Tip of the Day

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς φόρο!

07-06-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν κινητοποιήσει ήδη τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ή γονική παροχή κάποιου ακινήτου. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται ή εφαρμόζονται για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου, ένα κόστος που δεν είναι αμελητέο. Οι φορολογούμενοι έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να κάνουν τους λογαριασμούς τους και να βρουν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες. Σχεδόν αφορολόγητη όμως είναι και η δωρεά μιας κατοικίας που περνάει από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια.

Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά. Εάν η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.

Χρηματικές γονικές παροχές

Αφορολόγητες όμως είναι πλέον και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Μάλιστα το μέτρο αυτό ισχύει και για τα χρήματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά για να εξοφλήσουν δόσεις στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Ο φόρος γονικής παροχής, δηλαδή ο φόρος επί της δωρεάς που γίνεται από γονέα σε παιδί, καθώς και ο φόρος για δωρεά από παππού ή γιαγιά σε εγγονό υπολογίζεται κλιμακωτά. Τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 150.000 ευρώ φορολογούνται με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5%.

Συνεπώς, σε συνολική αξία 300.000 ευρώ αναλογεί φόρος 1.500 ευρώ, ενώ σε συνολική αξία 600.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 16.500 ευρώ. Εάν η αξία υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, τότε το πέραν του ποσού των 600.000 ευρώ τμήμα της αξίας φορολογείται με 10%.

Πρώτη κατοικία

Εφόσον αποκτάται πρώτη κατοικία από άγαμο με δωρεά ή γονική παροχή, η αξία της κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από έγγαμο, η αξία απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Το όριο της αφορολόγητης αξίας προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Επίσης, σε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

«Εξοικονομώ»: Πόσα γλιτώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

08:42

Οι αναλυτές «κυκλώνουν» Ιούνιο και Σεπτέμβριο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

08:30

Έρχονται 6 παρεμβάσεις τον Ιούνιο για νοικοκυριά και οφειλέτες: Από επιδόματα έως και 240 δόσεις για εξόφληση χρεών

08:07

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Οι συνομιλίες και οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τις ΗΠΑ συνεχίζονται»

23:58

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά προσπαθώντας να εισέλθει στο Ισραήλ για να βρει δουλειά

23:37

Από ένα ρολόι του 1939 στις startups του αύριο: Η Alpha Bank στα PANATHĒNEA 2026

23:15

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

22:47

ΥΠΕΝ: Kαταδικαστέα η επίθεση έξω από το υπουργείο

22:16

Τσουκαλάς: Τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα όταν οδηγούμαστε σε εκλογές

21:47

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος ανήλικου στη Χαριλάου

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν