Tip of the Day

Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;

31-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ανακυκλώνεται τελικά το χαρτί;
Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάσωση των δέντρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδόν το 80% του χαρτιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να ανακυκλωθεί.

Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά ανακυκλώνουν το χαρτί αλλά η διαδικασία δεν είναι σίγουρο ότι αξιοποιεί στο έπακρον τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αυτό, το οποίο, ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ξεκινά με τη διαλογή του χαρτιού, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Το χαρτί ταξινομείται αφού αφαιρεθούν ξένα «σώματα» όπως πλαστικό, μέταλλο ή άλλα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρείται επίσης χαρτί που περιέχει ρύπους ή έχει λερωθεί με τρόφιμα.

Στη συνέχεια τα χαρτιά δένονται και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί μεταφέρονται για πολτοποίση. Ο πολτός εμπεριέχεται σε έναν μεγάλο κάδο που έχει χημικά και νερό. Το χαρτί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μετά θερμαίνεται στον κάδο.Μετά το κοσκίνισμα, ο πολτός καθαρίζεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν τυχόν μολυσματικά στοιχεία περιστρέφοντας το χυλό μείγμα.

Βαριά αντικείμενα όπως συνδετήρες και πλαστικές καρφίτσες πετιούνται από τις κυλινδρικές κωνικές δεξαμενές, ενώ ελαφρύτερα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κέντρο από όπου αφαιρείται με ασφάλεια.

Μετά από αυτό, ανάλογα με το χαρτί, ο πολτός μπορεί να περάσει από τη φάση απομελάνωσης.Αυτή η διαδικασία αφαιρεί υπολείμματα μελανιού και κόλλας εκτύπωσης και κόλλες. Ειδικότερα, η απομελάνωση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων.

Το στάδιο της πλύσης περιλαμβάνει το ξέπλυμα του πολτού με νερό για να αφαιρεθούν τα σωματίδια μελανιού. Όσο μεγαλύτερα και κολλώδη σωματίδια μπορεί να χρειάζονται τη διαδικασία επίπλευσης.
Για αυτό ο πολτός τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης στην οποία προστίθενται αέρας και χημικές ουσίες γνωστές ως επιφανειοδραστικές ουσίες.
Το μελάνι και άλλα σωματίδια προσκολλώνται στα σωματίδια του αέρα, επιπλέουν στην επιφάνεια όπου αφαιρούνται ως αφρούς.

Το χαρτί στη συνέχεια υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να διαχωριστούν όλα τα σωματίδια χρωστικών από τον πολτό. Μετά από αυτό, εάν πρόκειται να γίνει λευκό χαρτί, τότε χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, οξυγόνο ή διοξείδιο του χλωρίου για τη λεύκανση του. Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί χαρτόνι, τότε ο πολτός δεν υποβάλλεται σε λεύκανση.

Στη συνέχεια, ο πολτός ψεκάζεται σε συρμάτινα πλέγματα, τα οποία αποστραγγίζουν το νερό και συνδέουν τις ανακυκλωμένες ίνες για να σχηματίσουν ένα υδαρές φύλλο χαρτιού.
Αυτό το υδαρές φύλλο πιέζεται μέσα από έναν αριθμό κυλίνδρων πρέσας για να αφαιρεθεί όλο το νερό.

Κατόπιν στεγνώνει με θερμαινόμενους μεταλλικούς κυλίνδρους και τυλίγεται σε γιγάντιο ρολό. Κάθε ρολό μπορεί να έχει πλάτος έως 30 πόδια και βάρος έως 20 τόνους και κάπως έτσι προκύπτει το ανακυκλωμένο χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:31

Βενζίνη: Πάνω από τα 4 δολάρια στις ΗΠΑ από το 2022 - Άλμα και για το ντίζελ

14:23

Ανοιχτά τα σχολεία αύριο στην Αττική, κλειστά τα νυχτερινά - Οι 4 συστάσεις της Περιφέρειας Αττικής

14:22

Μιχαηλίδου: Σε μία εβδομάδα ανοίγουν οι αιτήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

14:12

Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας»

14:08

Από Τετάρτη η επιδότηση του diesel - Έρχεται και το fuel pass

14:08

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Λιγότερη ανάπτυξη με υψηλότερο πληθωρισμό το 2026

14:02

Ρωσία: Πλήγμα στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα από ουκρανικά drone - Το πέμπτο σε 10 μέρες

13:58

Μιούλερ (ΕΚΤ): Δεν μπορώ να αποκλείσω μία αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο

13:45

Γαλλία: Υψηλό 19 μηνών για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο - Ράλι 7,3% στην ενέργεια

13:40

Λαβρόφ: «Τα σχέδια των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος σε Ιράν και Βενεζουέλα αφορούσαν το πετρέλαιο»

13:36

Οι αποτυχίες γύρω από τη 17 Νοέμβρη και οι απόρρητες εκθέσεις της ΚΥΠ

13:33

Σε τροχιά για «βουτιά» 17ετίας στον μήνα ο χρυσός - Πτώση 14,6% τον Μάρτιο

13:28

Blink Charging Hellas: Εγκατέστησε πάνω από 90 σταθμούς φόρτισης το 2025

13:18

Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επιπτώσεις στη διεθνή ισορροπία

13:15

Χατζηδάκης: «Δεν είναι ώρα για εκλογές, έχουμε πολλά και δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσουμε»

13:06

Στις 9 Μαΐου στο Λονδίνο το Rebrain Greece με τη συμμετοχή 35 κορυφαίων ομίλων επιχειρήσεων

13:05

Ο πρόεδρος της Express Service Κυριάκος Ραπτόπουλος στον εορτασμό την ελληνικής ημέρας ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο

13:00

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς του Αγίου Φωτός»

12:45

Κακοκαιρία Erminio: Σε «Red Code» Αττική και άλλες 6 περιοχές

12:40

«Καμπανάκι» Κομισιόν για «παρατεταμένη αναστάτωση» στις αγορές ενέργειας

12:32

Αύξηση 4,5% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο

12:27

Τσιάρας: «Ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να στηριχθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί»

12:19

ΥΠΕΞ: Ανανεώθηκε το πρόγραμμα βίζα express για Τούρκους πολίτες

12:13

Ειδική διατραπεζική αργία στις 3 και 6 Απριλίου λόγω του Καθολικού Πάσχα

12:11

Μ. Ανατολή: Eκρήξεις στο Ντουμπάι και πυραυλική επίθεση στα ΗΑΕ - Ιρανικό χτύπημα σε τάνκερ του Κουβέιτ

12:08

Μητσοτάκης για Θάνο Οικονομόπουλο: «Η δημοσιογραφία αποχαιρετά μία από τις πιο δυνατές πένες»

12:06

Πληθωρισμός Μαρτίου: Άνοδος 3,3% για τον εναρμονισμένο δείκτη στην Ελλάδα - Αύξηση 7% στην ενέργεια

11:57

ΔΥΠΑ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από 2 Απριλίου

11:55

UBS: Μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

11:50

Η Ιταλία δεν έδωσε την αναγκαία άδεια για να χρησιμοποιηθεί η βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία