Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς θα συμμετάσχετε στην απογραφή πληθυσμού 2021

21-10-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Tην Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου ξεκινά η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θανόπουλος: «Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς».

Συγκεκριμένα για εφέτος και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής, μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr με την χρήση κωδικών taxis.

Ωστόσο, για όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική «οδό» (λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο, λόγω ηλικίας κοκ), θα υπάρξει και η «παραδοσιακή» μέθοδος του «πόρτα-πόρτα».

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής

To κύριο μέρος της φετινής απογραφής θα γίνει με την μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής. Θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σχεδόν 60.000 απογραφείς θα αφήσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες.

Στην συνέχεια, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να μπει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αρκετός για την πραγματοποίηση της διαδικασίας και δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Η διαδικασία του «πόρτα-πόρτα»

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά όσους πολίτες δεν πήραν μέρος στην ηλεκτρονική αυτοϋπογραφή, λόγω ηλικίας, μη πρόσβασης στο διαδίκτυο, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εκπρόσωπος της ΕΛΣΤΑΤ θα σας χτυπήσει το κουδούνι για την πραγματοποίηση της παραδοσιακής μεθόδου απογραφής «πόρτα-πόρτα».

Η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει πως για την αναγνώριση του απογραφέα, αυτός θα φέρει μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ειδική κονκάρδα με το σήμα της Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο απογραφέας είναι υποχρεωμένος να τηρεί θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:09

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Η ίδρυση ιδιωτικών Νομικών Σχολών προϋποθέτει συνολικό σχεδιασμό

16:01

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες

16:00

Σκέρτσος: «Η πολιτική προστασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο φτηνής και ρηχής πολιτικής αντιπαράθεσης»

15:36

Γεραπετρίτης σε Κύπριο ομόλογό του: Αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στην επανένωση της Κύπρου

15:23

Η Ουκρανία έπληξε το ρωσικό συγκρότημα φυσικού αερίου Novatek στη Βαλτική

15:15

Τα εύκολα τελειώνουν – Ο ανήφορος για τις επιχειρήσεις αρχίζει

15:10

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε εστιατόρια, mini market και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Σαντορίνη, Νάξο

15:03

«Ανέβασε» την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι επενδύσεις επέστρεψαν, αλλά από πολύ χαμηλή βάση

15:00

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει ξανά ο Λόφος Λυκαβηττού τα μεσάνυχτα

14:49

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τον Δεκαπενταύγουστο σε 10 Περιφέρειες

14:44

ΟΗΕ: Πάνω από τέσσερις επιθέσεις ημερησίως σε υγειονομικούς και δομές υγείας

14:38

ΗΠΑ: Επιβεβαίωσε το ΑΑ+ της οικονομίας η Fitch Ratings

14:29

Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 σε Ραφήνα, Λαύριο - Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια

14:27

Για απάτη από επενδυτές κατηγορείται η Σελίνα Γκόμεζ

14:25

Πόσο κόστισαν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

13:56

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στη Χαλκιδική

13:22

Σε χαμηλό 20ετίας η απασχόληση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

13:20

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Παραμένουν οι θυελλώδεις άνεμοι και το Σάββατο

13:16

Η Ρωσία απέρριψε την ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα

12:54

Δεκαπενταύγουστος: Αυξημένη κίνηση στους δρόμους - Ομαλή η κατάσταση σε Μάλγαρα και Προμαχώνα

12:43

Το στεγαστικό στη ΔΕΘ: Από το «Σπίτι μου ΙΙΙ» στη διάσωση της πρώτης κατοικίας - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

12:41

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από drone κατά τη διέλευσή του από τα Στενά του Ορμούζ

12:39

Χαρδαλιάς: «Ζητάμε να κριθούμε από όσα θα έχουμε παραδώσει στους πολίτες της Αττικής»

12:30

H πιο ελκυστική πόλη στον κόσμο για το 2026

12:27

Αίτνα: Σε αναστολή οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνια μέχρι αύριο

12:16

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,4% το β’ τρίμηνο του 2026 - Οριακή αύξηση στην απασχόληση

12:09

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 6,9% αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

12:04

Πώς η VW σχεδιάζει να μειώσει τη γκάμα μοντέλων της για να μειώσει το κόστος

11:50

Βυθίστηκε καταμαράν κοντά στη νησίδα Φλέβες - Σώοι οι 10 επιβαίνοντες

11:32

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και ανοιχτός προορισμός για όλους»