ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Γιατί αδιαφορούν στην Αθήνα, αρχές – τραπεζίτες, για τις αλλαγές στο σύστημα «διάσωσης» τραπεζών;

Γιάννης Αγγέλης
20-04-2023 | 11:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί αδιαφορούν στην Αθήνα, αρχές – τραπεζίτες, για τις αλλαγές στο σύστημα «διάσωσης» τραπεζών;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αναμφίβολα το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά τη μνημονιακή «απόσυρση» από τα Βαλκάνια, δεν είναι σημαντικό.

Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμελητέο. Και έχει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα μιας και ακόμα λόγω της ισχυρής παρουσίας του ΤΧΣ, δηλαδή της κρατικής μετοχικής συμμετοχής, βρίσκεται σε φάση καθεστωτικής μετάβασης.

Όλα αυτά καθιστούν απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία (γνωστή τουλάχιστον) παρέμβαση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει – και αφορά τις ελληνικές τράπεζες – με τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν στο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων.

Το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη έχει προκύψει μόλις λίγες εβδομάδες από την τραπεζική κρίση του Μάρτη, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Κατ’ αρχήν για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την σχετική ειδησεογραφία (σ.σ. βλέπε σχετικά ρεπορτάζ στο Insider.gr από τις αρχές του Απρίλη), η Κομισιόν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να εισηγηθεί κάποιες αναπροσαρμογές στο σύστημα αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων επιχειρώντας να επεκτείνει την ευρωπαϊκή διάσταση της κάλυψης του συστήματος αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων.

Οι σχετικές προτάσεις δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, μετά το Καθολικό Πάσχα και προβλέπουν τη «χρήση» των πόρων των εθνικών Ταμείων Εγγύησης Καταθέσεων, αφού βέβαια προηγηθεί η «απαλλοτρίωση» των μετόχων και πριν κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Αναδιάρθρωσης και Εκκαθάρισης.

Μία ενδιαφέρουσα διάσταση εδώ είναι ότι επειδή ακόμα το Ταμείο αυτό δεν διαθέτει ισχυρούς πόρους έχει ορισθεί ότι ο ESM θα είναι το Ταμείο που θα παίζει τον ρόλο του εγγυητή των αναγκών χρηματοδοτικής κάλυψης, μιας και διαθέτει ακόμα περί τα 400 δισ. ευρω .

Με μία διαφορά όμως. Η δυνατότητα απεύθυνσης στον ESM δεν μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα γιατί η τροποποίηση που επιτρέπει αυτό δεν έχει εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες ιταλικές κυβερνήσεις ιδιαίτερα της Μελόνι, αρνούνται να το εισάγουν προς ψήφιση γιατί η απεύθυνση στον ESM προϋποθέτει μνημονιακές δεσμεύσεις των οποίων την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης κανείς δεν θέλει να πάρει πάνω του… Με αυτές τις συνθήκες οι ιταλικές τράπεζες παίρνουν αντίθετη θέση στις τροποποιήσεις που πρότεινε στις 18 Απρίλη η Κομισιόν και σκοπεύουν να τις μπλοκάρουν ή έστω να εκβιάσουν αλλαγές και τροποποιήσεις.

Για τους δικούς τους λόγους, που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα που επιχειρεί να κάνει η Κομισιόν για μια περισσότερο ευρωπαϊκή κάλυψη, αντίθετες με τις προτάσεις της Κομισιόν, είναι και οι γερμανικές τράπεζες.

Έτσι έχουμε καταλήξει στο παράδοξο οι ιταλικές και οι γερμανικές τράπεζες, η κάθε μία πλευρά για τους δικούς της λόγους, να στέκεται απέναντι στις αλλαγές της Κομισιόν.

Αν επρόκειτο για το ίδιο θέμα, αλλά σε μία άλλη εποχή, χωρίς την ύφεση, τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια να προκαλούν τον ένα σεισμό μετά τον άλλο στο τραπεζικό σύστημα, η αδιαφορία και η έλλειψη ενδιαφέροντος από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να είναι και …κατανοητή.

