Tip of the Day

Tip of the day: Πότε η Εφορία «συγχωρεί» τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

24-08-2021 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεχάσατε να συμπληρώσετε έναν κωδικό στη φορολογική σας δήλωση; Συμπληρώσατε λάθος ποσό σε άλλον κωδικό αλλά έχετε υποβάλει ήδη το έντυπο Ε1 στο Taxisnet; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχουν λάθη που «συγχωρούνται» από την Εφορία η οποία μάλιστα δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν και να στείλουν στην ΑΑΔΕ τη σωστή δήλωση χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόστιμο. Αρκεί η τροποποιητική δήλωση να υποβληθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Το «μυστικό» στις περιπτώσεις που εντοπίζονται εκ των υστέρων λάθη και παραλείψεις είναι η τροποιητική δήλωση. Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος διορθώνει τα λάθη. Δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα έντυπα (Ε2 ή και Ε3) που συνοδεύουν το έντυπο Ε1, πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα:

- Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

- Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

- Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

Τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει:

- Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

- Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη φιλοξενία για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία

18:34

Πρόταση Πιερρακάκη: Ανάγκη να υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων αντί για 27 εθνικές

18:28

ΥΠΑΝ: Τεκμηριωμένη και σαφής η ανακοίνωση της ΑΑΕΑ&ΠΚ για τις μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα

18:09

Θεοδωρικάκος: Εμείς βάζουμε πλαφόν 60% ενώ η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα βάζει 100%

17:58

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ταμπλό του ΧΑ από 6 Ιουλίου οι 15,51 εκατ. νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:52

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ για την περίοδο 6 έως 10 Ιουλίου

17:48

Χρηματιστήριο: Αλλεπάλληλα υψηλά 17ετίας και εβδομαδιαία κέρδη 3,6% για τον Γενικό Δείκτη

17:47

Nvidia: Το εμβληματικό μπουφάν του Χουάνγκ βγαίνει σε δημοπρασία

17:40

Μελέτη για ΗΠΑ: «Πρακτικά αδύνατες» η ακραία ζέστη και η αφόρητη υγρασία χωρίς κλιματική αλλαγή

17:27

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Από τον Απρίλιο οι τιμές μειώθηκαν σε 1.898 κωδικούς προϊόντων

17:23

Alpha Trust: Στο 96,95% το ποσοστό της Alpha Bank

17:18

Ρωσία: Ιστότοπος προσφοράς εργασίας αναρτά αγγελία για χειριστές drones που θα προστατεύουν τη Μόσχα

17:05

Πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

16:52

ΚΕΠΕ: Η οικονομική πρόοδος δεν μετριέται μόνο με το ΑΕΠ

16:52

Πιερρακάκης: Ανάγκη το Eurogroup να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό πεδίο εργασίας για το AI

16:45

Από τη φυγή, στην επιστροφή: Επαναπατρίστηκαν 6 στους 10 Έλληνες που έφυγαν στην κρίση

16:40

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2026

16:34

Κλειστή η Wall Street λόγω της 4ης Ιουλίου

16:23

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν αποτίμησε φόρο τιμής στη σορό του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

16:23

Κεραμέως: Καταργούμε οριστικά τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας θέτοντας τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας

16:03

Παπασταύρου: Επτά έργα 10,3 εκατ. ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο για τη λειψυδρία

16:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παγωμένο» το μέτωπο - Χάνει ορμή η ρωσική προέλαση

16:02

Διάκριση για τη Lidl Ελλάς στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index

16:01

Στήριξη από Επ. Ανταγωνισμού των κατευθυντήριων γραμμών για τις συγκεντρώσεις

15:58

Σύρος: Οδηγός για τις εντυπωσιακές παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά

15:57

ΔΕΗ blue - Visa: Νέα καλοκαιρινή προσφορά με επιβράβευση έως 18 ευρώ τον μήνα για φόρτιση ΕV

15:38

Πεσκόφ: Η ΕΕ να μην ξεχάσει τις εκρήξεις στον Nord Stream από την Ουκρανία

15:36

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης-ΑΔΜΗΕ για ενίσχυση αντιπυρικής προστασίας

15:27

ΕΛΑΣ: 191 δικογραφίες και 151 συλλήψεις για εμπρηστικές επιθέσεις στην Αττική την περίοδο 2024-26

15:24

Γερμανία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα εργοστάσια της Mercedes