Tip of the Day

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς φόρο!

07-06-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν κινητοποιήσει ήδη τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ή γονική παροχή κάποιου ακινήτου. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται ή εφαρμόζονται για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου, ένα κόστος που δεν είναι αμελητέο. Οι φορολογούμενοι έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να κάνουν τους λογαριασμούς τους και να βρουν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες. Σχεδόν αφορολόγητη όμως είναι και η δωρεά μιας κατοικίας που περνάει από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια.

Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά. Εάν η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.

Χρηματικές γονικές παροχές

Αφορολόγητες όμως είναι πλέον και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Μάλιστα το μέτρο αυτό ισχύει και για τα χρήματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά για να εξοφλήσουν δόσεις στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Ο φόρος γονικής παροχής, δηλαδή ο φόρος επί της δωρεάς που γίνεται από γονέα σε παιδί, καθώς και ο φόρος για δωρεά από παππού ή γιαγιά σε εγγονό υπολογίζεται κλιμακωτά. Τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 150.000 ευρώ φορολογούνται με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5%.

Συνεπώς, σε συνολική αξία 300.000 ευρώ αναλογεί φόρος 1.500 ευρώ, ενώ σε συνολική αξία 600.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 16.500 ευρώ. Εάν η αξία υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, τότε το πέραν του ποσού των 600.000 ευρώ τμήμα της αξίας φορολογείται με 10%.

Πρώτη κατοικία

Εφόσον αποκτάται πρώτη κατοικία από άγαμο με δωρεά ή γονική παροχή, η αξία της κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από έγγαμο, η αξία απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Το όριο της αφορολόγητης αξίας προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Επίσης, σε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:34

«Παράγουμε Εδώ»: Νέα δράση ΕΣΠΑ με 50% επιδότηση για την παραγωγή και τις εξαγωγές

17:23

Στην έναρξη ισχύος του «Αμοργοράματος» ο Παπασταύρου

17:15

Τζέφερσον: Οι κίνδυνοι για την ανεργία έχουν αυξηθεί, αλλά η Fed πρέπει να κινηθεί «αργά»

17:10

Γερμανός ΥΠΑΜ: Ίσως είχαμε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι - Το ΝΑΤΟ μπορεί να αμυνθεί

17:00

Κυρανάκης: Με αυτόματο σύστημα τηλεδιοίκησης δεν μπορεί μια γραμμή να καταληφθεί από άλλο τρένο

16:51

Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή Nvidia και επίσημων μάκρο

16:35

Πληρωμή με IRIS από 1/12 στις λιανικές συναλλαγές (B2C) – Νέες τεχνικές προδιαγραφές διασύνδεσης

16:33

Μακρόν: Ο Ζελένσκι μπορεί να βελτιώσει το ιστορικό της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς

16:22

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τρεις επιλογές για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

16:14

Στις φλόγες τουρκικό πλοίο στην Οδησσό που μετέφερε υγραέριο - Επλήγη από ρωσικά πυρά

16:13

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

16:02

Μαρινάκης: Θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΡΤ

15:57

Johnson & Johnson: Εξαγορά-«μαμούθ» της Halda Therapeutics για 3,05 δισ. δολάρια

15:54

ΝΥΤ: Συν-CEO σε AI startup o Τζεφ Μπέζος

15:49

Μινζάτου - Λαμπίμπ για μισθολογικό χάσμα αντρών - γυναικών: Δέσμευσή μας μια Ένωση Ισότητας

15:46

Γερμανία: Ένα στα επτά παιδιά βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2024

15:38

Ντομπρόβσκις για φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η οικονομία της ΕΕ συνέχισε να αναπτύσσεται

15:37

Τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση όταν πίνεις χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα

15:32

Κοντογεώργης για Πολυτεχνείο: Δημοκρατία είναι μια διαρκής εγρήγορση για τη σταθερότητα των θεσμών

15:17

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλάζει «πίστα»

15:14

Η Πολωνία ανοίγει και πάλι δύο συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία

15:13

«Σπίτι μου ΙΙ»: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Παράταση στο πρόγραμμα

15:11

Morgan Stanley: Κυρίαρχες οι αμερικανικές μετοχές το 2026 - Νέα τιμή στόχος για S&P 500

14:58

Πολυτεχνείο: Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία - 11 συλλήψεις και 34 προσαγωγές

14:54

Στην Ελλάδα το online κατάστημα μόδας Zalando

14:54

Deal Emirates - SpaceX για εγκατάσταση του Starlink στα αεροσκάφη της

14:33

Morgan Stanley: «Η Ελλάδα στην κορυφή του Ολύμπου»

14:32

Αυτοψία Δήμα στα τελευταία 10 χιλιόμετρα του Πατρών-Πύργου: Πότε θα δοθούν στην κυκλοφορία

14:31

Πόσο πλούσιος είναι ο Γιάννης Αλαφούζος

14:16

Το 41% των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων θα έλεγε «όχι» στην Tesla για πολιτικούς λόγους