Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς θα συμμετάσχετε στην απογραφή πληθυσμού 2021

21-10-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Tην Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου ξεκινά η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θανόπουλος: «Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς».

Συγκεκριμένα για εφέτος και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής, μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr με την χρήση κωδικών taxis.

Ωστόσο, για όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική «οδό» (λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο, λόγω ηλικίας κοκ), θα υπάρξει και η «παραδοσιακή» μέθοδος του «πόρτα-πόρτα».

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής

To κύριο μέρος της φετινής απογραφής θα γίνει με την μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής. Θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σχεδόν 60.000 απογραφείς θα αφήσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες.

Στην συνέχεια, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να μπει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αρκετός για την πραγματοποίηση της διαδικασίας και δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Η διαδικασία του «πόρτα-πόρτα»

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά όσους πολίτες δεν πήραν μέρος στην ηλεκτρονική αυτοϋπογραφή, λόγω ηλικίας, μη πρόσβασης στο διαδίκτυο, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εκπρόσωπος της ΕΛΣΤΑΤ θα σας χτυπήσει το κουδούνι για την πραγματοποίηση της παραδοσιακής μεθόδου απογραφής «πόρτα-πόρτα».

Η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει πως για την αναγνώριση του απογραφέα, αυτός θα φέρει μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ειδική κονκάρδα με το σήμα της Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο απογραφέας είναι υποχρεωμένος να τηρεί θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

ΕΛΑΣ: Πάνω από 16.000 παραβάσεις σε τροχονομικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα το τριήμερο

18:29

S&P για Metlen: Αμετάβλητο το ΒΒ+ και σταθερό outlook

18:27

ΟΠΑΠ: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου τυχερών παιχνιδιών - Αλλαγή επωνυμίας

18:19

G7 και πάνω από τριάντα ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία

18:13

Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν - Οι συγκεντρώσεις

18:04

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

18:00

ΧΑ: «Βουτιά» 3,3% στις τράπεζες - Υποχρέωσε τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες

18:00

Πράσινα τιμολόγια: Προς πτώση των χρεώσεων τον Μάρτιο - «Βουτιά» 21% της χονδρικής

17:47

Deloitte: Το εμπόδιο στην ενσωμάτωση της AI στις επιχειρήσεις το 2026

17:45

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτων σε θυγατρικές της Dimand

17:44

Λευκός Οίκος: «Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για το Ιράν είναι η διπλωματία»

17:43

Παπαθανάσης: Ολοκληρώνεται η επέκταση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω ΕΣΠΑ

17:39

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Συμμετέχει στη ρύθμιση η doValue Greece

17:37

Η Ελλάδα παρέλαβε 5 νέα πυροσβεστικά ταχύπλοα σκάφη στο πλαίσιο του «ΑΙΓΙΣ»

17:31

ΑΑΔΕ: Ελεγκτικά αποτελέσματα τελωνείων Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2025

17:28

Eλληνική φαρμακοβιομηχανία και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι «μοχλοί» για να αντιστραφεί το δημογραφικό στην Αρκαδία

17:21

Δημοσκόπηση Interview: 3η θητεία ΝΔ «βλέπει» το 53% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

17:21

Πούτιν: «Οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν την κατάληξη οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της Ρωσίας»

17:15

Παπασταύρου για Κάθετο Διάδρομο: «Κάναμε τη γεωγραφία μας, γεωπολιτική δύναμη»

17:10

Mega deal πολλών δισ. δολαρίων για Meta - AMD

17:03

Το Saronicos Project «αποκρυπτογραφεί» τον βυθό του Σαρωνικού με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του

17:03

Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στη Σερβία - Ζητούν απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων

16:59

Φθηνότερα έως και 50% Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ

16:50

Εγκρίθηκαν 447 αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Εξωστρέφεια ΜμΕ»

16:44

Aπόπειρα για rebound στη Wall Street

16:38

Σπανάκης: 228 έργα από το υπουργείο Εσωτερικών στα Δωδεκάνησα

16:30

Το τρίπτυχο που πυροδότησε scare trade σε μετοχές εταιρειών delivery, πληρωμών και λογισμικού

16:24

Η Κομισιόν θα καταθέσει στις 15 Απριλίου σχέδιο νόμου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

16:07

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

16:03

Γκούλσμπι (Fed): Ζητά φρένο στις μειώσεις επιτοκίων - «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά καλά»