Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς θα συμμετάσχετε στην απογραφή πληθυσμού 2021

21-10-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Tην Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου ξεκινά η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θανόπουλος: «Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς».

Συγκεκριμένα για εφέτος και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής, μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr με την χρήση κωδικών taxis.

Ωστόσο, για όσους πολίτες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική «οδό» (λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο, λόγω ηλικίας κοκ), θα υπάρξει και η «παραδοσιακή» μέθοδος του «πόρτα-πόρτα».

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής

To κύριο μέρος της φετινής απογραφής θα γίνει με την μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοϋπογραφής. Θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σχεδόν 60.000 απογραφείς θα αφήσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες.

Στην συνέχεια, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να μπει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αρκετός για την πραγματοποίηση της διαδικασίας και δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Η διαδικασία του «πόρτα-πόρτα»

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά όσους πολίτες δεν πήραν μέρος στην ηλεκτρονική αυτοϋπογραφή, λόγω ηλικίας, μη πρόσβασης στο διαδίκτυο, ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εκπρόσωπος της ΕΛΣΤΑΤ θα σας χτυπήσει το κουδούνι για την πραγματοποίηση της παραδοσιακής μεθόδου απογραφής «πόρτα-πόρτα».

Η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει πως για την αναγνώριση του απογραφέα, αυτός θα φέρει μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ειδική κονκάρδα με το σήμα της Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο απογραφέας είναι υποχρεωμένος να τηρεί θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:47

Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρόοδο προς μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν»

14:26

Θεοδωρικάκος: Για πρώτη φορά Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης

14:11

Πώς ο στρατός μέσα σε μία νύχτα έστησε πεζογέφυρα 15 μέτρων στον Κηφισό

14:04

Περιμένοντας 20 χρόνια στον «προθάλαμο» της ΕΕ

13:50

Ιρανικά μέσα: Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για μία – δύο ρήτρες του μνημονίου συμφωνίας

13:41

Πιερρακάκης: Η ΕΕ να περάσει στην επίθεση - Έργο win-win ο GSI

13:20

Ανδρουλάκης: Μαζί βάζουμε τέλος στον κατήφορο - Όχι πια στο όνομά μας η παρακμή των θεσμών

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»

12:45

Ferrari: Δημιουργεί Formula 1 «superfans» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

12:21

ΗΠΑ: Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη δεξαμενής με χημικά προϊόντα

12:03

Ακίνητα: Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, πόσο αξίζουν οι κατοικίες - Η γεωγραφική κατανομή

11:57

Tραμπ για επίθεση στον Λευκό Οίκο: Ο δράστης είχε «ιστορικό βίας» και «εμμονή» με την προεδρία

11:46

Παπασταύρου: «Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με τον χωροταξικό σχεδιασμό»

11:23

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε πάνω από 40 περιοχές του Κιέβου

11:20

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία για το Ιράν

11:02

Η Delivery Hero επιβεβαίωσε την πρόταση εξαγοράς από την Uber

10:50

Κυκλοφοριακό μπλόκο έως τις 16.00 στην Εθνική Θεσσαλονίκης –Έδεσσας

10:45

Tasnim: Το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη μέτρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα

10:33

«Εξωστρεφής Γεωργία»: Το ψηφιακό restart του πρωτογενούς τομέα

10:23

Μητσοτάκης: Παράταση έως τέλος Αυγούστου για το «Σπίτι μου ΙΙ - «Με το νέο χωροταξικό βάζουμε τάξη στην τουριστική ανάπτυξη»

10:12

Αμυντική βιομηχανία: Το στοίχημα του 25% και η μάχη των ελληνικών ομίλων για τα νέα εξοπλιστικά

09:53

ΕΛΑΣ: Πώς θα γίνει η μετακίνηση των φιλάθλων για τον τελικό του Final Four της Euroleague

09:47

«Σβήνονται» πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις στην εφορία - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά επιστροφή δύο ετών

09:27

Στο «Fjord» του Κριστιάν Μουντζίου ο Χρυσός Φοίνικας του 79ου Φεστιβάλ Καννών

09:21

ΔΝΤ: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης στην ΕΕ

09:12

Ολυμπιακός - Ρεάλ: Πόσα χρήματα παίρνουν οι διαιτητές του τελικού

09:05

Ουκρανία: Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός

08:39

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την «πρεμιέρα»

08:30

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ύποπτος και τραυματίας ένας περαστικός