται μέσα από έναν αριθμό κυλίνδρων πρέσας για να αφαιρεθεί όλο το νερό.

Κατόπιν στεγνώνει με θερμαινόμενους μεταλλικούς κυλίνδρους και τυλίγεται σε γιγάντιο ρολό. Κάθε ρολό μπορεί να έχει πλάτος έως 30 πόδια και βάρος έως 20 τόνους και κάπως έτσι προκύπτει το ανακυκλωμένο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:35

Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε 26 δενδρύλλια κάνναβης σε δωμάτιο σπιτιού και σε εγκαταλελειμμένο ποιμνιοστάσιο

23:14

Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα ο Υφυπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος

22:49

Γαλλία: Νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα

22:17

Κατερίνη: Εξιχνιάστηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος κοσμηματοπώλη και ληστεία με λεία 310.000 ευρώ

21:47

Χαρακόπουλος με νοσηλευτές στο ΓΝ Λάρισας: Αναγνώριση της προσφοράς νοσηλευτών η ένταξη στα βαρέα - ανθυγιεινά

21:18

Γιάννης Λοβέρδος: Ο ελληνισμός υπάρχει όπου υπάρχουν Έλληνες

21:00

Τουρκία: Εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας και συμμετοχή 56.288 αστυνομικών για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

20:49

Μαρινάκης: Χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει μια πολιτική για το παρόν και το μέλλον

20:44

Νετανιάχου: Ορισμένα χριστιανικά χωριά του νοτίου Λιβάνου ζήτησαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ

20:33

Βρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ στο στόχαστρο νέων κατηγοριών για αδήλωτες παροχές που έλαβε

20:05

Νότια Ευρώπη: Μάχη με τις φλόγες σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

20:01

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Οινόη - Αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες

19:53

ΙΣΑ: Καταδικάζει το περιστατικό της σύλληψης αγροτικού ιατρού στο Καστελόριζο

19:30

Τι φέρνει το β΄ εξάμηνο στις αγορές – Καταλύτης η νέα φάση της τεχνητής νοημοσύνης

19:25

ΜΕΤΕΟ: Η πυρκαγιά δημιουργεί τον δικό της καιρό

19:10

CR Index Awards 2026: Οι ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα ESG Ratings φέτος

19:05

Τέσσερις συλλήψεις για θερμές εργασίες σε υπαίθριους χώρους στην Αττική

18:46

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατ' ιδίαν συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

18:40

Ρόδος: Πλήρως ελεγχόμενη η πυρκαγιά κοντά στο χωριό Κοσκινού

18:29

Alpha Bank: Από τη στρατηγική ανάπτυξης έως την κοινωνική προσφορά

18:14

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Μαγιάρ φέρνει συνταγματική αναθεώρηση για να «ξηλώσει» τον «ορμπανικό» πρόεδρο Σούλιοκ

18:02

ΠΑΣΟΚ: Τρίτο 24ωρο διασυρμού της χώρας από την ανεξήγητη ασπίδα προστασίας του Μαξίμου στον κ. Ντόκο

17:45

Δεξαμενόπλοια διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ απ' την πλευράς του Ομάν, έπειτα από τις αιφνίδιες αναστροφές

17:25

Ωρωπός: Συνελήφθη 64χρονος Αυστριακός καταζητούμενος στη Γερμανία για απάτη ύψους άνω των 63 εκατ. ευρώ

17:00

ΑΠΕ: Αχρείαστο το 14% της «πράσινης» παραγωγής τον Μάιο – Σημαντικές απώλειες για τους παραγωγούς

16:51

Ιράν: Τρεις γιοι του εκλιπόντος ηγέτη Χαμενεΐ στην κηδεία του- Καμία εμφάνιση του διαδόχου του Μοτζτάμπα

16:44

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί τη Συρία

16:22

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη φωτιά στην Οινόη - Διακοπή κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θήβας

16:12

Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς - Εχει περιοριστεί στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών

15:52

Σφοδρή επίθεση Κουτσούμπα σε κυβέρνηση και Τσίπρα για Οικονομία και εθνικά θέματα