Στην τρέχουσα όμως κατάσταση με όλες τις αιτίες της κρίσης ειδικά στην Ευρωζώνη να παραμένουν ενεργές στην οικονομία και με ένα τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα που χρωστάει κυριολεκτικά την επιβίωσή του στον Ηρακλή Ι και ΙΙ, τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στις τιτλοποιήσεις των Npls και την παροχή του «αναβαλλόμενου φόρου», είναι μάλλον παράδοξη αυτή η αδιαφορία για τα όσα αλλάζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράδοξο τόσο για τις αρμόδιες αρχές όσο και τις ίδιες τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.

Κάποιοι ίσως θα εξηγούσαν αυτή την «αδιαφορία», με το γεγονός ότι έχουν εκλείψει οι τραπεζίτες τύπου Κωστόπουλου, Καρατζά, κ.λ.π.

Ίσως αυτό να παίζει τον ρόλο του, αλλά η κατάσταση παραμένει τόσο κρίσιμη όπως απέδειξε ο Μάρτιος, που καθιστά επικίνδυνη και αδικαιολόγητη πέρα από ανεξήγητη, αυτή την αδιαφορία για τα όσα «παίζονται» και τελικά αποφασίζονται στις Βρυξέλλες εν αγνοία μας.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Ακίνητα: Πώς Παγκράτι, Μετς, Νέος Κόσμος αναδεικνύονται σε hot αστικές γειτονιές της Αθήνας

12:56

Μαρινάκης: Το δημογραφικό δεν μπορεί να περιμένει

12:50

Δύο τραυματίες αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σε τροχαίο στο Λαγονήσι

12:34

Τραμπ: Ασφυκτικές πιέσεις σε μεγιστάνα του πετρελαίου να αποεπενδύσει απ' τη Βενεζουέλα

12:21

Χανιά: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για κλοπές

12:18

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Τούμπα

12:12

Αυστραλία: Παρ' ολίγο σύγκρουση επιβατικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ

11:57

Τουρνάς: Πάνω από 400 πυρκαγιές σε δέκα ημέρες

11:51

Κίνα: Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου τον Ιούλιο

11:37

ΗΠΑ: Η Γερουσία προωθεί ιστορικό νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

11:26

Προς εκτύπωση το πολλαπλό βιβλίο

11:16

Γερμανία: Διευρύνεται το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα

11:04

Τουρκία: Ζητεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία «μορατόριουμ» στις επιθέσεις στα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

10:57

Περού: Δεκατρείς νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε τροχαίο

10:48

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σαουδαραβικό διυλιστήριο στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας

10:36

Καρτάλης: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από άλλες ηπείρους

10:28

ΠΑΣΟΚ: Η «Εστία» ανάλωσε τη μισή ύλη της για να μην πει απολύτως τίποτα και να επαναλάβει το φαντασιόπληκτο ρεπορτάζ της

10:21

Ιράν: Η Τεχεράνη θέτει όρους για οποιοδήποτε εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

09:47

Δεύτερη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες ψαράδες ο αλιευτικός τουρισμός

09:35

Το κομμάτι πύραυλου που προσέκρουσε στη Σελήνη γίνεται χρυσή ευκαιρία μελέτης για ειδικούς επιστήμονες

09:22

Υπ. Μεταφορών: Οριστική λύση στο ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας

09:12

Τράπεζες: Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

08:55

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας των πυρκαγιών

08:49

ΗΠΑ: Ο καρκίνος του Τζο Μπάιντεν έχει εξαπλωθεί δηλώνει ο γιος του

08:41

Κέρκυρα: Οι top παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

08:32

«Moneymaxxing»: Δεν είναι απλά trend αλλά τρόπος ζωής

08:28

Η επίθεση στη Hugging Face σηματοδοτεί την έναρξη μιας επικίνδυνης εποχής κυβερνοεπιθέσεων με AI

08:20

Ενέργεια και τράπεζες οδηγούν την ευρωπαϊκή κερδοφορία - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις η Deutsche Bank

08:14

Φοιτητική Στέγη: Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οικογένεια πριν νοικιάσει σπίτι