Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς θα συμμετάσχετε στην απογραφή πληθυσμού 2021

21-10-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Tην Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου ξεκινά η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θανόπουλος: «Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς».

Συγκεκριμένα για εφέτος και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής, μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr με την χρήση κωδικών taxis.

Ωστόσο, για όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική «οδό» (λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο, λόγω ηλικίας κοκ), θα υπάρξει και η «παραδοσιακή» μέθοδος του «πόρτα-πόρτα».

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής

To κύριο μέρος της φετινής απογραφής θα γίνει με την μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής. Θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σχεδόν 60.000 απογραφείς θα αφήσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες.

Στην συνέχεια, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να μπει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αρκετός για την πραγματοποίηση της διαδικασίας και δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Η διαδικασία του «πόρτα-πόρτα»

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά όσους πολίτες δεν πήραν μέρος στην ηλεκτρονική αυτοϋπογραφή, λόγω ηλικίας, μη πρόσβασης στο διαδίκτυο, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εκπρόσωπος της ΕΛΣΤΑΤ θα σας χτυπήσει το κουδούνι για την πραγματοποίηση της παραδοσιακής μεθόδου απογραφής «πόρτα-πόρτα».

Η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει πως για την αναγνώριση του απογραφέα, αυτός θα φέρει μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ειδική κονκάρδα με το σήμα της Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο απογραφέας είναι υποχρεωμένος να τηρεί θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:02

«Καπέλο» 16 εκατ. στο σιδηροδρομικό έργο «Δομοκός - Λάρισα» για να γίνει… στην ώρα του

08:00

Νερό: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

07:57

Νέο «βαρύ» κύμα βομβαρδισμών των ΗΠΑ στο Ιράν

07:50

Μάχη με τις φλόγες σε Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και Σητεία Κρήτης

07:42

ElvalHalcor: Έμφαση στην οργανική ανάπτυξη με το βλέμμα και σε εξαγορές - Θετικές προοπτικές για το β' εξάμηνο του 2026

07:31

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η επέκταση προς Καλαμαριά, οι πιστοποιήσεις και ο κρίσιμος δρόμος

07:30

Πετρέλαιο κίνησης: Έως τέλος Αυγούστου η επιδότηση στην αντλία - Στα 8 λεπτά το λίτρο η έκπτωση προ ΦΠΑ

07:25

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πώς θα κοστολογούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων

07:18

Νόμος Χατζηδάκη: Πώς η «Υπεύθυνη Δήλωση» απλοποιεί το 40% των διαδικασιών του Δημοσίου

07:12

Ο Λιβάνιος «ανοίγει» σπίτια για δημόσιους λειτουργούς - Το αυγουστάστικο «τρέξιμο» στα υπουργεία - Η αποχώρηση Αυγερινού

07:05

Έρχονται αναβαθμίσεις για Πειραιώς - Οι προσδοκίες του ΟΤΕ - Τα λεωφορεία υδρογόνου

23:59

Qualcomm: Απώλειες άνω του 4% μετά την αδύναμη πρόβλεψη για τα κέρδη

23:48

Meta: Πτώση 14% στα καθαρά κέρδη, εκτόξευση 55% στις δαπάνες - «Βουτιά» 6% της μετοχής

23:34

Microsoft: Ισχυρότερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα τριμήνου - Τα ετήσια έσοδα του Azure ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολ.

23:17

Wall Street: «Γκρεμίστηκε» 1.150 μονάδες ο Dow καθώς η Fed έστειλε υψηλότερα τα ομόλογα

23:10

Ερντογάν: Καμία επίλυση του Κυπριακού χωρίς την αποδοχή των θέσεων για τους Τουρκοκυπρίους

23:10

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2025-2026

22:48

AtmoHub: Παρακολούθηση καπνού από την πυρκαγιά σε Κρήτη, Λέσβο και Τουρκία - Ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν

22:31

Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο Αττικής

22:24

Χρυσός: Η Fed «έσβησε» τις απώλειες και έφερε κέρδη πάνω από 1%

22:08

Σε κατάσταση ξηρασίας πάνω από το 50% της Αγγλίας - Ξηρότερος μήνας στην ιστορία ο Ιούλιος

21:57

Γουόρς: H Fed «δεν θα διστάσει» να αναλάβει δράση για τον πληθωρισμό

21:56

Γαλλία: Καύσωνας και άνεμοι τροφοδοτούν τη φωτιά στη Ζιρόντ - 126 τραυματίες πυροσβέστες

21:55

Αιγαίο: 6 παραβιάσεις εναέριου χώρου και 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη

21:43

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 4 θάνατοι μέσα στο 2026 - 21 κρούσματα σε μία εβδομάδα

21:26

«Ράλι» σχεδόν 8% για το Brent - Εκτοξεύεται ξανά πάνω από τα 90 δολ. μετά τις νέες απειλές Τραμπ

21:20

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

21:12

Γερμανία: Συγγνώμη Μερτς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU – Υποσχέθηκε καλύτερη επικοινωνία

21:01

Fed: Αμετάβλητα αλλά χωρίς ομοφωνία τα επιτόκια - Ποιοι και γιατί μειοψήφησαν

20:51

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018 τα αμερικανικά αποθέματα αργού