Tip of the Day

Tip of the day: Πότε η Εφορία «συγχωρεί» τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

24-08-2021 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεχάσατε να συμπληρώσετε έναν κωδικό στη φορολογική σας δήλωση; Συμπληρώσατε λάθος ποσό σε άλλον κωδικό αλλά έχετε υποβάλει ήδη το έντυπο Ε1 στο Taxisnet; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχουν λάθη που «συγχωρούνται» από την Εφορία η οποία μάλιστα δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν και να στείλουν στην ΑΑΔΕ τη σωστή δήλωση χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόστιμο. Αρκεί η τροποποιητική δήλωση να υποβληθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Το «μυστικό» στις περιπτώσεις που εντοπίζονται εκ των υστέρων λάθη και παραλείψεις είναι η τροποιητική δήλωση. Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος διορθώνει τα λάθη. Δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα έντυπα (Ε2 ή και Ε3) που συνοδεύουν το έντυπο Ε1, πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα:

- Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

- Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

- Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

Τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει:

- Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

- Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη φιλοξενία για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:18

Η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου για το 2026 είναι στην Ευρώπη

14:09

Καίγεται ολοσχερώς αποστακτήριο στο Ρέθυμνο - Επιχειρούν 21 πυροσβέστες

13:59

Κίνα: Διώκεται ο πιο διάσημος κωμικός επειδή άλλαξε τους στίχους κομμουνιστικού τραγουδιού

13:59

Πυρκαγιά στην Κάρυστο - «Σηκώθηκαν» 5 εναέρια μέσα

13:56

Ιταλία: Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνια

13:42

Λέιν (ΕΚΤ): Γύρω στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το υπόλοιπο του 2026

13:34

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη

13:27

Home Depot: Καθαρά κέρδη 4,77 δισ. δολαρίων το β' τρίμηνο - Επιβεβαίωση guidance

13:24

Σκέρτσος: «Ας γίνουμε όλοι και όλες πρεσβευτές ασφαλούς οδήγησης»

13:21

Στα 7 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα για συντηρήσεις και αναβαθμίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13:14

ΕΛΙΤΗΕ: Το γερασμένο κτιριακό απόθεμα αυξάνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξιών και πυρκαγιών

13:09

Vendora: Από το Κουκάκι στην Ευρώπη

13:01

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους - Θα μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2031

13:01

8 προορισμοί στην Ελλάδα ιδανικοί για αποδράσεις τον Σεπτέμβριο

12:42

Σίφνος: Τι «έριξε» το ελικόπτερο - Το ύποπτο εξάρτημα και τα δύο σενάρια

12:36

Υπεγράφη η σύμβαση, 1 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ελικοδρομίου στην Ύδρα

12:30

ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής

12:28

Η Revolut δημιουργεί δίκτυο Revolut Lounge με πρώτο σταθμό την Κοπεγχάγη

12:12

Υδρογονάνθρακες: Το γεωτρύπανο επιστρέφει μετά από 40 χρόνια - Οι δύο κρίσιμες εξελίξεις σε block 2 και θαλάσσιες έρευνες

12:02

Παγκόσμιο sell-off στα ομόλογα - Τι ανησυχεί τους επενδυτές

11:53

Γιατί η Ευρώπη υπερθερμαίνεται και ποια η επίπτωση στον τουρισμό του Νότου

11:49

Η Metlen εξαγοράζει την Joule, εταιρεία λογισμικού για ΑΠΕ

11:46

Ωνάσεια Σχολεία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

11:41

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού

11:36

Η Σεούλ καθησύχασε την Πιονγκγιάνγκ για τα στρατιωτικά γυμνάσιά της με την Ουάσινγκτον

11:32

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές μετά την επίθεση σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

11:29

Ξεκινά η δίκη κατά της Meta για εθισμό ανηλίκων

11:25

Παραιτείται από πρόεδρος της Geely ο Λι Σούφου - Διατηρεί τον συνολικό έλεγχο

11:16

Lancet Planetary Health: Ακόμη χειρότερη απειλή για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η αύξηση της θερμοκρασίας

11:03

Χρηματιστήριο: Σε πτωτικό τέμπο ο Γενικός Δείκτης - Πιέσεις στις τράπεζες