Tip of the Day

Tip of the day: Πότε η Εφορία «συγχωρεί» τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

24-08-2021 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεχάσατε να συμπληρώσετε έναν κωδικό στη φορολογική σας δήλωση; Συμπληρώσατε λάθος ποσό σε άλλον κωδικό αλλά έχετε υποβάλει ήδη το έντυπο Ε1 στο Taxisnet; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχουν λάθη που «συγχωρούνται» από την Εφορία η οποία μάλιστα δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν και να στείλουν στην ΑΑΔΕ τη σωστή δήλωση χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόστιμο. Αρκεί η τροποποιητική δήλωση να υποβληθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Το «μυστικό» στις περιπτώσεις που εντοπίζονται εκ των υστέρων λάθη και παραλείψεις είναι η τροποιητική δήλωση. Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος διορθώνει τα λάθη. Δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα έντυπα (Ε2 ή και Ε3) που συνοδεύουν το έντυπο Ε1, πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα:

- Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

- Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

- Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

Τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει:

- Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

- Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη φιλοξενία για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:46

Τρεις νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ - «Ταχύπλοο μετέφερε ναρκωτικά»

08:34

Χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Τι φέρνει η νέα χρονιά

08:20

Όμιλος Fourlis: Κλείνει καταστήματα στην Ρουμανία και ανοίγει ΙΚΕΑ στην Ελλάδα - Τα νέα concepts και η επόμενη μέρα

08:16

Ο Αύγουστος του 2026 ήταν ο θερμότερος μήνας στα παγκόσμια χρονικά

08:15

Πετρέλαιο: Σταθερά τριψήφιο το Brent - Νέα ανταλλαγή πληγμάτων στον Κόλπο

08:09

Η Γερμανία βιώνει κρίση αγροτικής παραγωγής ίσως χειρότερη και από την βιομηχανική!

08:04

Η «εξαφανισμένη» Ferrari του Μάικλ Τζόρνταν ψάχνει αγοραστή

07:52

Πλημμύρες: Τα 1.300 έργα που θα «φρενάρουν» το νερό στις πολύπαθες περιοχές της Ελλάδας

07:45

Made in Europe, στεγαστικό και προϋπολογισμός: Τρεις ειδήσεις από τις Βρυξέλλες που μας αφορούν

07:42

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Προωθεί κοινούς στόχους στον τομέα της ασφάλειας»

07:38

myDATA: Νέες λειτουργίες στη διακίνηση αγαθών - Ενεργοποιείται η έκδοση 2.0.2

07:32

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πόσο και γιατί «ξεχείλωσαν» χρονοδιάγραμμα και κόστος για τον «Αστικό Περίπατο»

07:30

Τραμπ: «Μέρισμα» 5.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό, αν κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές

07:27

Μπαταρίες: Μέσα στο μήνα οι δικαιούχοι για το δεύτερο «κύμα» έργων - Στόχος 1 GW στη πρίζα μέχρι τέλος του χρόνου

07:20

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αισθητά υψηλότερες τιμές φέτος - Ανοιχτό παράθυρο για απευθείας επιδότηση

07:15

Το αντίο στον Μαζωνάκη από τον πολιτικό κόσμο - Το «μου ’φαγες όλα τα δαχτυλίδια» - Ο…ζαχαρώδης Ανδρουλάκης

07:12

«Φλέβα χρυσού» για τις τράπεζες οι παιδικοί κουμπαράδες

07:04

Η μετακίνηση των επενδυτών - Το ποδόσφαιρο και τα λεφτά - Tο ελληνικό «ραντεβού» με το Διάστημα

23:53

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα με drone σε εμπορικό κέντρο στο Σούμι

23:45

Οι ΗΠΑ βίωσαν φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ

23:37

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: Παραμένει σταθερά ίδιος και απαράλλαχτος

23:34

Σε καραντίνα η Μόσχα: Εντοπίστηκαν κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

23:22

Νεπάλ: Οι αρχές καταφεύγουν στα drone για τη διανομή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

23:11

Wall Street: Ομόλογα και πετρέλαιο σφράγισαν το αρνητικό 3x3

22:50

Οι «πρώτοι» της Ευρώπης; Οι «7,4 μαθητές» στα δημοτικά και η ελληνική πραγματικότητα που αγνοεί η Eurostat

22:41

Χούθι: Εκτόξευσαν νέες επιθέσεις με drones και πυραύλους στη Σ. Αραβία

22:28

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 101 δολάρια το Brent

22:15

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «αμέσως μετά» τις ενδιάμεσες εκλογές - Ο Πούτιν θέλει συμφωνία

22:08

Κέρδη 1,5% για τον χρυσό, επέστρεψε πάνω από τα 4.400 δολάρια

21:50

Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη