Tip of the Day

Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;

31-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;
Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάσωση των δέντρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά ανακυκλώνουν το χαρτί αλλά η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι αξιοποιεί στο έπακρον τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτό, το οποίο, ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή του χαρτιού, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Το χαρτί ταξινομείται αφού αφαιρεθούν ξένα «σώματα» όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρείται επίσης χαρτί που περιέχει ρύπους ή έχει λερωθεί με τρόφιμα.

Στη συνέχεια τα χαρτιά δένονται και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί μεταφέρονται για πολτοποίση. Ο πολτός εμπεριέχεται σε έναν μεγάλο κάδο που έχει χημικά και νερό. Το χαρτί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μετά θερμαίνεται στον κάδο.Μετά το κοσκίνισμα, ο πολτός καθαρίζεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν μολυσματικά στοιχεία περιστρέφοντας το χυλό μείγμα.

Βαριά αντικείμενα όπως συνδετήρες και πλαστικές καρφίτσες πετιούνται από τις κυλινδρικές κωνικές δεξαμενές, ενώ ελαφρύτερα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κέντρο από όπου αφαιρείται με ασφάλεια.

Μετά από αυτό, ανάλογα με το χαρτί, ο πολτός μπορεί να περάσει από τη φάση απομελάνωσης.Αυτή η διαδικασία αφαιρεί υπολείμματα μελανιού και κόλλας εκτύπωσης και κόλλες. Ειδικότερα, η απομελάνωση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων.

Το στάδιο της πλύσης περιλαμβάνει το ξέπλυμα του πολτού με νερό για να αφαιρεθούν τα σωματίδια μελανιού. Όσο μεγαλύτερα και κολλώδη σωματίδια μπορεί να χρειάζονται τη διαδικασία επίπλευσης.
Για αυτό ο πολτός τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης στην οποία προστίθενται αέρας και χημικές ουσίες γνωστές ως επιφανειοδραστικές ουσίες.
Το μελάνι και άλλα σωματίδια προσκολλώνται στα σωματίδια του αέρα, επιπλέουν στην επιφάνεια όπου αφαιρούνται ως αφρούς.

Το χαρτί στη συνέχεια υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να διαχωριστούν όλα τα σωματίδια χρωστικών από τον πολτό. Μετά από αυτό, εάν πρόκειται να γίνει λευκό χαρτί, τότε χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξυγόνο ή διοξείδιο του χλωρίου για τη λεύκανση του. Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί χαρτόνι, τότε ο πολτός δεν υποβάλλεται σε λεύκανση.

Στη συνέχεια, ο πολτός ψεκάζεται σε συρμάτινα πλέγματα, τα οποία αποστραγγίζουν το νερό και συνδέουν τις ανακυκλωμένες ίνες για να σχηματίσουν ένα υδαρές φύλλο χαρτιού.
Αυτό το υδαρές φύλλο πιέζεται μέσα από έναν αριθμό κυλίνδρων πρέσας για να αφαιρεθεί όλο το νερό.

Κατόπιν στεγνώνει με θερμαινόμενους μεταλλικούς κυλίνδρους και τυλίγεται σε γιγάντιο ρολό. Κάθε ρολό μπορεί να έχει πλάτος έως 30 πόδια και βάρος έως 20 τόνους και κάπως έτσι προκύπτει το ανακυκλωμένο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:33

Οι 9 ερωτήσεις γονέων που μεγαλώνουν συναισθηματικά ευφυή παιδιά

14:28

Βαλλιστικός πύραυλος κατερρίφθη στον τουρκικό εναέριο χώρο

14:23

Τέσσερις ελληνικές λίμνες για ανοιξιάτικες αποδράσεις

14:20

Το νησί του Ιράν που ξαφνικά αποκτά μεγάλη σημασία

14:20

Κώτσηρας: Με υπευθυνότητα και ετοιμότητα ο σχεδιασμός μας για την κρίση στη Μέση Ανατολή

14:17

Μεγάλου: Η Πειραιώς αποτελεί μια άκρως ελκυστική πρόταση για τους ξένους - Ανθεκτική η Ελλάδα

14:03

Το ΝΑΤΟ ξεκινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Αρκτικής

13:52

Κομισιόν: Οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

13:41

Intracom Defence: Προηγμένα συστήματα επικοινωνιών ελληνικής τεχνολογίας για το Πολεμικό Ναυτικό

13:37

Λίβανος: Αναβλήθηκαν οι εκλογές για δύο χρόνια λόγω του πολέμου στη Μ. Ανατολή

13:26

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

13:17

Ολοκληρώθηκε η τριμερής Μητσοτάκη - Μακρόν - Χριστοδουλίδη στην Κύπρο

13:10

«Καμπανάκι» από αναλυτές για «άνευ προηγουμένου» ράλι στις τιμές πετρελαίου

13:03

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Μοζτάμπα Χαμενεΐ για την εκλογή του - Επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη» της Μόσχας προς την Τεχεράνη

12:54

Eurobank: Αγορά 4,53 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 16 εκατ. ευρώ

12:49

Μαρινάκης: Επαναπατρίστηκαν 1.039 Έλληνες - Γνωρίζουμε από κρίσεις, δεν αφήνουμε ποτέ αβοήθητη την κοινωνία

12:35

Βέλγιο: Η έκρηξη μπροστά από συναγωγή στη Λιέγη θεωρείται αντισημιτική ενέργεια

12:26

Bloomberg: Κερδίζουν έδαφος τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ - ΒοΕ

12:12

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ να προβάλει στρατιωτική ισχύ της με περισσότερο δυναμισμό

12:08

Beverage World: Διεθνής διάκριση για το Vegoritis Winery και νέες ετικέτες στο Οινόραμα 2026

12:05

H UBS αυξάνει κατά 10% το pool των μπόνους - Δεν αλλάζει την αμοιβή του Ερμότι

11:54

Πιερρακάκης για Μ. Ανατολή: Το σημαντικό είναι πόσο θα διαρκέσει και τι είδους κρίση θα προκύψει

11:44

Μπαράζ βομβαρδισμών από Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη - «Πυρά» Ιράν στην ΕΕ

11:36

Όταν οι ΗΠΑ «έφαγαν πόρτα»: 4 φορές που οι σύμμαχοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Λευκό Οίκο

11:33

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για το απίθανο

11:26

Για 8η χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μια ελπίδα γεννιέται!» της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

11:02

Μετριάζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Κάτω από τις 2.100 ο Γενικός Δείκτης

10:59

CrediaBank: Στόχος επαναλαμβανόμενο RoTE άνω του 18% και δάνεια πάνω από 14 δισ. ευρώ

10:56

Με βουτιά 1.000 μονάδων αντέδρασε στο πετρέλαιο η Wall Street

10:55

«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ: Ευάλωτο το εμπόριο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Τα τρία σενάρια