Tip of the Day

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς φόρο!

07-06-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν κινητοποιήσει ήδη τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ή γονική παροχή κάποιου ακινήτου. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται ή εφαρμόζονται για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου, ένα κόστος που δεν είναι αμελητέο. Οι φορολογούμενοι έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να κάνουν τους λογαριασμούς τους και να βρουν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες. Σχεδόν αφορολόγητη όμως είναι και η δωρεά μιας κατοικίας που περνάει από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια.

Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά. Εάν η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.

Χρηματικές γονικές παροχές

Αφορολόγητες όμως είναι πλέον και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Μάλιστα το μέτρο αυτό ισχύει και για τα χρήματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά για να εξοφλήσουν δόσεις στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Ο φόρος γονικής παροχής, δηλαδή ο φόρος επί της δωρεάς που γίνεται από γονέα σε παιδί, καθώς και ο φόρος για δωρεά από παππού ή γιαγιά σε εγγονό υπολογίζεται κλιμακωτά. Τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 150.000 ευρώ φορολογούνται με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5%.

Συνεπώς, σε συνολική αξία 300.000 ευρώ αναλογεί φόρος 1.500 ευρώ, ενώ σε συνολική αξία 600.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 16.500 ευρώ. Εάν η αξία υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, τότε το πέραν του ποσού των 600.000 ευρώ τμήμα της αξίας φορολογείται με 10%.

Πρώτη κατοικία

Εφόσον αποκτάται πρώτη κατοικία από άγαμο με δωρεά ή γονική παροχή, η αξία της κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από έγγαμο, η αξία απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Το όριο της αφορολόγητης αξίας προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Επίσης, σε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:19

Ζαχαράκη: Η ελληνική γλώσσα είναι ο ζωντανός δεσμός του Οικουμενικού Ελληνισμού

10:18

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,49 δισ. στο εξάμηνο - Ο ΦΠΑ στηρίζει τα κρατικά ταμεία

10:01

Qualco: Στις 24 Αυγούστου η αποκοπή του μερίσματος - Στα 0,045 ευρώ ανά μετοχή

09:55

Η CXMT έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη της Κίνας με άλμα 535% στην IPO

09:49

Bally’s Intralot: Η Deutsche Bank αγόρασε 1,425 εκατ. μετοχές έναντι 1,55 εκατ. ευρώ

09:43

Παγκόσμια αύξηση του καρκίνου: Τα νέα περιστατικά αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050

09:35

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξημένη η κίνηση στην Αττική Οδό το α’ εξάμηνο

09:22

Σούκουλη: Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με έργα - Βάζουμε τάξη στον χώρο με καθαρούς κανόνες

09:19

Σε πύρινο κλοιό Γαλλία και Ισπανία: Μαζικές εκκενώσεις και φόβοι για νέο κύμα καύσωνα

09:15

Ρυθμίσεις οφειλών: Ο εξωδικαστικός «αγκαλιάζει» πλέον και τα χρέη από 5.000 ευρώ

09:05

Η Citi βλέπει ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο για τη Eurobank

08:57

Την πρόταση της ΕΛΑΣ για την αυτοδιοίκηση παρουσιάζει την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας

08:49

Ουκρανικά drones έπληξαν τη νοτιοδυτική Ρωσία - Δύο νεκροί και 17 τραυματίες

08:43

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.000 κρούσματα σε 10 μέρες

08:37

Δίκη για Τέμπη: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις συνηγόρων για τα αιτήματα αναβολής

08:26

Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ στο Σιάτλ - Δύο νεκροί

08:09

Κρίσιμη εβδομάδα για τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ

08:04

Το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία της προαναθεωρητικής Βουλής

07:43

Χάνει σχεδόν 5% το πετρέλαιο καθώς ΗΠΑ και Ιράν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις

07:36

Η «υπογραφή» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι «εγγύηση»

07:25

Εξωδικαστικός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

07:21

Εβδομάδα πληρωμών: Έως την Παρασκευή πιστώνονται επιδόματα, συντάξεις, μισθοδοσία και επίδομα αδείας

07:17

Εξοχική κατοικία: Ποιο ελληνικό νησί αποτελεί την top επιλογή για «ξένα πορτοφόλια»

07:12

Διπλό στοίχημα με φόρους 8,56 δισ. έως την Παρασκευή - Τι πρέπει να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

07:08

Η πλώρη της ΝΔ για το 30% - Γιατί «φτιάχνουν κλίμα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Ο καλλίφωνος του ΠΑΣΟΚ

07:00

Ένα ιδιαίτερο μήνυμα - Επενδύσεις από 1 ευρώ - Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά

23:58

Παπαστεργίου: «Μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και ενισχύουμε την κοινωνική και εδαφική συνοχή»

23:41

Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης

23:15

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: «Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί κάθε καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις»

22:52

Λίβανος: Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη του στρατού